Bakan
Pepe, Kocaeli'nin
Karamürsel ilçesine bağlı Dereköy beldesi yakınlarında yaklaşık 100 hektar baltalık orman alanında dün meydana gelen
yangını helikopterle inceledikten sonra
basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin 20.7 milyon hektar ormanı bulunduğunu, ormanların yüzde 85'inin yangın riski taşıdığını belirten Pepe,
orman yangınlarının yaz aylarında Türkiye'nin ve Bakanlığının en büyük problemi, kamuoyunun da yakından takip ettiği bir konu olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak
ocak ayında yaptıkları
hazırlık toplantısında 2007 yazının olağanüstü zor geçebileceğini düşünerek
eleman ve
araç gereç konusunda gerekli hazırlıkları yaptıklarını, elemanların eğitimlerini tamamladıklarını anlatan Pepe, Türk Hava Kuvvetlerinden kiraladıkları C-130
tipi uçakların devre dışı kalmasıyla kaçınılmaz olarak 3 faal bir yedek olmak üzere 4 amfibi uçak ile 23 adet su atar helikopter, Türk Hava Kurumundan da 15 adet uçak kiraladıklarını belirtti. Bakanlığın da 6 adet helikopteri bulunduğunu dile getiren Bakan Pepe, ''50 civarındaki faal hava aracımızla Türkiye'de meydana gelen yangınlara anında müdahale etmek için 24 saat tam teyakkuz durumundaki arkadaşlarımızla gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Ama maalesef bir günde 100'ü aşkın irili ufaklı yangının çıktığı gerçeğini sizinle paylaşmak istiyorum'' diye konuştu.
-ORMAN YANGINLARININ ÇOĞU CUMARTESİ, PAZAR GÜNLERİ ÇIKIYOR-
Cumartesi
pazar günleri diğer günlerden çok daha fazla yangın çıktığını, bunun bazen 2 kat, bazen de 3 kat gibi ''dramatik'' rakamlara eriştiğini ifade eden Bakan Pepe, şöyle devam etti: ''Burada şunu görüyoruz.
Orman yangınlarındaki oran çıkış sebepleriyle alakalı. Yaptığımız istatistiklerde gördüğümüz şey şudur. Orman yangınlarının yüzde 95'i insan kusuruyla çıkıyor. İnsan kusuru dışında yıldırım nedeniyle yüzde 3'lük, yüzde 5'lik bir rakam var. Bu, yıllar itibariyle biraz yukarı, biraz aşağı oynayabiliyor. Cumartesi pazar günlerindeki bu yoğunlaşma da bizim bu iddiamızı destekleyen bir enstrümandır.''
-ORMAN YANGINLARINDA YÜZDE 65-70 ARTIŞ-
Bakan Pepe, geçen yıl bugünkü tarih itibariyle 753
orman yangınında 815 hektar ormanın, bu yıl ise bin 142 orman yangınında 3 bin 15 hektar ormanın yandığını, aradaki artışın yaklaşık yüzde 65-70 olduğunu vurguladı. Pepe, ekiplerin yangınlara müdahale etmek için 24 saat ''alarmda'' beklediğini belirtti.
Orman yangınlarına müdahalede kullanılmak üzere Yunanistan'ın 32, İtalya'nın 39, Fransa'nın 33,
İspanya'nın 53, Portekiz'in 25 uçak ve helikopter bulunduğunu, Türkiye'nin ise 50 uçak ve helikopter ile 10 binin üzerinde eğitilmiş insan gücü bulunduğunu dile getiren Bakan Pepe, bu ülkeler arasında orman alanları olarak Türkiye'ye en yakın ülkenin İspanya olduğunu, İspanya'nın 26 milyon hektar, Türkiye'nin ise 21 milyon hektar ormanı olduğunu anlattı.
Geçen yıl İspanya'da 165 bin hektar dolayında ormanın yangınlar sonucu zarar gördüğünü, Türkiye'nin yaklaşık dörtte biri kadar orman alanına sahip Yunanistan'da 16 bin hektar ormanın yandığını belirten Bakan Pepe, Türkiye'de ise geçen yıl yangınlardan zarar gören orman alanının 7 bin 200 hektar olduğunu açıkladı.
