CHİCAGO TRİBUNE: OBAMA ERMENİLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI
Amerikan
Chicago Tribune
gazetesi, sözde
Ermeni Soykırımı tasarısının
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesine rağmen Senato'ya gelmesinin zor olduğunu belirtirken, Ermenilerin de Obama yönetiminin tutumundan hayal kırıklığına uğradıklarını aktarıyor.
Gazete, Ermeni tasarısının kabulüne
Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde
cevap verdiğini ve Ankara'nın, ABD ile ilişkilerin zarar göreceği uyarısında bulunduğunu belirtti. Ermeni tasarısını destekleyenlerin uzun süren tartışmaların ardından yasanın resmen kabul edilmesinin önündeki bir engeli daha aştıklarını yazan gazete, ancak yasanın Senato'ya gelmesinin daha da zor olduğuna dikkat çekiyor.
Yasanın bir oy farkla geçtiğine dikkat çeken Chicago Tribune, Türkiye'nin ise hızlı bir tepki gösterdiğini, Büyükelçisini çektiğini ve ilişkilerin zedeleneceği uyarısında bulunduğunu aktarıyor.
Obama yönetiminin oylamaya çok az süre kala devreye girerek, tasarının geçmemesi yönünde tavsiyede bulunduğunu belirten gazete, bu konuda ise Amerika Ermeni
Ulusal Komitesi (ANCA) Başkanı Kenneth V. Hachikian'ın "Obama yönetimi bizi aşırı derecede hayal kırıklığına uğrattı." sözlerine de yer verdi.
WASHİNGTON POST: YASANIN GELECEĞİ KRİTİK, ABD YÖNETİMİ ÇIKMAZDA
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin sözde Ermeni Soykırımı'nın kabul eden yasayı onaylamasını değerlendiren
Washington Post gazetesi, yasanın geleceğinin kritik olduğunu ve ABD yönetimini çıkmazda bıraktığını kaydediyor.
Washington Post gazetesi konuya ilişkin haberinde yasanın, Türkiye'nin protestolarına ve ABD Başkanı Barack Obama'nın son anda müdahalesine rağmen geçmiş olmasını ön plana çıkarıyor. Türk hükümetinin karara çok kızdığı ve büyükelçisini çağırdığını aktaran gazete, yasanın ise ABD yönetimini bir çıkmaza soktuğunu kaydediyor.
Obama ile birlikte yönetimindeki üst düzey isimler olan Başkan Yardımcısı
Joe Biden ve
Dışişleri Bakanı Clinton'ın,
senatörlük yaptıkları dönemlerde yasanın kabulü çağrısı yapmış olduklarını kaydeden gazete, ancak şimdi yönetimin birçok cephede Türklerin işbirliğine ihtiyaç duyduğunu kaydediyor. Buna örnek olarak da
Irak,
İran ve
Afganistan cephelerini veriyor.
2007 yılında benzer bir "soykırım yasasının" onaylandığını; ancak dönemin ABD Başkanı George W.
Bush tarafından Temsilciler Meclisi'ne götürülmediğini belirten gazete, şimdiki
Amerikan yönetiminin de aynı şekilde yasanın ileri götürülmemesini umduğunu aktarıyor. Gazeteye konuşan bir yetkili, "Kritik olan, yasanın daha ileri gitmeyecek olmasıdır" ifadelerini kullanıyor.
WALL STREET JOURNAL: YASANIN GELECEĞİ BELİRSİZ İLİŞKİLER ZARAR GÖRECEK
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin sözde Ermeni Soykırımını kabul eden yasayı onaylamasına ilişkin haberinde, yasanın geleceğini belrisiz olduğuna dikkat çekiyor. Benzer yasaların daha önce de komite tarafından kabul edilmiş olduğunu belirten
Wall Street Journal, Ermeni yasasının bir oy farkla geçtiğine dikkat çekiyor; ancak yasanın Kongre'deki geleceğinin ise belirsiz olduğunu kaydediyor.
Ancak ne olursa olsun yasanın yine de Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini kaydeden WSJ, yasanın kabulünün özellikle de
Lockheed Martin,
Boeing, Raytheon,
United Technologies ve Northrop Grumman gibi
savunma şirketlerini endişelendirdiği bilgisini veriyor. Türkiye ile iş yapan büyük
silah şirketlerinin, şimdi işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını vurguluyor.
WSJ, yasanın kabulünün Türkiye ile
Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya da bir
darbe olduğu yorumunda bulunuyor.
Obama yönetiminin yasanın kablüne karşı bir tutum sergilediğini; ancak Başkan Barack Obama'nın 2008 yılında senatör iken "Ermeni soykırımını tanıyacağım" dediğini hatırlatan gazete, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mike Hammer'ın da oylamadan önceki konuşmasında bu açıklamaya gönderme yaparak "Başkan'ın bu konudaki görüşünü biliyoruz" dediğini vurguluyor. (CİHAN)