Yüksek
mahkemenin, hiçbir şekilde içeriğiyle ilgili bir görüşme yapamayacağına dikkat çeken
Ercan, "Aksi durumda mahkeme
halk nazarında güvenilirliliğini yitirir." uyarısında bulundu.
Hükümetin yaptığı reform düzenlemesine,
Cumhuriyet Halk Partisi (
CHP) tarafından yapılan iptal başvurusu,
Anayasa Mahkemesi'nde 3 Haziran'da görüşülecek.
Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç'ın bir resepsiyonda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen 'ihsas-ı rey' tartışmaları ve paketin iptal edil eceği yönündeki spekülasyonlara hukukçulardan tepki geldi.
Selçuk Üniversitesi
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ercan ve Denge
Hukukçular Derneği, mahkemenin söylentileri doğru çıkaracak bir karar vermesi halinde halk nazarında itibar kaybedeceği uyarısında bulundu.
İbrahim Ercan, ilk derece mahkemesi hâkimlerinden, yüksek derece hâkimlerine kadar herkesin 'ihsas-ı rey'de bulunmaktan kaçınmak zorunda olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Ercan, bir hâkimin bakacağı bir
dava öncesi davayla ilgili görüşünü belirtmemesi gerektiğine dikkat çekerek bunun temel bir
kural olduğunun altını çizdi.
"Bir hâkim görüşünü ortaya koymuşsa artık onun tarafsız olamayacağı ortaya çıkar." diyen İbrahim Ercan, yüksek mahkemenin
referandum sonrası da incelemenin mümkün olmadığını ileri sürdü.
Doç. Dr. İbrahim Ercan şu açıklamalarda bulundu: "Anayasa mahkemesi esastan inceleyemez. Çünkü tamamlanmış bir yasal süreç yok. Bir kanunun çıkabilmesi için bazı prosedürlerin tamamlanması lazımdır. En son resmi gazetede yayımlanması gerekir. Hukuku süreç böyle tamamlanır. Referandum konusunda hukuki süreç tamamlanmadığı için Anayasa Mahkemesi esastan görüşme yapamaz. Anayasa değişiklikleri usulden incelenebiliyor. Daha önce bir kararı var. Uygun olmayan bir karar. Bunun genelleştirilmemesi lazım. Anayasa mahkemesi usulden inceler esastan değil."
"REFERANDUM SONRASI DA İNCELEME YETKİSİ YOK"
Bazı kesimlerce Anayasa Mahkemesi'nin referandum sonrası inceleme yapabileceği yönünde bazı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Ercan, bunun mümkün olmadığını söyledi.
Öğretim üyesi Ercan, "Yüksek mahkeme referandum sonrası da denetleyemez. Halk iradesi ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla halk iradesinin hiçbir güç tarafından akim bırakılmaması lazım. Zorlama bir karar ortaya çıkar. Anayasa mahkemesi millet iradesini baştan kesmiş olur. Demokrasi, hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurudur. Hukukçuların, baştan hukuk kurallarına uyması lazım. Anayasa Mahkemesi herkesten daha önce hukuka uygun davranması lazım." diye konuştu.
Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Erhan
Şahin ise düzenlemenin kısmen de olsa
vesayet rejimini ortadan kaldıracağını ifade etti.
CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı müracaatı, halk iradesine güvenmeme ve bu iradeyi bertaraf etme olarak değerlendirdiklerinin dile getiren Başkan Şahin, "Her ne kadar Anayasa Mahkemesi'nin geçmişteki uygulamaları bu hususta endişelere sebebiyet veriyor. Anayasa Mahkemesi; referanduma götürülmesini engellerse, hukuki gerekçesi ne olursa olsun halk tarafından kendi iradesine engel olunduğunu algılayacaktır. Anayasa mahkemesinin meşruiyeti ve saygınlığı ciddi manada sarsılacaktır. Bu itibarla da paketin bir değişikliğe uğramadan halkın önüne gelmesi ve değerlendirmenin halk tarafından sandıkta yapılması temennimizdir." açıklamasında bulundu.