Toplantı başında,
Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa
Şahin Tanrıöver, "
Yargıtay üyelerinin burada işi yok. Burayı zapt ediyorlar. Bu toplantı YARSAV'a
destek toplantısı olmayacaktır.
Ankara Adliyesi hakimleri kapıda bekliyor. Burası YARSAV'a destek toplantısı değil. Açık ve şeffaf bir şekilde sorunlarımızı tartışmak istiyoruz." dedi.
Bu sözler üzerine Tanrıöver'in, bir kadın koruma polisi tarafından dışarı çıkarılmak istenmesi sırasında kısa süreli
arbede yaşandı. Tanrıöver, dışarı çıkmayacağını söyleyince polisle arasında münakaşa oldu. Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.
Toplantıda, hakim ve savcılara seslenen
Yargıtay Başkanı Hasan
Gerçeker, yargı bağımsızlığının yok edilmeye çalışıldığını iddia etti. Amaçlarının, yargının sorunlarını paylaşmak olduğunu dile getiren Gerçeker, görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceklerini belirtti. Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokratik, laik, hukuk devletinin temeli olduğu için savunduklarını savunan Gerçeker, yargının altyapı sorunlarını anlattı.
Ankara Adliyesi'nin sorunları konuşulmaya başlandığı sırada
Danıştay ve Yargıtay üyeleri toplantıdan ayrıldı. Toplantı sırasında konuşan Ankara 13. İş Mahkemesi
Hakimi Abdullah
Erdem ise
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e, "HSYK'nın ve
Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmek istendiği bir dönemde bu toplantının yapılması, ister istemez, 'kendi görüşlerine destek mi arıyorlar' sorusunu aklıma getiriyor." diye konuştu.
Kendi görüşlerine destek aradıklarını vurgulayan Özbek, görüşlerinin, yılların deneyimlerinden süzülerek edinildiğini savundu. "Yargıtay'a üye seçilmek için daha önce oraya seçilen bir ağabeyinizi, eşinizi dostunuzu yanınıza alacaksınız, HSYK'nın kapısını çalacaksınız, randevu alacaksınız. Bu sistemin değişmesi için ne yapılacağını merak ediyorum" diyen Erdem'e, Özbek, kurulun görüşünün teşkilattaki arkadaşların da kurulda yer alması olduğunu belirtti.
Kişisel görüşünün, bunun bazı sakıncaları taşıdığı yönünde olduğunu dile getiren Özbek, bunların giderilmesi halinde bir sorunun kalmayacağını ileri sürdü.
Kenan
Evren'in, 4
Nisan 1981 yılındaki bir demecini okuyan Özbek, sürtüşme ve tartışmanın devam edeceğini belirterek, "Buradaki Devlet Başkanı
darbeci olarak değerlendirilen ve yargılanması gündeme getirilen
Kenan Evren'dir. Savunduğumuz kuvvetler ayrılığı ilkeleri, yasama, yürütme ve yargı ayrılığı Kenan Evren tarafından dahi muhafaza edildi. Ama şimdiki düzenlemelerle daha da geriye götürülmek isteniyor." ifadelerini kullandı.
Ankara Adliyesi'nde yapılan toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan Gerçeker, "Özel bir toplantıydı. Arkadaşlarımızla sorunlarımızı tartıştık." dedi.
Cumhuriyet Savcısı Tanrıöver'in tepkisi için ise Gerçeker, demokratik tepkisini ortaya koyduğunu belirtti. (CİHAN)