23 polisin ifadelerini alma işlemleri ise sürüyor. Öğleden sonra eski İstihbarat Şube müdürlerinin ifade alma işlemlerine başlanacağı belirtildi. Gözaltındaki polislerin avukatlarından Turgay Balaban, gözaltındaki bazı polislere emniyette yönlendirme yapıldığını, suçu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Aygün'ün üzerine yıkmaları konusunda telkinde bulunulduğunu, böylelikle kendilerinin serbest bırakılacağı yönünde ifadeler kullanıldığını açıkladı. Ayrıca Balaban, gözaltı kararına itiraz için adliye gittiğini ve itiraza bakacak muhatap savcı ve hakim bulamadığını belirtti.
POLİS SERBEST KALDI
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası başlatılan polise yönelik operasyonlardan biri de Eskişehir merkezli olarak yapıldı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 12 ilde halen görevde olan ve açıkta bulunan 28 istihbaratçı müdür, müdür yardımcısı, amir, başkomiser ve polislerden oluşan 28 kişi gözaltına alındı. Farklı illerde gözaltına alınan 11 polis, Eskişehir'e getirildi. Sağlık kontrollerinin ardından KOM Şube'de ifade alma işlemlerine başlandı.
Bir polisin alma işleminin ortalama 2,5-3 saat sürdüğü, her bir polise ortalama 40 ile 50 arasında soru sorulduğu öğrenildi. Dünden bu yana devam eden ifade alma işlemleri sonrasında çağrı ile emniyete davet edilen ve halen görevde olan polislerden 5'inin KOM Şube'deki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı belirtildi. Gözaltındaki eski İstihbarat müdürlerinin ifade alma işlemlerine ise öğleden sonra başlanacağı öğrenildi.
'KOCA ADLİYEDE GÖZALTI İTİRAZINI MUHATAP OLACAK HAKİM VE SAVCI BULAMADIM'
Bu arada, KOM Şube'de gözaltındaki polislere psikolojik baskı uygulandığı, bazı polislere itirafçılık teklifi yapıldığı ve suçu başkalarının üzerine atma telkininde bulunulduğu öne sürüldü.
Gözaltındaki polislerin avukatlarından Turgay Balaban, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, operasyonla ilgili ilginç bilgiler paylaştı. Gözaltı işlemlerinin hukuka aykırı ve usulsüz olduğu gerekçesiyle, konuya itiraz için dilekçe hazırlayıp adliyeye gittiğini aktaran Aavukat Balaban, "Maalesef adliyede konuya bakacak muhatap hakim ve savcı bulamadım. Konuya KOM baktığı için KOM Şubeyle ilgilenen savcının bakması gerekiyormuş. Oradaki memur bile bana 'ilk defa böyle bir itirazla karşılaştım' dedi." ifadesini kullandı.
'ÖRGÜTTEN GÖZALTINA ALINDILAR AMA BİR TEK ÖRGÜT SORUSU YOK'
'Örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınan polislere ne hikmetse bu konuda hiçbir sorunun sorulmadığına da vurgu yapan avukat Balaban, "Polisleri örgüt kurma, yönetme ve üye almadan gözaltına alıyorsunuz. Ama sorgulamalarda bir tane bile örgüt konusunda bir soru polislere yöneltilmedi. Ne hikmet acaba ve ne çelişki acaba? sözlerine yer verdi.
POLİSLERE TELKİN: SUÇU MUSTAFA AYGÜN MÜDÜR ÜZERİNE ATIN, KURTULURSUNUZ
Avukat Balaban, gözaltındaki polislere ifade verme öncesinde yönlendirme, psikolojik baskı, suçu müdürlerin üstüne atma girişimlerinin yapıldığını ileri sürdü. Avukat Balaban, şu ifadeleri paylaştı: "Bu operasyonda da çuvalladılar. Gözaltındaki şüpheli polislere müdürleri Mustafa Aygün'e suçu yıkmalarını ve böylece kurtulmaları telkininde bulunuyorlar. Ellerinde somut delil olsa böyle polisleri iftirayı müdürlerinin üzerine atmaları konusunda telkinde bulunmazlardı. 'Sen suçu Mustafa Aygün müdürün üzerine at, sen de kurtul' demezlerdi. Bu konuda ifade işlemi sonrasında bir basın açıklaması yapacağız. Konuyu gündeme taşıyacağız."
Öte yandan gözaltındaki polislerin nezarethanede ayakkabı bağcıklarını bile çıkarttıkları ve psikolojik baskı uyguladıkları iddia edildi. Polislerin ifade alma işlemlerinin ise sürdüğü kaydedildi.
CİHAN