- AK Partili Bal'ın çözüm süreci raporu yankı buldu.
- Stratejistler PKK'nın son politikalarına dair uyarıda bulundu.
- Siyasiler 'Kürdistan' endişesine dikkat çekti.
- 'PKK'nın bilinen taleplerinden vazgeçmediği anlaşılıyor.'
- 'Kitleleri harekete geçirirsek hükümeti sıkıştırıp taleplerimizi elde edebiliriz' algısı var.
Siyasiler ve stratejistler AK Parti Milletvekili İdris Bal’ın çözüm sürecine ilişkin hazırladığı raporun önemine dikkat çekerek uyarıların muhakkak dikkate alınması gerektiğini vurguladı. İşte o görüşler:
TEDBİR ALINMALI
BİLGESAM Başkanı Atilla Sandıklı, "KCK'nın hedefi 4 parçalı devleti bir araya getirerek Büyük Kürdistan'ı kurmaktır" dedi. Bugün'de yer alan habere göre Diyarbakır'da yaşanan olaylar ve bir uzman çavuşun kaçırılmasını PKK'nın bu stratejisinin unsurları olabileceğini vurgulayan Sandıklı, Suriye'nin kuzeyinde PYD ile böyle bir çalışma olduğunu ve Irak'ın kuzeyinde de bu çalışmanın somut olarak ortaya çıktığını ifade etti. Sandıklı, süreçte tüm senaryoların göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Çözüm süreci önemli ama kötü senaryoların gerçekleşebileceği ihtimali de dikkate alınmalı. Süreçte çok iyimser olunduğu takdirde daha kötü senaryolar karşımıza çıkabilir. PKK'nın kendisini lağvetmediği bir ortamda, çözüm sürecinin zor olduğunu düşünüyorum. Akiller ve kamuoyunda analiz yapanlar devlete şunu yapın diyorlar ama PKK'nın ne yaptığına dikkat çekilmiyor. Kıra dayalı kitlesel halk hareketi öngörülüyor. Bu da çekilme sürecini geciktiriyor. Çözüm süreci destekliyoruz ama bu kadar net emareler varsa gerekli tedbirler alınmalı. PKK, terör eylemlerine son verecekse neden karakol yapılmasından rahatsız oluyor? Siz kaçakçılık, kanun dışı eylem ve terör faaliyetlerinde bulunuyor ve bulunmayı düşünüyorsanız bu sizi rahatsız eder. Bunlar, stratejinin çok fazla gösterilmeyen unsurlarıdır. Türkiye akılcı politikalar ile bu stratejiyi bozabilir."
AMAÇ TALEP DAYATMASI
Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan ise 4 parçalı devlet isteğinin PKK'nın bilinen bir talebi olduğunu belirterek, "BDP çözüm olarak Kürdistanlı değil Türkiyeli çözüm aramalı. Kürt devleti kurma fikri KCK sözleşmesinde de vardır. Ama gelinen aşamada, bunlardan geri adım atıldığı ifade edilmişti. Son dönemde yapılan açıklamalarda ise PKK'nın bilinen taleplerinden vazgeçmediği anlaşılıyor. Ben de bu taleplerden vazgeçildiğini düşünmüyorum. Önemli olan bölgede Kürt meselesini çözen ülke olarak örnek teşkil etmektir. Halka yönelik adımlar atılmalı. Bu yapılmazsa PKK çözüm sürecine rağmen kitleleri hareketlendirme çalışmalarını hızlandırır. Gezi Parkı'ndan sonra hükümetin ve ülkenin yumuşak karnını gören PKK ile karşı karşıyayız. 'Biz de kitleleri harekete geçirirsek bunun karşılığında hükümeti sıkıştırıp taleplerimizi elde edebiliriz' şeklinde algıları var" ifadelerini kullandı.
ÇİN SEDDİ KURACAKLAR
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, 4 parçalı Kürt devleti kurma çabası bulunduğunu belirterek büyük resme dikkat çekti. Bölgede kurulacak bir Kürdistan devleti ile Ermenistan ve İsrail'in sınırdaş olacaklarını belirtti. Türkiye'nin önüne bir Çin Seddi çekileceğini dile getiren Oğan, "Türkiye'nin Türk ve İslam dünyasıyla bağını sağlayan bölgeye Kürdistan kurulduğu zaman, Türkiye'nin hem Türk dünyası hem de İslam dünyası ile bağı kesilecek. Yani Ermenistan, Kürdistan ve İsrail sınırdaş olacak. 3 devletle Türkiye adeta kökünden koparılacak" ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÜNİTER YAPIDIR
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise, çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bir Kürdistan oluşturma projesi gibi yürütüldüğüne dair endişeler olduğunu söyledi. Türkiye'nin hayrına olan şeyin ulusal bütünlük içerisinde üniter yapının korumasından geçtiğini savunan Tezcan, "Biz Kürt kardeşlerimizle üniter yapı içerisinde bütün problemleri çözerek birlikte yaşayabiliriz. Bunun dışındaki her girişim Türkiye'yi parçalamaya ve Türk halkının birliğini bütünlüğünü bozmaya yönelik girişimlerdir ve kabul edilmesi de mümkün değildir" dedi.