- Zarrab’ın, ailesi ve yakınları için rüşvetle istisnai vatandaşlık aldığı ortaya çıktı.
- Zarrab’ın, bu iş için Muammer Güler’e 5 milyon dolar verdiği iddia ediliyor.
İçişleri Bakanlığı bürokrasisi tarafından bizzat takip edilen dosyaların kısa sürede sonuçlandırılarak Bakanlar Kurulu’nda onaylandığı anlaşıldı.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, karapara, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan İranlı işadamı Reza Zerrab’ın yakınlarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla istisnai vatandaşlık hakkı kazandığı belirlendi. Vatandaşlığa geçiş için en az 5 yıl Türkiye’de yaşamak, evlilik ve istisnai vatandaşlık gibi üç uygulamadan birinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Zerrab’ın babası, ağabeyi, ağabeyinin eşi ve çocuğu ile şirket çalışanı ve eşinin istisnai kişiler ayrıcalığından faydalanarak Türk vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Bakanlık bürokrasisi tarafından bizzat takip edilen dosyalar kısa sürede sonuçlandırılarak Bakanlar Kurulu’nda onaylanmış. Zerrab’ın, bu iş için Muammer Güler’e 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddia ediliyor.
Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan, vatandaşlığa alınması zaruri görülen ve göçmen olarak kabul edilen kişiler için işletilebiliyor. İstisnai vatandaşlık Bakanlar Kurulu onayı ile gerçekleştiriliyor. Zarrab’ın babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) ve şirket çalışanı İran uyruklu Arash Mıandoabchıan (Aras Serdar) istisnai kişiler sınıfından faydalanarak Türk vatandaşı olmuş. Bu kişiler 5901 sayılı yasanın 12. maddesinin hükümlerden faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 tarihleri arasında vatandaşlık hakkı almış.
Zarrab ve ailesinin İçişleri Bakanlığı’na Türk vatandaşlığı için müracaat ettiği belgelerde İran’ın Tebriz nüfusuna kayıtlı olduğu belirtiliyor. Kamuoyunda Reza Zarrab’ın İran Azerilerinden olduğu iddia ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, Zarrab’ın Azerbaycan vatandaşı olmadığı ve Bakü doğumlu olmadığını ifade etmişti. Zarrab’ın ayrıca yabancı uyruklu insanların usulsüz bir şekilde Türk vatandaşlığına geçirilmesine aracılık ettiği de suçlamalar arasında yer almıştı. Reza Zarrab’ın babası Hossein Zarrab, Mayıs 2013’te Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunuyor. Tebriz doğumlu baba Zarrab’ın Bakanlar Kurulu’nun 22.07.2013 tarih ve 2013/5441 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığına alındığı ve 69898…. No’lu TC kimlik numarasıyla Hüseyin Sarraf ismini kullandığı aktarılıyor. 1978 Tahran doğumlu ağabeyi Mohammad Zarrab’ın ise baba Zarrab ile aynı Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığına alındığı ve 69868…. No’lu TC kimlik numarasıyla Can Sarraf ismini aldığı ifade ediliyor. Zarrab ailesi için İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla istisnai olarak vatandaşlık dosyasının hazırlandığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulduğu vurgulanıyor. Zarrab ailesi için hazırlanan vatandaşlık dosyasının bakanlık tarafından yakından takip edildiği ve ilgili müdürlüklere hazırlanan vatandaşlık dosyasının bakanlığa ivedilikle gönderilmesi talimatı verildiği öğrenildi. Zarrab’ın ağabeyi Mohammad Zarrab’ın 1984 doğumlu eşi Nassrın Yeganeh (Nesrin Sarraf) ve oğlu Sam Zerrab (Sam Sarraf) da aynı istisnai Türk vatandaşlığından faydalanıyor. Zarrab’ın şirketinde çalıştığı iddia edilen İran uyruklu Tahran nüfusuna kayıtlı Arash Mıandoabchıan’ın da Bakanlar Kurulu’nun 21.10.2013 tarihli 2013/5500 sayılı kararı doğrultusunda 66382…. No’lu TC kimlik numarasıyla Aras Serdar ismini alarak Türk vatandaşı olduğu belirtiliyor. İran uyruklu Arash Mıandoabchıan’ın (Aras Serdar) eşi Parisa Bıgdelı Azari’nin Aysel Serdar olarak ismini değiştirildiği ve Zarrab ailesi gibi İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla istisnai olarak Türk vatandaşlığına alındığı anlaşıldı.