İki
ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konularla ilgili birçok meselenin ele alındığı görüşmelerde, iki ülkenin mevcut ilişkilerinin geliştirilmesi ve kuvvetlendirilmesi üzerinde durulduğunu kaydedildi.
İSRAİL'İN TÜRKİYE TOPRAKLARI ÜZERİNDEN SURİYE'YE SALDIRISI MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye ve
Suriye,
İsrail'in Türkiye
toprakları üzerinden Suriye'ye saldırmasının mümkün olmadığı konusunda aynı düşüncede olduğunu bildirdiler. İki ülkenin dışişleri
bakanları, bugün Şam'da düzenledikleri
basın toplantısında bu tür bir saldırının mümkün olmadığının altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Ali
Babacan da Şam'ın ardından
Ortadoğu turuna devam edeceği İsrail'de kendisine Suriye'ye yönelik saldırı konusunda bilgi verilmesini umduğunu söyledi.
Bugün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar
Esad ile bir araya gelen
Ali Babacan, Suriye
Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile ortak basın toplantısı düzenledi.
ABDULLAH GÜL; BEŞŞAR ESAD'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ
Muallim, burada yaptığı açıklamaya Babacan için "Değerli meslektaşım, kıymetli arkadaşım" diyerek başladı. Babacan'ın
Beşşar Esad ile görüşmesinde kendisine Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül'den bir
mesaj ilettiğini belirten Muallim, bu mesajla Esad'ın Türkiye'ye davet edildiğini söyledi. Muallim, Esad'ın da en yakın sürede bu davete
cevap vereceğini kaydetti.
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konularla ilgili birçok meselenin ele alındığını ve iki ülkenin mevcut ilişkilerinin geliştirilmesi ve kuvvetlendirilmesi üzerinde durulduğunu kaydetti.
"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA TÜRKİYE İLE AYNI GÖRÜŞTEYİZ"
Bölgesel konularda ise öncelikli olarak
Irak konusunun ele alındığını kaydeden Muallim, iki ülkenin bu konuda mutakabat içinde olduğunu belirtti. Muallim "Irak'ın birliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının elzem olduğu konusunda Türkiye ile görüş birliği içerisindeyiz" dedi. Muallim, önümüzdeki ay İstanbul'da gerçekleştirilecek Irak'ı Komşu Ülkeler Toplantısı hakkında da Türkiye ile aynı düşünceyi paylaştıklarını ifade etti.
Görüşmede ele alınan diğer bir konunun ise Arap-İsrail uyuşmazlığı olduğunu söyleyen Muallim, "Bölgede beklenen ve hedeflenen kalıcı ve kapsamlı barışa ulaşabilmek için, halihazırdaki barış görüşmelerindeki tıkanıklığın giderilmesi, tekrar masaya oturularak görüşmelerin canlandırılması konusunda mutakabata varılmıştır" dedi.
Bu hususta Türkiye ile Suriye'nin görüşlerinin örtüşmekte olduğunu vurgulayan Muallim, barış görüşmelerinin "toprak mukabili barış prensibi ve BM kararlarını dikkate alınarak ve esas kabul edilerek" başlatılması konusunda mutakabata varıldığını dile getirdi. Muallim, görüşmede
Filistinlilerini saf birliği yapmasının da barış görüşmelerine faydalı olacağı konusunda anlaşıldığını kaydetti.
ORTADOĞU, TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞAMAKTADIR
Ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da konuşmasına "Ortak tarihî,
ekonomik ve kültürel bağlarımız olan Ortadoğu'da ilk ziyaretimi Suriye'ye düzenledim" diyerek başladı. Görüşmelerinde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı ve yararlı fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Babacan, Suriye ile son yıllarda ikili ilişkilerin "mükemmel bir seviyeye" ulaştığını dile getirdi.
Bölgesel konularda ise Ortadoğu'nun, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını kaydeden Babacan, "Irak, Filistin ve
Lübnan sorunları başta olmak üzere bölgemiz önemli problemlerle karşı karşıyadır" dedi. Dışişleri Bakanı Babacan, "bu üç sorun, karşılıklı etkileşimle de daha
tehlikeli düzeye taşınmaktadır" diye konuştu.
