Saldırı helikopterinde iki seçenek

İhaleye İtalya ve Güney Afrika helikopterleri ile devam edilecek.

Saldırı helikopterinde iki seçenek

Savunma Sanayii İcra Komitesi, yaklaşık 2 milyar dolarlık helikopter ihalesine katılan dört firmadan ikisini eledi. Fransız- Alman ortaklığı ile Rus-İsrail ortaklığı elendi. İtalya ve Güney Afrika firmaları ihale için yarışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, dört saatlik toplantının sonunda kararını açıkladı. Bakan Gönül, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı taarruz ve taktik keşif helikopteri (ATAK) projesinde Güney Afrika'nın Denel ve İtalyan Agusta firmalarıyla fiyat ve teknik açıdan görüşmelere devam etmeye karar verildiğini söyledi. Gönül, bu iki firmayla görüşmelerin eş zamanlı olarak yürütüleceğini bildirdi. İtalyan helikopteri: İtalyan Agusta şirketinin helikopteri, A-129 şirket ortak üretim hattı kurmayı ve fabrikasını Türkiye'ye taşımayı öneriyor. İtalya, teknoloji transferine olumlu bakıyor.
Bu helikopter, saatte 265 kilometre hız yapıyor. 3 bin 290 metreye çıkabiliyor, 550 kilometre aralıksız uçabiliyor. ‘Hellfire’ yani cehennem ateşi adlı füzeyi fırlatıyor. Güney Afrika helikopteri: Güney Afrika üretimi Rooivalk da ihalede yarışan bir diğer model. Bu helikopter seri üretimi yapılan tek model. Şirket bunun avantajını kullanıyor. Ancak motor konusunda Fransa ile lisans sorunu yaşıyor.
Bu helikopter 700 kilometre aralıksız uçabiliyor, 6 bin metreye kadar yükselebiliyor ve 20 milimetrelik top kullanabiliyor. Bu model de tıpkı İtalyanlarınki gibi ‘hellfire’ yani cehennem ateşi adlı füzeyi fırlatıyor. Türkiye bu helikopterlerin büyük bölümünü testten geçirdi. Çoğu halen geliştirme aşamasında olan modellerin hiçbiri kendisini gerçek savaş ortamında ispatlamış değil. İtalya ve Güney Afrika şirketleri arasında yapılacak tercihte, fiyat, teknolojik üstünlük ve stratejik değerlendirmeler de devreye girecek. Dört model yarıştı İhalede, İtalya 'Mangusta', Fransız ve Alman ortaklığı 'Tiger', Rusya 'MI-29', Güney Afrika da 'Rooivalk' modeliyle yarıştı. İhale, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı için öncelikle 50 helikopterin alımını öngörüyor. Daha sonra, 20 ve 21'lik iki ayrı pakette üretim de söz konusu olacak. ABD şirketleri ihalede yok İhalenin dikkat çeken yönü, hiçbir ABD şirketinin katılmaması. ABD Bell Textron ve Boing şirketleri, başından beri yakından izledikleri ihale sürecinden çekildi. Ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda bir dizi sorun çıkaran ABD şirketleri, doğrudan satış için hala kulis yapmaya devam ediyor. Ancak Türkiye, ortak üretim ve bazı kritik sistemlerin Türk mühendisleri tarafından üretilmesine ilişkin görüşünü değiştirmeyi düşünmüyor. Alınacak diğer silahlar Savunma Sanayi İcra Komitesi bir dizi yeni silah sisteminin alınmasını da karara bağladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 19 mini insansız hava aracı alınması için Kale-Baykar şirketiyle sözleşme görüşmelerine başlanacak. Komitenin aldığı kararlara göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na da uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri alınacak. Komite, Kara Kuvvetleri'ne yük helikopterleri, özel maksatlı taktik tekerlekli araçlar, ortak menzilli hava savunma füzeleriyle tanksavar silahlarının alınmasını da onayladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı bu alımların yapılması için görüşmelere hemen başlayacak. Cnnturk
<< Önceki Haber Saldırı helikopterinde iki seçenek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER