17 polis, ‘usulsüz taltif’ iddiasıyla gözaltına alındı. Polisler, taltif için Emniyet’te kurulan ön komisyonda görev almıştı. Haklarında daha önce de Yüksek Disiplin Kurulu tarafından inceleme başlatılan emniyetçiler için 24 Haziran’da soruşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.
Bu arada polislere yönelik hukuksuz soruşturmada skandal ortaya çıktı. Soruşturulması İçişleri Bakanı’nın iznine bağlı olan polislerle ilgili ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında izin alındığı, ancak nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlarını düzenleyen TCK 158 ve 207. maddelerden gözaltı kararı verildiği ortaya çıktı. Ceza kanunlarına göre devlet memurlarına ilişkin soruşturmalarda hangi konuda izin alındıysa o konuda soruşturma yapılabiliyor.
Emniyet personeline dün Ankara merkezli yeni bir operasyon yapıldı. Savcı Alper Türközmen’in talimatıyla ‘usulsüz taltif ve evrakta sahtecilik’ iddiasıyla suçlanan 17 polis gözaltına alındı. 6 ildeki operasyonu, daha önce yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla tutuklanan KOM Dairesi Başkanı Orhan Özdemir yürüttü. Başarılı personele verilen taltif için genel müdürlükteki ön komisyonda görev alan polisler, önlerine gelen listeyi inceledikten sonra 6 kişilik kurula gönderiyor, kararlar içişleri bakanının onayıyla yürürlüğe giriyor. İdarî soruşturmada aklanmasına rağmen polisler hakkında adlî işlem yapılması yeni bir algı operasyonu olarak değerlendirildi.
Savcının talimatıyla Özdemir’e bağlı Mali Şube ekipleri, Ankara ve 5 ilde 17 emniyetçiyi gözaltına aldı. Emniyetçiler, sağlık kontrollerinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Polislerin emniyette ifade vermeme kararı aldığı öğrenildi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ONAY VERİYOR
Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla verilen taltif için Maliye belirli bir bütçe veriyor. Bu kapsamda EGM Taltif Komisyonu yılda üç kez toplanarak kimlerin taltif alacağını kararlaştırıyor. Kurulda genel müdür, genel müdür yardımcısı, Teftiş Kurulu başkanı, iki daire başkanı ile bir İçişleri Bakanı bürokratı yer alıyor. Taltife layık görülen ekip amirine 4, şube müdür yardımcısına 6, şube müdürüne 10, il emniyet müdür yardımcısına 15, il emniyet müdürüne de 24 kat ikramiye veriliyor. Komisyon, üstün başarı göstermediğine kanaat getirilen polisi ise taltif listelerinden çıkarıyor. Taltif en alt düzeydeki polis için 46 lira iken emniyet müdüründe ise rakam 302 TL’ye çıkıyor. Emniyet’in senelik toplam taltif bütçesinin 202 milyon TL olduğu belirtiliyor. Savcı Türközmen’in yürüttüğü soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan 17 polis de taltif için Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kurulan ön komisyonda görev almıştı. Önlerine gelen taltif listesini inceledikten sonra Taltif Kurulu’na gönderen polisler, İçişleri Bakanı’nın onayıyla birlikte yürürlüğe giren kararlar sonucu gözaltına alınmış oldular. Polisleri gözaltına alan savcı Alper Türközmen, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevli bir genel müdür ile iki danışmanın evlerinde arama yapan polisler hakkında açtığı davayla tanınıyor.
GÖZALTI AKILLARA ZİYAN:
Polis avukatları gözaltı kararına itiraz etti. Avukatlardan İbrahim Lökoğlu, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından soruşturma yapıldığını ve polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verildiğini söyledi. Avukat Murat Araç da şöyle konuştu: “Müvekkillerimize nitelikli dolandırıcılık yaptıklarına dair sorular soruluyor. Emniyet personelinin yüzde 91’ine taltif verilmişken 17 polis müdürünün suçlanması akıllara ziyan bir olay.”
Taltif MİT, Genelkurmay ve Gümrük personeline de veriliyor
Taltif, sadece polislere yönelik değil. MİT, Jandarma, Genelkurmay ve Gümrük Bakanlığı’nda operasyonel birimlerde görev yapan her personele, başarılı çalışmalarının ardından taltif veriliyor. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler de maaş taltiflerinin emniyet içerisinde görev yapılan il, birim, görev, unvan veya rütbeye odaklı bir şekilde verilmediğini açıklamıştı. Güler, maaş taltiflerinde baz alınan kriterin personelin başarıya olan katkısı olduğunu belirtmişti.
Bu arada yeni emniyet kadrosunun taltif konusundaki tutarsızlığı da kayıtlara geçti. Yeni göreve gelen ekiplerin, 17 Aralık’ın ardından tasfiye edilen polislerin yaptıkları başarılı operasyonların taltiflerini kendilerine yazdıkları kayıt altına alınmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı’na atanan Taltif Komisyonu Başkanı Mustafa Gülcü’nün, göreve geldiği ilk toplantıda kendisine alınabilecek en üst miktar olan 24 maaş taltif yazdırdığı belirlenmişti. Gülcü ile birlikte EGM İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Ramazan Bal, Genel Müdür yardımcıları Faruk Ünsal, Zeki Çatalkaya’nın da en üst seviyeden taltif alan isimler arasında olduğu kaydediliyor. Bir dönem Ankara Emniyet Müdürlüğü yapan Ercüment Yılmaz ve şu anki Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren 1.000’den fazla taltif ile rekoru ellerinde tutuyor. Diğer en fazla taltif alan emniyet müdürleri ise şöyle: “Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın: 1.073 taltif, eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder: 1.018 taltif, Emniyet Müdürü Şefik Kul: 961, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya: 928, eski Balıkesir Emniyet Müdürü Halil Karataş: 912, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay 859, Lahey Emniyet Müşaviri Şammaz Demirtaş: 841, eski Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar: 839, emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı: 747, Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal: 616, KOM Daire Başkanı Orhan Özdemir: 533, Teftiş Kurulu Başkanı Necmettin Emre: 576”