Rum radyosunun haberine göre, AKEL
Merkez Komitesi üyesi Hristos Hristofidis, Genel Sekreter Ban'ın Cumhurbaşkanı
Talat ile
Cumhurbaşkanlığında görüşmesini ''kınanması gereken bir hareket'' olarak niteledi.
Hristofidis, ''Bizim taraf girişimlerde bulundu ve Genel Sekreterin BM üyesi yasal bir hükümet tarafından karşılanırken, aynı zamanda bunu ters yüz edebilecek hareketlerde bulunamayacağı net şekilde iletildi. Resmi ziyaret programında görüşmenin 'sözde' cumhurbaşkanlığında değil,
Kıbrıslı Türk liderin konutunda yapılacağı belirtilmişti'' dedi.
Rum kesimindeki ana muhalefet Demokratik
Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) Başkan Yardımcısı Nikos Tornaridis de ''bu görüşmeden sonra (Rum yönetimi lideri Dimitris)
Hristofyas hükümetinin nasıl bir icraat yaptığı konusunda soru işaretleri doğduğunu'' söyledi.
Yönetimin ''gafil avlandığını'' söyleyen Tornaridis, ''Görüşmenin nerede gerçekleştirileceğini bilmemiz gerekirdi'' dedi.
Sosyalist EDEK Partisi Birinci Başkan Yardımcısı Marinos Sizopulos da, ''Ban'ın hareketi 'işgali' ve
KKTC'yi dolaylı yoldan tanıma anlamına gelir'' dedi. Bu hareketle ''BM kararlarının ihlal edildiğini'' savunan Sizopulos, ''Bundan sonra Kıbrıs'ı ziyaret edecek hangi devlet başkanından Sayın Talat ile 'sözde' cumhurbaşkanlığında görüşmemesini nasıl isteyeceğiz'' diye sordu.
BM GENEL SEKRETERİ BAN: KIBRIS İÇİN ÇÖZÜM VAKTİ GELDİ
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs'ta çözümün Ada halkı tarafından, kendileri için gerçekleştirileceğini belirterek, "Kıbrıs'ın geleceği sizin elinizde." dedi.
Genel Sekreter Ban, kapsamlı çözüm
müzakerelerinin yoğunlaştırıldığı bir dönemde Ada'ya gelerek, liderlere gayretlerini iki kat artırmaları tavsiyesinde bulundu.
Sabah saatlerinde KKTC'ye gelerek Cumhurbaşkanı
Mehmet Ali Talat ve diğer liderle bir araya gelen Ban, öğleden sonra ise Rum lider Dimitri Hristofyas'la görüştü. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ban, "Kıbrıs için çözüm vakti geldi." dedi. Çözümün kolay olmadığını belirten Ban, önümüzdeki dönemde görüşmeleri başarılı bir şekilde neticelendirmeye çalışacaklarını ifade etti.
Ban Ki-moon, iki liderin üzerinde mutabık kaldığı bir bildiriyi de basın mensuplarına okudu. Metinde, iki liderin Ban'ın iyi niyet misyonuna müteşekkir olduğu ve müzakerelerin en kısa zamanda çözümle neticelendirilmesine yönelik irade beyan edildi. İki lider, "
Kıbrıs sorunu çözümsüz kalamaz. Önümüzde önemli bir fırsat var. Çalışmalarımızı Hem Kıbrıslı Rumların hem de Türklerin meşru çıkarlarını göz önünde bulundurarak yapıyoruz." ifadeleri üzerinde mutabık kaldı.
CUMHURBAŞKANI TALAT: GELİNEN NOKTA ELBETTE Kİ TATMİN EDİCİ
Bildiriyi okuyan Ban, basın mensuplarının sorularını almadı. Sorulara Talat ve Hristofyas
cevap verdi. Gelinen noktanın kendisi açısından tatmin edici olup olmadığının sorulması üzerine Talat, "Elbette ki gelinen nokta benim açımdan tatmin edici. Fakat zamana karşı yarışıyoruz. Hızlı bir çözüme ihtiyacımız var." dedi. Cumhurbaşkanı Talat, halen çözülemeyen konuların bulunduğunu belirtti, "Müzakerelerle her geçen gün birbirimize biraz daha yaklaşacağız." diye konuştu.
BM Genel Sekreteri'nin yardımını talep edip etmedikleri sorusuna cevap veren Mehmet Ali Talat, Ban'ın çözüm sürecini hızlandırmak adına katkı sağlayabileceğini belirtti. Talat, "BM, müzakereler için güçlü bir itici güçtür ve kullanılmalıdır. Bundan sonra da her iki tarafı daha fazla adım atmak için cesaretlendirmesini talep edeceğiz." dedi.