Sekreteryada mevcut İmralı heyeti ile Hatip Dicle yer alacak. Sekreterya haftada 3-4 gün çalışacak. CNNTÜRK'te soruları cevaplayan Önder, "Mutlak barış için silahsızlanma da dahil bize 5-6 ay yeter. Yani mart ayı geldiğinde biz bütün bunları geride bırakırız" dedi.
ÖCALAN'A SEKRETERYA KURULUYOR
Önder, çözüm sürecinin yol haritasında nelerin yer aldığına dair ayrıntılar da verdi. Önder'in açıklamasını göre, bir sekreterya kurulacak, Akil İnsanlar Heyeti arasından ve başka bir kafileyle yeni bir gözlem heyeti oluşacak, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı bunları delege edecek, 7-8 komisyon kurulacak (Bunlar arasında Meclis'te kurulanlar da olacak).
"ÖCALAN'IN ŞARTLARI DEĞİŞMEZSE YOL ALAMAYIZ"
Sırrı Süreyya Önder, son günlerde Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki cezaevi şartlarıyla ilgili soruya "Şartları değişmedi, yaklaşık 20'nin üzerinde görüşme yaptık, Hepsini aynı yerde yaptık. Toplasanız 15 metrekare bir alanda kalıyor" dedi.
"ÖCALAN'IN ÜZERİNE TİTREMELİYİZ"
"Öcalan'ın şartları değişecek mi?" sorusuna ise Önder, "Değişecek mi değil, villa milla değil. Değişmeli. Barışı inşa etmeye çalışıyor bir insan. Tüm bu kısıtlı koşullara rağmen yapmaya çalışıyor. Çalışmalar yapması lazım, araştırmalar yapması lazım. Sayın Öcalan'ın talebi olmamalı. Ülke olarak bizim talebimiz olmalı. Barışın en önemli teminatı. Gözbebeği olarak üzerine titremeliyiz" yanıtını verdi. Önder, şartlar değişmezse süreçte yol alınamayacağını da savundu.
''SEKRETERYA HAFTAYA KURULUR''
Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın sekreteryaya ihtiyacı konusunda ise "Büyük bir müzakere sürecine girilecek. Bozucu alanlar masaya yatırılacak. Bunlara çözüm seçenekleri üretilecek. Yukarıdan aşağı hiçbir barış önerisinin kalıcı olması mümkün değil. 9 ana başlıkta, güvenlik, eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar için Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaş yer alacak. Ve Hatip Dicle olacak. Sekreterya böyle olacak. Devletle görüşmeleri siyasetle görüşmeleri yapacak bu sekreterya. 5 kişilik sekreterya müzakere heyetinin de bir parçası olacak" dedi.
Sekreteryanın ne zaman çalışmaya başlayacağını dair soruya ise Önder, "Önümüzdeki haftadan itibaren devreye girmeli diye düşünüyorum" cevabını verdi.
'Müzakere heyetinde Kandil’den bir temsilci olacak mı?' sorusu üzerine “Şu an konuşulmadı. Ama olmalı” diyen Önder, sekreteryanın haftada 3-4 gün çalışabileceğini söyledi.
"HÜKÜMET, PYD'YE KORİDOR SÖZÜ VERMİŞTİ"
Sırrı Süreyya Önder, Kobani eylemlerinde yaşananlarla ilgili soruları yanıtlarken, hükümetin tutumunu eleştirdi. Kobani'den kaçanların Türkiye'ye sığınması sırasında yaşananların kırılma noktası olduğunu söyleyen Önder, şu ifadeleri kullandı:
"Hem Öcalan, hem biz, hem Kandil, hem bölge halkı Kobani duyarlılığını en yüksek volümle muhataplarımıza anlatmaya başladık. Hükümet güven oyu almadan öncesine kadar gidelim. Kobani Suruç’un mahallesidir. Biz bu durumu devlet katında dile getirdik. Bir ara bu insani yardım koridoru için PYD’ye Türkiye söz verdi. Bu PYD’nin talebi, Türkiye’nin alandaki olumlu yaklaşımıydı. İlk buradaki kırılma ise polis ve jandarma istisnasız o alana yaklaşan çünkü herkes oraya gitti, jandarma herkesi gazladı. Biz bunu yapmayın dedik. Türkiye’nin IŞİD’e yardım ettiği yaklaşımı nereden çıktı diyorlar ya, en önemlisi oradan çıktı. Sınırdan uzaklaştırma ve gazlama çabaları olunca muhataplarımıza şunu önerdik, ortak bir tahsis edelim burada çadırlarımız olsun, mutfak olsun, ilk yardım çadırı olsun. Birlikte kararlaştıralım. Ondan sonra halk şöyle düşündü. 'Bunlar bizi sınırdan uzaklaştırmak istiyor, burada bir şey dönüyor' diye düşündü. Bunu muhataplarımıza kavratamadık."
"BİR YAPI, SÜRECİ BOZMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"
Önder, Abdullah Öcalan'ın 'Kobani düşerse darbe olur' sözleri hatırlatılınca da, "Kobani düşerse Türkiye’de darbe olur diyor çünkü halk bunu kabullenemez. Topraklarımızda polisten çok yabancı istihbarat unsurları cirit atıyor. Bu sürecin başından beri, meselenin içinde olan biri olarak söylüyorum. Bir yapı bu süreci bozalım, güçten düşürelim diye uğraşıyor. Bu çaba daha bir gün soluk kesmedi. İlk İmralı’da görüşmeler başladığından Paris cinayetleri oldu. Gladyo biraz takatsizleşti ama çalışmaya alttan alta devam etti" diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder, Kobani'de yaralananların Türkiye'ye getirilmesinde sınırdaki görevlilerin direndiğini söylerken, "Özgür Suriye Ordusu, El Nusra âlâyla valayla oraya uğurlanırken, Kobani’de çatışma başladığında yaralıları 7 saatte alamadık içeriye. Adam can çekişiyor. Biz içeri alamıyoruz. Bunu Davutoğlu’na anlattıktan sonra çözüldü mesele" ifadelerini kullandı.