Türkiye'de ilk kez
Roman vatandaşların varlığının kabul edildiğini söyleyen Roman
Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı
Yakup Çardak, "İlk kez, bu ülkede yaşadığımız kabul edildi." dedi. Bir başbakan tarafından ilk kez 'kaale alındıkları' için umutlu olduklarını ifade eden
İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı Reşat Gülşen, hükümetten Roman müzisyenlerin sorunlarına çare bulunmasını istedi. İzmir Romanlılar Derneği Başkanı Abdullah Çıstır ise "İlk kez bir
Başbakan Romanları muhatap aldı, ancak bardağın boş tarafını da görmeliyiz. Ayağı yere basan, somut bir proje yok. Şapkadan tavşan çıkmadı." eleştirisinde bulundu.
Roman Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Romanların hükümetten en önemli beklentilerinin iş, eğitim ve konut olduğunu söyledi. Romanlara karşı bir önyargı yaşandığına dikkat çeken Çardak, "İş için başvuru formu dolduran Roman vatandaşlara, görevli 'nerede oturuyorsun' diye sorduğunda, 'Tepecik' yanıtı aldığı zaman bir önyargı başlıyor. Romanların oturduğu tüm semtlere önyargı ile bakılıyor. Suç potansiyeli olan yerler olarak değerlendiriliyor. Biz size ulaşırız, deniyor fakat hiçbir zaman arkadaşlarımız aranmıyor." dedi.
Başbakan Erdoğan'ın,
TOKİ'nin Roman vatandaşlar için inşa edeceği konut müjdesini de değerlendiren Çardak, "TOKİ evleri tamam, ancak bulundukları mahallelerde yaşamlarını tenekekondularda sürdüren çok sayıda Roman var. Biz asıl, mahallelerdeki konutların yaşanılabilir hale getirilmesini istiyoruz. Kirada olanlar için TOKİ evleri iyi olabilir, ancak şu anda yaşanılan evlerin iyileştirilmesi, Roman kültürünün korunması da son derece önemli." diye konuştu.
Romanların dünkü buluşmadan son derece umutlu olduğunu dile getiren Çardak, şöyle devam etti: "Ben, 1947 doğumluyum. Çok uzun yıllar boyunca, gelmiş geçmiş hükümetler Romanları yok saymış. Sanki bu ülkede yaşamıyormuşuz gibi davranılmış. Sadece seçimden seçime gelip, esmer vatadaşlar denilip, oy istenmiş. Bir başbakan tarafından, ilk kez bu ülkede yaşadığımız kabul edildi. Bu çok önemli. Bu süreci dikkatle takip edeceğiz."
"ROMAN MÜZİSYENLERİMİZİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK"
İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı Reşat Gülşen, Başbakan tarafından kaale alındıkları için umutlu olduklarını söyledi. "Ancak beklentilerimiz var." diyen Gülşen, Roman denince akla gelen ilk şeyin
müzik olduğuna dikkat çeki.
Gülşen, "Şu anda 75-80 yaşında olan sanatçılarımız var fakat hiçbir hakkı yok. Romanların yüzde 95'i müzisyen ya da sahne sanatçısıdır. Ancak, hiçbir sosyal güvenceleri yok." diye konuştu. Romanların Türkiye için bir kültürel zenginlik olduğunu işaret eden Gülşen, "Müziğimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz, ancak öncelikle Türkiye bizim kültürümüzü kabullenmeli." dedi.
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Çıstır, '
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, devletin şevkatli yüzünün bir başbakan düzeyinde Roman vatandaşlara gösterildiğini' belirterek, "Romanlar tanındı. Bunu çok şık buluyorum. Ancak sürdürülübelir bir politikanın zemini oluşturulmadı. Bardağın boş tarafını da görmek gerekir." diye konuştu. 'Ayağı yere basan, somut projeler' getirilmediğini kaydeden Çıstır, şunları dile getirdi: "Roman vatandaşlarımızın eğitimi için şu kadar kaynak ayırdık, şu kadar Roman vatandaşa iş sağlayacağız gibi somut projeler açıklanmadı. TOKİ'den bahsedildi. Şapkadan tavşan çıkmadı. Bu zaten sürdürülen bir proje. Bugüne kadar TOKİ projelerine Romanlar konulmadıysa, zaten bu bir ayrımcılık. Çadırlarda yaşayan kesim yüzde 2'lerde. Mahallinde iyileştirmeler yapılmalı. Bunun için de yerel yönetimlerle işbirliğine gidilmeli."
Çıstır, Türkiye'nin çeşitli illerinden Romanların İstanbul'a gelmesini de eleştirerek, "Başbakan, Romanlara gidebilirdi." ifadesini kullandı. (CİHAN)