-''HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMIYORUZ''-
Orman yangınları konusunda
bakanlık olarak bütün imkanları ortaya koyduklarını, helikopterlerin, uçakların kiralanması noktasında hiçbir maddi fedakarlıktan kaçınmadıklarını ifade eden Pepe, ''Maalesef kiralayacak yeterince uçak ve helikopter bulamıyoruz'' dedi.
Bakan Pepe, kiraladıkları helikopterlerin Rus ve
Ukrayna menşeli olduğunu, bu helikopterlerden bulmaları halinde 10 tane daha kiralamayı düşündüklerini, ancak taahhüt edenlerin taahhütlerini yerine getirmekte zorlandığını dile getirdi. Pepe,
Kanada yapımı CL 215 tipi amfibi söndürme uçaklarının 4.5 ton su alabildiğini, helikopterlerin ise bir seferde 2.5 ton su ile yangına müdahale edebildiğini kaydetti.
-UÇAK ALINMASI TALEBİ-
Orman yangınlarının sebepleri, Türkiye'deki durumu, geçmiş yıllar ve müdahale yöntemleri konusunda
Başbakan ve
Bakanlar Kurulu üyelerine brifing verdiğini dile getiren Pepe, şöyle devam etti: ''Bu işi
taşıma su ile döndürmekte, istediğimiz kalitede, istediğimiz miktarda uçak ve helikopter bulmakta zorlandığımızı ifade ettim. Daha önce
bakanlık olarak Savunma
Sanayi Müsteşarlığına 20 adet helikopterin alınmasıyla alakalı bir
dosya sunduk.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile aynı paket içinde alınacak bu helikopterlerin öncelikle olarak orman yangınlarında kullanılacak olması konusunda bütün kurum ve kuruluşlar arasında mutabakat vardır. Ayrıca bütün hava şartlarında yangına müdahale edebilecek, 6.5-7 ton su taşıyacak uçaklardan en az 10 tane alınması konusunda Başbakan ve Bakanlar Kuruluna brifing verdim.''
Bakan Pepe, bazı ülkeler ve bakanlığın havacılıkla alakalı birimindeki uzmanların çalışmalarıyla önümüzdeki yıldan itibaren kendi uçak ve helikopter filosunu kurarak, orman yangınlarına müdahalede çok daha etkin olacaklarını söyledi.
-VATANDAŞLARDAN TALEBİ-
Valiliklere ve güvenlik birimlerine orman yangını riskinin yüksek olduğu günlerde orman alanlarına giriş ve çıkışı yasaklattıklarını belirten Bakan Pepe, vatandaşlardan, uyarılara dikkat etmeyenleri ve orman yangınlarını ''Alo 177'' orman yangın ihbar hattına bildirmelerini istedi.
Bakan Pepe, orman yangınlarının çıkış sebepleriyle alakalı her türlü ihtimali göz önünde bulundurduklarını belirterek, ''Kasıt unsuru var mı, bir
takım kötü niyetli insanlar bu yangınları çıkarmış olabilirler mi araştırıyoruz'' dedi.
-SORULAR-
Bir gazetenin orman yangınlarını
terör örgütünün çıkardığı yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Bakan Pepe, bazen orman yangınlarının yerleşim yerlerine uzak bölgelerde ve aynı anda birkaç noktada çıktığını belirterek, ''Bunlar kötü niyetli insanların olabileceğini bize düşündürüyor. Ama bu konularla alakalı güvenlik birimlerimizin yaptığı çalışmalar var. O çalışmalar elimize kesin bulgular koymadan benim bu konuyla alakalı açıklama yapmam doğru olmaz. Ama her türlü ihtimali göz önünde bulunduruyoruz.
Güvenlik güçleri gerekli soruşturmaları yapıyor'' diye konuştu.
Bakan Pepe, sözlerini şöyle tamamladı:''Yanan ve yakılan ormanların bir santimetrekaresi dahi hiç kimseye yar edilmez. Özel kullanıma bırakılması, yerleşime açılması kesinlikle söz konusu değildir. Yanan ve yakılan orman alanları, Anayasanın 169 ve 170'inci maddeleri bize bakanlık olarak bu görevi veriyor, yıl içinde ağaçlandırılır. Geçen seneler, ondan önceki seneler yanan tüm alanlar ağaçlandırılmıştır. Ağaçlandırılmamış tek bir karış yer bile yoktur.'
aa