İddianamede, bir
bankanın şube müdürünün de aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında ise "nitelikli zimmet suçuna iştirak"ten 3 yıl 9'ar aydan 8'er yıla kadar
hapis cezası talep edildi.
Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından açılan
davanın iddianamesinde,
Çankaya Belediyesi ile bir bankanın finansmarket şubesi arasında 2005 yılında düzenlenen 3 yıllık
maaş protokolü anlaşmasının, 15
Şubat 2008 tarihinde sona erdiği; belediye ile banka arasında
personel maaş,
ücret ve diğer ödemelerinin banka aracılığı ile ödenmesine ilişkin protokolün, bu tarihte, 15 Şubat 2011 yılına kadar 3 yıl uzatıldığı kaydedildi.
İddianamede, 4
Nisan 2007 tarihinde düzenlenen ek protokol karşılığında tarafların 1 milyon 500 bin TL
promosyon bedeli konusunda anlaştıkları, bu paranın
fatura karşılığında harcama belgesi düzenlenerek harcanmış gibi gösterilip KDV iadeleri
firmalara yapıldıktan sonra kalan yaklaşık 1 milyon 300 bin TL'nin belediyeye ödenmesi konusunda çalışma yapıldığı belirtildi.
Firmalardan faturalar alınarak KDV bedelleri ödendikten sonra, paranın banka müdürünün de içinde yer aldığı banka görevlileri tarafından Nusret Özgür'e teslim edildiği ifade edilen iddianamede, Özgür'ün de üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği ve söz konusu parayı hiçbir zaman teslim almadığını beyan ettiği kaydedildi.
Bankanın finansmarket şube müdürü olan İrfan Aydın'ın ise çelişkili ifadeler verdiği kaydedilen iddianamede, firma sahibi olan diğer sanıkların da Finansmarket Şubesine vermiş oldukları mal ve
hizmetlerden dolayı fatura kesip bedellerini aldıklarını, "sadece KDV bedellerini aldıkları" iddiasının doğru olmadığını beyan ettikleri belirtildi.
Banka görevlilerince söz konusu paranın Nusret Özgür'e teslim edildiğ ine dair bankacılık geleneğine uygun olarak
tutanak düzenlendiği belirtilen iddianamede, görevlilerin paranın teslim edildiğini söyledikleri saatteki cep telefonu sinyallerinin de Çankaya Belediyesi'nin bulunduğu baz istasyonundan alındığı kaydedildi.
Firmalar tarafından bankaya kesilen faturalar karşılığında, KDV miktarlarının banka kayıtlarından çıkışlarının olduğu ifade edilen iddianamede, ancak bir banka şubesi tarafından faturalara konu bu kadar mal ve hizmetlerin alınmasının söz konusu olmadığı ve düşünülemeyeceği belirtildi.
İddianamede, "Nusret Özgür'ün, belediye ve banka arasında yapılan ek protokol uyarınca tahsis edilen promosyon parasından firmalara ödenen KDV düşüldükten sonra 1 milyon 320 bin TL'yi alarak zimmetine geçirdiği, beyanlar, baz istasyonu tutanakları, banka görevlilerinin tutmuş olduğu tutanak ve diğer delillerden anlaşılmıştır" iddiasına yer verildi.
"Banka Müdürü İrfan Aydın'ın suça konu paranın resmileştirilmesinde yer aldığı, faturaları düzenlettirerek paranın resmi yollardan belediyeye girişine engel olup zimmet suçunun oluşmasına
yardım ettiği" öne sürülen iddianamede, "firma sahibi olan Fikri Çakır,
Erol Demir, Süleyman Yurt, Altuğ Barış Doğan, Engin Evirgen ve Selahattin Zoravali'nin de herhangi bir mal ve hizmet karşılığı olmadan fatura keserek sadece KDV'sini almak suretiyle bu paranın zimmet suçu konusu olmasına yardım ettikleri"ne yer verildi.
İddianamede, Nusret Özgür'ün, TCK'nın 247/2. maddesinde düzenlenen "nitelikli zimmet" suçundan 7 yıl 6 aydan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Diğer 7 kişi hakkında da "nitelikli zimmet suçuna iştirak" suçundan, 3 yıl 9'ar aydan 8'er yıla kadar
hapis cezası istendi.
Ankara 7. Ağır
Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamenin kabul edildiği ve söz konusu kişilerin önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacağı öğrenildi.
Aynı konuyla ilgili olarak eski Çankaya Belediye Başkanı
Muzaffer Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında ise "zimmet ve bu suça iştirak" iddiasıyla yürütülen
soruşturmada "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildi.
Öte yandan, Muzaffer Eryılmaz hakkında, dava konusu savlarla ilgili olarak "denetim görevini yapmamak" suçundan dosyasının ayrılarak ayrı soruşturma açıldığı ve bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni talep edildiği öğrenildi.
AA