Rusya'ya 50 milyar dolarlık rekor tazminat!

Ukrayna’da Batı ile nüfuz savaşına giren ve Kırım’ı ilhak eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Batı’nın yaptırımlarının ardından, Uluslararası Tahkim Mahkemesi çarptı.

Rusya'ya 50 milyar dolarlık rekor tazminat!

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Yukos’un siyasi sebeple iflas ettirilmesi şikayetleriyle ilgili, Tahkim Mahkemesi, Rusya’nın eski hissedarlara 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti. Bu, bugüne değin tahkimden çıkan en yüksek tazminat miktarı.

‘YASALAR MANİPÜLE EDİLDİ’

Yukos’un patronu Mihail Hodorkovski, Putin’e muhalefet etmesinin ardından, Ekim 2003’te yolsuzluktan hapse atılırken, hisselerin yüzde 70’ini ortağı Leonid Nevzlin’e devretmişti. Gıyabında müebbet hapse çarptırılan Nevzlin, İsrail’e sığınması sonrası, Group Menatep Limited (GML) adına Uluslararası Tahkim’e 114 milyar dolar tazminat talebiyle başvurdu. Lahey’de- ki mahkeme, 9 yıl sonra, Doğu Ukrayna üzerinde 194 Hollandalı taşıyan Malezya yolcu uçağının düşürülmesini takiben, kararını açıkladı. Rus devletinin Yukos’u iflas ettirmek ve patronunu hapse attırmak için yasal sistemi manipüle ettiğine hükmeden mahkeme, "Yukos Rus yetkililerin siyasi saldırılarının hedefi yapılarak yıkıldı. Rusya’nın asıl amacı vergi toplamak değil, Yukos’u iflas ettirmek ve değerli varlıklarına el koymaktı’’ dedi. Böylece Avrupa Enerji Sözleşmesi hükümlerinin çiğnendiğini belirtti. Geçen yıl bırakılan Hodorkovski ile Nevzlin karar için ‘’Harika’’, GML Genel Müdürü Tim Osborne ‘’Smaçı bastık’’ dedi. Ama tazminattan Hodorkovski faydalanamayacak, büyük bölümü Nevzlin’e gidecek. Rusya'ya cezayı ödemesi için 15 Ocak’a kadar süre verildi. Ardından günlük faiz işlenecek ve bir süre sonra ülkenin yurtdışındaki mal varlıklarına el konulacak. Moskova ise kararın siyaseten taraflı olduğunu, meselenin Lahey’in yetki alanına girmediğini ve temyize gideceğini duyurdu. 

OLİGARKLARLA  SAVAŞTAN MUHALİFLERLE SAVAŞ

1986’da bir kafe açarak iş hayatına atılan, 1989’da Menatep Bankasını kuran Mihail Hodorkovski, SSCB’nin dağılması sonrası ‘’Devletin malı deniz, yemeyen keriz’’ zihniyetiyle hakimiyeti ele geçiren oligarklardan biri haline geldi. Yukos'u Rusya'nın en büyük özel petrol şirketine dönüştürdü. 2003’te 15 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin işadamı olarak kayıtlara geçti. Ama oligarkların hakimiyetine toplumsal tepki patlaması ve KGB figürlerinin sahneye geri dönmesi üzerine Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi safına geçmeyen oligarklara savaş açtı. 2001’de Rotschild ailesi ve eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile Açık Rusya Vakfı’nı kurarak muhalifliğe soyunan Hodorkovski, Putin’in ‘’güdümlü demokrasisini’’ ve devletteki yolsuzlukları eleştiri bombardımanına tuttu. 2004 başkanlık seçimlerine adaylığı gündeme geldi. Hisselerini Rotschild’e devretmeye kalkınca, ülke malını yabancıya satmakla suçlandı. Ortaklarıyla birlikte dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığından yargılandı, suçlu bulundu. AİHM’ye itirazları reddedildi. 10 yıl hapis yattıktan sonra, Putin'in Soçi Kış Olimpiyatı öncesi imzaladığı afla aralıkta çıktı. Yukos'un çoğunu devralan devlete ait petrol şirketi Rosneft de, Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararının ardından zorda kaldı.

<< Önceki Haber Rusya'ya 50 milyar dolarlık rekor tazminat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER