5864 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 47. maddesinde yapılacak değişiklikle Risale-i Nur gibi eserlerin basım izni devlet tekeline tabi hale gelecek. AKP’li Yozgat Milletvekili Ertuğrul Sosyal verdiği önergede “eser sahibinin mirasçılarının tespitinde güçlükler yaşanma” bahanesi öne sürülüyor. Bir aydır Meclis’te görüşülen torba yasa oldubittiyle eklenmek istenen maddeye yayınevlerinden sert tepki geldi. Yeni Asya Yayıncılık Avukatı Kadir Akbaş, uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde Risale-i Nurların 30’lu yıllarda bile maruz kalmadığı bir engellemeyle karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz de, “Risale-i Nur’un devletleştirilmesinin yolunu açabilecek bir düzenleme” nitelemesini yapıyor. Mutlu Yayıncılık’ın başında bulunan ilahiyatçı İsmail Mutlu ise, “Yeterince alıcıya ulaşmamasına sebep olacak bir düzenleme.”diyor.
TÜRKİYE’Yİ 30’LU YILLARA GÖTÜRECEK
Yeni Asya Avukatı Kadir Akbaş, torba yasaya eklenen maddenin siyasal iktidarların topluma mal olmasını istemedikleri her türlü fikir sanat eserine el koyma etme yetkisi verdiğini dile getiriyor. Bunun Anayasa ilkelerinin en temeline bile aykırı olduğunu söyleyen Akbaş, “Risalelerin yayımlandığı ilk günden beri maruz kaldığı en net saldırıdır bu. Bediüzzaman Hazretleri’nin sürekli uyardığı ve uyanık kalmamız gerektiğini söylediği ‘Zındıka Komitesi’nin yeni bir planıdır. 30’lu yıllarda bu tip bir yasal düzenleme yapılmış olsaydı Risale-i Nurlar devletleştirilmiş ve yok edilmiş olacaktı.” diyor. “Risaleleri mübareze etmeye ne AK Parti’nin gücü ne de başka bir güç yetmeyecektir.” diyen Akbaş, “Bu düzenleme maalesef Türkiye’yi fikir ve düşünce hürriyeti açısından 30’lu yılların gerisine hatta İstiklâl Mahkemeleri’nin olduğu yıllara götürecektir.” yorumunu yapıyor.
Bu girişim hukuka uygun değil
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Risale-i Nurların telif hakkı konusunda şimdiye kadar bir sorun çıkmamıştı. Risale-i Nurları engelleme çabası bir süredir var. Hükümet tarafından bazı çevrelerin bu metinleri basmasını engellenmeye yönelik çalışmalar oluyordu. İktidar basımları kendi elinde tutmak istiyor. Bu girişim hukuka ve telifi korumaya uygun değil.
Risale-i Nur’un devletleştirilmesinin yolunu açacak
Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz: O maddenin konulmamasını, konunun bütün taraflarıyla istişare edileceği bir çalıştay toplantı tertiplenmesi gerektiğini bizzat Plan Bütçe Komisyonu başkanına söylemiştik. Demek ki iktidar bastırıyor o maddenin torba kanuna konulması için. Son derece yanlış, vahim ve tasviri mümkün olmayan, Risale-i Nur’un devletleştirilmesinin yolunu açabilecek olan bir düzenlemedir. Kesinlikle tasvip edilemez.
Daha geniş çevrelere ulaşmasına engel
İlahiyatçı İsmail Mutlu: Risale-i Nurların tekelleşmesi, yayılmasının önüne engel olur. Yeterince alıcıya ulaşmamasına sebep olacak bir düzenleme. Risalelerin daha geniş çevrelere ulaşmasına karşı bir engeldir. Bir istişare de olmadı bu konuda, kararlı olarak görünüyorlar. Resmi vârisler varken bir eseri kamuya mal etmek de doğru değil zaten. Risaleler şimdiye kadar hep engellerle karşılaştı ama yayılması engellenemedi. Yine engellenemeyecek.ZAMAN