Kanatlı Hayvanları Sevenler ve Yetiştirenler Derneği Başkanı Kenan
Evren Eytiş, 1995’te kurulan derneğin, güvercin severleri bir
çatı altında topladığını söyledi. Edirne’de güvercin yetiştiren yaklaşık 300 kişinin
dernek bünyesinde Türkiye’de düzenlenen çeşitli güvercin
festivallerine katıldığını belirten Eytiş, festival çatısı altında güvercin alıcı ve satıcılarının bir araya geldiğini ve böylece iller arası güvercin ticareti yapıldığını bildirdi. "
Mardin", "Ön Tepe Mardin", "Miski" ve "Sabuni" cinsi güvercinlerin 300 YTL ile 10 bin YTL, "Şebap" cinsi güvercinlerin 400 YTL ile 6 bin YTL, "Burgu", "
Kelebek", "Mısırlı" cinsi
güvercinlerin 10 YTL ile 300 YTL ve "Tepeli dal", "Marakkat" ile "Beyaz" cinsi güvercinlerin de 500 ile 600 YTL arasında satışa sunulduğunu anlatan Eytiş, fiyatların yüksek olmasına rağmen güvencilere her zaman alıcı çıktığını belirtti.
Güvercin besiciliğinin bir zevk işi olduğunu anlatan Eytiş, şunları kaydetti: "10 bin YTL’lik değeriyle
ikinci el otomobil fiyatına satılan güvercinler, alıcılardan ilgi görüyor. İnsanlar, 10 bin YTL’ye 192
çeyrek altın da alabilirler. Fakat bir güvercin yılda üç yavru yapıyor ve iyi bakıldığında 10 yıl yaşıyor. Güvercinleri satarak gelir sağlamak çoğu insan için daha mantıklı geliyor. Bir kümesteki 20 güvercinin yıllık masrafı ise 500 YTL civarında. Fakat güvenciler de aynı bir çocuk gibi bakıma muhtaç olduğundan bakımı ayrı bir özen istiyor." Eytiş, kendisinin 50 güvercini olduğunu, bu güvercinler için özel bir dükkan kiraladığını ve
hırsızlık olaylarına karşı dükkanın önünde kangal cinsi köpeğini beklettiğini bildirdi. Diğer güvercin besleyenlerin de kümeslere özel alarmlar taktırdığını ve kümesin çevresini aydınlattıklarını ifade eden Eytiş, kuşların pahalı olduğu için hırsızların ilgi odağı olduğunu sözlerine ekledi.
AA