"ORTADOĞUDA KALICI VE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM BÖLGENİN EN BAŞTA GELEN İHTİYACIDIR"
Babacan, Suriye'nin bu üç konudaki "yapıcı ve olumlu katkılarının vazgeçilmez önem taşımakta olduğunu" ifade etti. Babacan, "Ortadoğu barış sürecinin Suriye kanalı da dahil olmak üzere kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaştırılması, bölgenin en başta gelen ihtiyacıdır" dedi. Dışişleri Bakanı, "Türkiye olarak bu amaca yönelik olarak bütün gayret ve girişimlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da
destek vermeyi sürdüreceğiz" dedi.
Babacan,
Kasım ayı başında İstanbul'da gerçekleştirilecek Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın da bu konuya uluslararası toplumun desteğin sağlanması hususunda önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi.
"SURİYE'Yİ LÜBNAN İLE İLİŞKİLERİ KONUSUNDA TAKDİR EDİYORUZ"
Lübnan krizinin ise bugün "hassas ve kritik" bir aşamada olduğunu ifade eden Babacan, "Bu aşamanın genelinde tarafların yapıcı anlaşmaya dönük yaklaşımları hayatî önem taşımaktadır. Bu bakımdan Lübnan'ın selametini arzulayan bütün dostlarının; olumlu, yapıcı ve
teşvik edici yardımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Lübnan ile özel ilişkisi bulunan Suriye'yi, bu çerçevedeki katkılarından dolayı takdir ediyorum" dedi.
MUALLİM: "İSRAİL'İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE SALDIRMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"
İki bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, İsrail'in Suriye'ye yönelik 6 Eylül'de düzenlediği hava saldırısında Türkiye'nin hava sahasını kullandığı iddialarını sorması üzerine konuşan Velid Muallim, bu konuda gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söyledi. Muallim, "Bu soru bana
Ankara ziyaretim sırasında da soruldu. Kardeş ülke Türkiye'nin ne topraklarında ne de hava sahasında Suriye'nin güvenliğine tehlike teşkil edecek bir faaliyete izin vermesinin mümkün olmadığını orada söylemiştim. Bize verilen bilgi budur ve biz buna inanıyoruz. Benzeri iddialar hiçbir zaman Türkiye ile işbirliğimizi gölgeleyemez ve dostluğumuza zarar veremez" dedi.
Ali Babacan da bu soruya cevaben "Biz bu haberleri şaşkınlıkla izledik. Türkiye ve Suriye iki komşu dost ülkedir. Türkiye'nin, topraklarının ya da hava sahasının Suriye'ye karşı herhangi bir sebeple kullanılmasına izin vermesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Muallim'e ABD Dışişleri Bakanı Rice ile İstanbul'daki toplantıda görüşüp görüşmeyeceği sorulması üzerine ise Suriye Dışişleri Bakanı, "Kendisiyle daha önceki toplantılarda görüştüklerini" söylemekle yetindi.
BABACAN: "İSRAİL ZİYARETİMDE SALDIRI HAKKINDA AÇIKLAMA BEKLİYORUM"
Bir gazeteci ise Babacan'a "İsrail ile yapacağı görüşmede iyi niyetli arabuluculuk görevini devam ettirme düşüncesi olup olmadığını ve İsrail'den saldırı hakkında talep ettikleri bilgiyi alıp almadıklarını" sordu.
Babacan ise Türkiye'nin bölgedeki sorunlarla yakından ilgilendiğini ve tüm ülkelerle yakın
diyalog içinde olduğunu kaydetti. Babacan, "bu diyalogla tüm sorunları değerlendirmek, uluslar arası toplantılarda ve ikili görüşmelerde ele almak ve siyasi diyalog ile çözüm aramak Türkiye'nin temel ilkeleridir" dedi.
Babacan, saldırı konusunda ise İsrail'den kendisine bir açıklama yapmalarını beklediğini ifade etti.