2000 ve 2001 yıllarında Paraşüt, Kasırga,
Örümcek Ağı,
Balina, Beyaz
Enerji ve Neşter gibi adlarla
operasyonlar yapılmış ve birçok kişi tutuklanmıştı. Uzun süren soruşturmaların ardından açılan
davalar beklenen sonucu vermedi,
sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bazı davalar düşük
hapis ve
para cezasıyla bitti, sanıkların önemli bölümü
delil yetersizliğinden
beraat etti. Birçok dava ise aradan 5 yıl geçmesine rağmen yargının yavaş işlemesi, sanık ve avukatlarının davaları uzatma yönündeki çabaları ve çelişkili bilirkişi raporları sebebiyle hâlâ neticelenmedi.
Yolsuzlukla suçlanan isimler zamanaşımından yararlanarak kurtuldu.
Bayındırlık ve
İskan Bakanlığı'nın
ihalelerindeki
usulsüzlük iddialarına ilişkin 2001'de başlayan '
Vurgun Operasyonu' davası
Ankara 1. Ağır
Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
Savcının bilirkişi raporuna
itiraz etmesi sebebiyle
mahkeme yeni bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vermişti. Bütün sanıkların tutuksuz yargılandığı davada, eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'ın da aralarında bulunduğu 604 kişi hakkında 18 yıla kadar
hapis cezası talep ediliyor.
2000 ve 2002 yıllarında art arda gerçekleştirilen
batık banka operasyonları da hafızalardaki tazeliğini koruyor. Egebank, Etibank, Yurtbank, İnterbank, Bankexpress, Bankkapital,
Sümerbank ve
İmar Bankası'nın yöneticileri hakkında davalar açıldı.
İstanbul 8.
Ağır Ceza Mahkemesi, Yurtbank'ın sahibi Balkaner'i, 3 ayrı suçtan toplam 16,5 yıl hapis, 1 milyon 336 bin YTL adli para cezasına çarptırdı. Etibank'ın zarara uğratılmasına ilişkin Yargıtay'ın bozma kararından sonra yapılan yargılamada Cavit Çağlar'a 'nitelikli
dolandırıcılık' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam
Garipoğlu, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'zimmet' suçlarından 27 yıl hapis ve 128 milyon YTL ağır para cezası aldı. Davanın Yargıtay'da temyiz incelemesi sürüyor. Türkbank ihalesine fesat karıştırmak suçundan yargılanan
Korkmaz Yiğit,
Hayyam Garipoğlu ve Mehmet Kocabaş hakkındaki dava zamanaşımına uğradı. Banka yolsuzluklarıyla ilgili diğer davalar ise devam ediyor.
Örümcek Ağı davası devam ediyor
En büyük hayali ihracat yolsuzluklarından birinin ortaya çıkarıldığı Örümcek Ağı Operasyonu'ndan sonra Ankara 1 No'lu DGM'de başlayan 180 sanıklı dava Ankara 9.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda örgütün 32 trilyon tutarında haksız KDV iadesi aldığı tespit edildi. Örümcek Ağı davasının birinci sanığı
Erol Maks Kohen'in, 2 yıl
tutuklu kaldıktan sonra 150 milyar lira kefaletle
tahliye olmasıyla davada tutuklu sanık kalmadı.
Beyaz Enerji ve Mavi Akım
2000 yılında Jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlardan sonra başlayan ve dönemin
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in istifasına yol açan "Beyaz Enerji" davasında eski TEAŞ Genel Müdürü
Muzaffer Selvi ve eski
yönetim kurulu üyesi Birsel Sönmez'in de aralarında olduğu sanıklar ağır hapis cezalarıyla birlikte yüksek miktarda para cezalarına çarptırıldı. Temyiz aşamasında Yargıtay'ın verdiği bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan dava, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz getirmek için başlatılan Mavi Akım Projesi'yle ilgili yolsuzluk davasında ise BOTAŞ'ın 5 eski yöneticisine verilen hapis cezaları 6'şar milyon liralık "ağır" para cezalarına çevrildi.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tıbbî malzeme alımındaki yolsuzluklar üzerine başlatılan Neşter Operasyonu'nun ardından açılan dava Ankara 11. Ağır Caza Mahkemesi'nde devam ediyor. Aralarında eski
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof. Dr. Derviş Oral'ın da bulunduğu 8 tutuklu sanık, davanın ilk duruşmasında 100'er bin dolar kefaletle tahliye edilmişti. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında 31 sanığa 1 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ederken 29 sanığın beraatını istedi.
180 sanıktan tutuklu kalmadı
Kasım 2001'de düzenlenen Örümcek Ağı Operasyonu en büyük hayali ihracat yolsuzluklarından birini ortaya çıkardı. Ankara 1 No'lu DGM'de başlayan 180 sanıklı dava Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Davanın birinci sanığı Erol Maks Kohen'in 2 yıl tutuklu kalıp 150 milyar lira kefaletle tahliye olmasıyla davada tutuklu sanık kalmadı.
100 bin dolar kefaletle serbest
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tıbbi malzeme alımındaki yolsuzluklar üzerine Ocak 2003'te Neşter Operasyonu düzenlendi. Davaya halen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Aralarında KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof. Dr. Derviş Oral'ın da bulunduğu 8 tutuklu sanık, ilk duruşmada 100'er bin dolar kefaletle tahliye edildi.
Beyaz Enerji bakan yedi
Sağlık ve Bayındırlık bakanlıkları ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndaki ihale yolsuzluğu iddiaları üzerine başlatılan 'Kolon Operasyonu' genişleyerek sürüyor.
Ocak 2001'de Jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonlardan sonra başlayan ve dönemin Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in istifasına yol açan 'Beyaz Enerji' davasında sanıklar ağır hapis cezası ve yüksek miktarda para cezalarına mahkum edildi. Temyiz aşamasında Yargıtay'ın verdiği bozma kararının ardından dava yeniden görülmeye devam ediyor.
2 yıl 6 ay hapisle kurtuldu
Kilis'te büyük miktarda hayali ihracat yapıldığı ve haksız KDV tahsil edildiği ortaya çıkınca 27
Mayıs 2000'de operasyon başlatıldı. 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçundan açılan davada
Adana Devlet
Güvenlik Mahkemesi, Yasin Altınbaş'ı 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak Altınbaş ve suç ortakları, cezaevinde yattıkları süre dikkate alınarak serbest bırakıldı.
Zaman