Son yıllarda kıyıların plansız yapılaşma yoluyla tahrip edilmesi sıkça tartışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler geldi.
Güllüce, Bakanlığı'nın Meclis'teki bütçe görüşmelerindeki yaptığı sunumda son yıllarda kıyılardaki uygulamaların kıyı özellikleri gözetilmeden gerçekleştirildiğini bu sebeple kıyıların ciddi anlamda tahrip edildiğini söyledi.
Güllüce, Kasım 2013'te 3194 sayılı İmar Kanununda yapılan düzenlemeyle Bakanlığa mevzuata aykırı yapıların mühürlenmesinden yıkımına kadar ki denetim ve yaptırım görevi verildiğini dile getirdi. Güllüce, mevzuata aykırılıkların giderilmesinin Belediyelerin ve İl Özel İdarelerinin sorumluğunda olduğunu yerel idarelerce yerine getirilmeyen veya getirilemeyen denetim görevinin Bakanlığın denetçileri ve il müdürlüklerince yerine getirildiğini belirtti. Muğla ilinden başlamak üzere ülke kıyılarında mevzuata aykırı olarak yapılmış olan turizm tesislerinin mevzuata uygun hale getirilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığını ifade eden Güllüce, “ Kıyı bölgelerinde kentleşme, sanayileşme turizm ikinci konut gibi gelişmelerden kaynaklanan sorunların çözümünde mevcut planlama ve uygulama sistemi ile kurumsal ve yasal yapılının yetersizliklerinden yola çıkılarak yeni bir planlama ve yönetim anlayışının geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Kıyı alanlarının bütüncül politika ve karar alma sürecinin geliştirilmesi amacıyla Bütünleşik Kıyı alanları Yönetim planları çalışmaları yürütülüyor”
2014'TE KIYOKARDA 51 İMAR PLANI ONAYLANDI
Güllüce, Bakanlığı'nın ülke kıyılarının etkin şekilde korunması, planlı gelişmesi ve sağlıklı kullanılması konusunda önemli görev ve sorumluluklara sahip olduğunu söyledi. Kıyı yapılaşma ilişkin planların incelenmesi ve onaylanmasıyla ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Güllüce, kıyı alanlarında iki yılı aşan sürelere yayılan plan onay süreçlerinin kısaltılarak yatırım ve yatırımcının önünde süreye dayalı engellerin aşıldığını dile getirdi. Güllüce, 2014'te kıyı kanunu kapsamındaki kıyı alanları planlama çalışmaları kapsamında kıyı yapı, tesis ve yatırımlarına ait 41, Boğaziçi Kanunu kapsamında toplam 10 imar planı onayının gerçekleştirildiğini dile getirdi.