Meclis Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı
yemin törenine ilişkin davetiyeleri bastırdı. Dün ilk tur oylamadan önce elden dağıtılan davetiyelerde,
cumhurbaşkanı adayının seçildiği gün, saat 18.00'da
TBMM Genel
Kurulu'nda
yemin töreninin düzenleneceği bildirildi. 7. Cumhurbaşkanı Kenan
Evren ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman
Demirel’in özel olarak davet edildiği törene, eski başbakan ve bakanlar başta olmak üzere, sadece seçkin bin 250 kişi davet edildi. Davetliler arasında,
Genelkurmay Başkanı
Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve
Kuvvet Komutanları ile Devlet Protokol listesinde isimleri yer alan üst düzey bürokratlar ile Ankara'da temsilciliği bulunan
yabancı ülkelerin büyükelçileri yer alıyor.
AİLELER LOCADAN İZLEYECEK
TBMM Genel Kurul Salonu'ndaki özel törene seçilen cumhurbaşkanının eşi ve çocukları da hazır bulunacak. Seçilecek cumhurbaşkanının eşi ve çocuklarının, cumhurbaşkanları için TBMM Genel Kurul Salonu'nda bulunan özel locadan töreni izleyebilmeleri için yer ayrıldı.
Hayrünnisa Hanım'ın Meclis'te düzenlenecek yemin törene katılıp katılmayacağı merakla bekleniyor.
ASKERİ TÖRENLE UĞURLANACAK
Meclis'te düzenlenecek yemin töreninde
Abdullah Gül, ilk kez askeri törenle karşılanacak ve uğurlanacak. Meclis'te saat 18.00'de başlayacak ant içme töreninin ardından
İstiklal Marşı okunacak ve cumhurbaşkanlığı forsu TBMM'de göndere çekilecek. Ardından yeni cumhurbaşkanı beraberinde en
yaşlı başkanvekili eşliğinde TBMM'den askeri törenle uğurlanacak.
ANITKABİR VE KÖŞK'E ÇIKACAK
Meclis'teki törenin ardından Gül,
Anıtkabir'e giderek 11. Cumhurbaşkanı olarak Anıtkabir Özel Defteri’ni
imzalayacak, ardından da
Çankaya Köşkü'nün yolunu tutacak ve burada düzenlenecek devir-teslim törenine katılacak.
FRAK'A KENDİ KARAR VERECEK
Gül'ün Meclis'te düzenlenecek yemin töreni sırasında frak giyinip giyinmeyeceğine kendisinin karar vereceği öğrenildi. TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı tarafından frak konusunda hazırlanan ve Abdullah Gül'e sunulan
raporda, cumhurbaşkanlarının TBMM'de düzenlenen yemin töreni sırasında frak giymelerinin, '
kural değil
teamül' olduğu vurgulanarak, "Meclis İçtüzüğü'nde, 'Cumhurbaşkanı ant içme töreninde
siyah elbise giyer' hükmü yer alıyor, ancak 'frak giyinir' şeklinde bir hüküm yer almıyor" bilgisine yer verildi. TBMM hazırlanan rapor doğrultusunda, yemin töreni sırasında frak giyinip, giyinilmemesi konusunda kararı Abdullah Gül'e bıraktı.
SEZER GELENEĞİ YIKMIŞTI
Türkiye'de cumhurbaşkanlarının frak giyinme geleneğine 10. Cumhurbaşkanı Sezer son vermişti. Sezer’in, Meclis'te düzenlenen yemin töreni sırasında frak giymemesi o dönem en çok konuşulan konular arasında yer almıştı. TBMM'nin açılışı nedeniyle yaptığı geleneksel toplantılarda da frak giymeyerek bir ilke imza atan Sezer, 7 yıl boyunca hiç frak giyinmedi.
ÖZAL VE DEMİREL GİYİNMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı'na
Başbakanlık görevindeyken seçilen 8. Cumhurbaşkanı Turgut
Özal,
Başbakanlık Konutu'nda yemin töreninden önce frakını giyerek, Meclis'te düzenlenen yemin törenine katılmıştı. Demirel ise cumhurbaşkanı seçildiği oturumun ardından Güniz Sokak'taki evine giderek frak giydi ve ilk pozunu eşiyle birlikte evinin kapısında vererek Meclis'te düzenlenen yemin törenine katılmıştı.
GÜL ‘GİYİNİRİM’ SİNYALİ VERMİŞTİ
Nisan ayında cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Abdullah Gül, frak giyinebileceğinin sinyalini vermişti. Gül, Nisan ayında gazetecilerin, “
Çankaya Köşkü, biraz da sembollerle anılıyor. Frak giyecek misiniz?” sorusuna, “Usulü neyse yapacağız” diyerek frak giyeceğini ifade etmişti. Gül'ün frak konusunda bir iki gün içinde nihai kararını vereceği ve Meclis'te düzenlenecek yemin töreni sırasında fraklı olup olmayacağının ortaya çıkacağı bildirildi. Gül'e yakın bazı isimler ise frak siparişinin verileceğini ancak yemin günü giyinip giyinmemesini kendisinin taktirlerine sunulacağını vurguladılar.