Samanyolu Televizyonu’nun en çok izlenen dizilerinden Şefkat Tepe, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın miting meydanlarında hedef almasından sonra valilik tarafından iptal edilen izinler nedeniyle zor günler geçirdi. Yaşanılan baskılardan bıkan dizi ekibi Konya’yı terk ederek, bir başka şehirde çekimlerine devam etme kararı aldı.
Peygamber Efendimiz’in (sas) nur hüzmesi şeklinde gösterildiği bir rüya sahnesi bahane edilerek, hedefe konulan Şefkat Tepe dizisinin çekimleri için verilen izin Konya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından iptal edilmişti. Valilik kararının ardından dizinin yapımcı şirketi Ser Film, Konya 2’nci İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, 21 Şubat 2104’te yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Konya Valiliği de yürütmeyi durdurma kararına itirazda bulunmuştu. 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘yasağa devam’ kararından sonra Konya Valiliği, Şefkat Tepe’nin çekimlerinin yasak kapsamını genişletmiş; cami, mezarlık, han, hamam, hastane, postane, şehir meydanı, dağ, bayır alanlarda dizi çekimlerini polis-jandarma gücüyle engellemişti.
"17 ARALIK YOLSUZLUK OPERASYONUNA KADAR HEP TEŞEKKÜR ALDIK"
Çekimlerine üç yıl önce Konya’da başlanan Şefkat Tepe, 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından başlayan Konya Valiliği ve Valiliğe bağlı kamu kurumlarından kaynaklanan engellemelerin ardından başka bir şehirde çekim yapmaya karar verdi. Şefkat Tepe’nin yapım, set ve oyuncu kadrosu, yeni yerlerde çekimlere devam etmek üzere Konya’daki evlerini toplamaya, eşyalarını taşımaya başladı. Ser Film yöneticisi Salih Asan, Samanyolu Televizyonu’nun en çok izlenen dizilerinden ‘Tek Türkiye’nin çekimleri için, oyuncu kadrosu ve set ekibiyle birlikte 7 yıl önce İstanbul’dan göç edip Konya’ya yerleşti. Salih Asan ve ekibi dört yıl boyunca Konya’nın Hadim, Taşkent, Bozkır ilçeleri başta olmak üzere merkezin değişik mahallelerinde Tek Türkiye dizisini çekti. Tek Türkiye’nin final yapmasının ardından çekimleri yine Konya’da gerçekleştirilen Şefkat Tepe dizisinin yapımcılığını üstlenen Ser Film ekibi, Konya ve çevresinde dizinin çekimlerine devam etti. “17 Aralık operasyonuna kadar çekim yaptığımız her yerde yerel yöneticiler ve halktan hep teşekkür aldık. Çekim yapmadığımız yerlerin yöneticileri ‘Bizim oraya da çekim yapmaya gelin.’ ricasında bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bize defalarca çekimleri Konya’da yaptığımız için teşekkür etti, ‘Sizin dizinizi izleyerek memleket hasretimi gideriyorum.’ dedi. Dün bize tebrik ve teşekkürlerini sunan insanlar bugün hayat hakkı tanımaz hale geldi.” diyen Salih Asan, dizinin çekimlerine başka bölgelerde devam edeceklerini söyledi.
DİZİ, BACASIZ FABRİKA GİBİ ÇALIŞIYORDU
Valilik başta olmak üzere kamu gücünü elinde bulunduranların çekimlerini yasakladığı Şefkat Tepe dizisi Konya’ya maddi-manevi katma değer sağlıyordu. Salih Asan’ın verdiği bilgilere göre, haftanın 5 günü şehrin muhtelif bölgelerinde yapılan sahne çekimlerinde oyuncular, figüranlar, set çalışanları dahil 300 personel görev alıyor. Dizide görev alan 100-150 figüran kadrosu haftalık 12 bin-15 bin TL ücretle Konya halkından temin ediliyordu. Çekimler için kimi zaman vatandaşlardan evleri, kimi zaman sürüleri, kimi zaman binek hayvanları kiralanıyordu. Çalışanların yemesi, içmesi, giymesi, ikameti, ulaşımı ve diğer harcamaları düşünüldüğünde Ser Film AŞ Konya ekonomisine her hafta 200-250 bin TL, ayda 800-900 bin TL parasal katkı sağlıyordu. Dizinin Konya’nın tanıtımına yaptığı katkının ise ölçülemeyeceğini belirten Salih Asan, “Devamlı izleyicilerimiz Konya’yı gezmek, çekimleri yerinde görmek, oyuncularımızla tanışmak görüşmek için Türkiye’nin dört bir yanından kafileler halinde Konya’ya geliyor, burada birkaç gün geçiriyorlar. Şefkat Tepe’nin bu yolla Konya turizmine de katkısı oluyor muhakkak. ‘Ulusal veya uluslararası markalar buraya gelsin yatırım yapsın’ diye her vesileyle lobi faaliyetleri yapan Konya’nın idarecileri, Konya için katma değer sağlayan verimli bir fabrika hükmündeki Şefkat Tepe ekibine hayat hakkı tanımadı.” dedi.