Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen ve kamu harcamalarını ele alan Sayıştay raporunda SGK’nın genel sağlık sigortalı hastalar ve bu hastalara bakmakla yükümlü kişilere ait bilgilerin beş ayrı firmaya satıldığı bilgisi yer aldı. SGK’nın, bilgi işlem sisteminde kayıtlı sağlık verilerinin satılması yoluyla yaklaşık 65 bin TL gelir elde ettiği belirtildi. Hasta bilgilerinin satıldığı beş firmanın ismi ise açıklanmadı.
SGK: DANIŞMANLIK HİZMETİ
SGK, Sayıştay’ın kapsamlı raporuna itiraz etti. Cevap niteliğindeki yazıda verilerin ücretlendirilmesine yönelik danışmanlık hizmeti alımının yapıldığı ancak çalışmaların henüz sonuçlandırılamadığını belirtti. “Bugüne kadar yapılan paylaşımların taleplerin karşılanabilmesi amacıyla ücretlendirildiği belirtilmiştir” denildi.
KANUNİ DÜZENLEME OLMADAN PAYLAŞILAMAZ
Sayıştay ise raporun sonuç bölümünde verilerin ücret karşılığında üçüncü kişiler ile paylaşılmasına yönelik herhangi bir kanuni düzenleme yapılmadığı sürece genel sağlık sigortası verilerinin paylaşılmamasına dikkat çekti. Raporda “Yönetim kurulu kararı olarak yayımlanan Türk ceza hukukunun genel nitelikteki ilkelerine aykırı hükümlerin kaldırılması; mali saydamlık ilkeleri uyarınca verilerin fiyatlandırılmasına ilişkin objektif kriterlerin belirlenerek kamuoyuna duyurulması gerekir” görüşüne yer verdi.
PAYLAŞIMLAR ANAYASA'YA AYKIRI
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Gökhan Ahi, hasta ve sağlıkla ilgili verilerin, Türk Ceza Kanunu’na göre hassas veriler olduğunu belirtti. Ahi, “Hassas veriler, hukuka aykırı kaydedilemez, amacı dışında kullanılamaz ve kullanım için mutlaka ilgilinin açık rızasının alınması gerekir. SGK, yönetmelik desteğiyle dahi bu verileri hiçbir 3. kişiye satamaz. Nitekim, bu husus Anayasa’nın 20. maddesine de aykırıdır” diye konuştu.
(Bugün)