Mühimmat patlamasının Askeri Mahkeme'sinde görülen duruşması sırasında, mahkeme salonuna su şişesi atarak heyete hakaret ettikleri iddiasıyla 2 yıla kadar hapsi istemiyle yargılandığı şehit ailelerinin davası sonuçlandı. Sivil mahkemede yargılanan şehit babası Zekai Fırat Dülger 8 bin, şehidin kardeşi Kadir Dülger 7 bin ve şehit babası Haydar Düger 7 bin TL, askeri mahkemeye üyelerine hakaretten para cezasına çarptırıldı. Şehit eşi Vildan Tokgöz’ün ise beraatine karar verildi. Şehit aileleri duruma tepki gösterdi. 8 bin TL para cezasına çarptırılan şehit babası Zekai Fırat Dülger, mahkemenin verdiği cezanın ertelenmesi talebini kabul etmedi. Dülger, yaşananlar ibretlik olsun diye hakkında verilen cezayı Yargıtay’a taşıyacağını belirterek, “Kimseye hakaret ve küfür etmedim. Haksız ceza verildi. Bu ceza iptal olmazsa gerekirse beni ceza evine koysunlar.” dedi.
Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde geçen Ağustos’ta görülen mühimmat patlaması davasının ikinci duruşmasında sanık avukatlarının reddi hakim talebi ve mahkeme başkanının şehit aileleri için duruşma düzenin bozulmamasına yönelik sert sözleri üzerine tartışma çıktı. Sözlü tartışma sırasında mahkeme sırasında, şehit ailelerinin oturduğu taraftan duruşma salona pet şişe atıldı, hakaret içerikli sözler kullanıldı, 3 şehit yakını baygınlık geçirdi. Büyüyen gerginlik asker ve polisin araya girmesiyle sona erdi. Bu kez mahkeme heyetinden davadan çekilme talebi geldi. Şehit ailelerinin çoğu, aynı mahkeme heyetinin davanın başında bulunmasını istedi. Bu esnada, sanık Binbaşı Ali Duran’ın avukatı Aydoğan Yolyapan, reddi hâkim taleplerini tekrarladı. Bu gelişme üzerine Hava Hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, Hava Hakim Teğmen Cevher Eren, mahkemeyi tarafsız olarak devam ettiremeyecekleri gerekçesi ile davadan çekilme kararı aldı ve duruşmayı erteledi.
ASKERİ MAHKEME DURUŞMA SIRASINDA YAŞANANLARI YARGIYA TAŞIDI
Duruşmada yaşananlar ilgili ayrıntılı tutanak tutan Askeri Mahkeme, konuyu sivil yargıya taşıdı. Askeri savcı Albay Erol Er, Hakim üsteğmen Cevher Eren ile mahkeme görevlileri Serdar Cengiz ile Ali Kalkan'ın yaşananlardan dolayı şikayetçi oldu. Bunun üzerine mahkeme sırasında, kendilerine hakaret edip, pet şişe attıklarını iddia ettiği iddia edilen şehit ailelerinden Zekai Fırat Dülger, oğlu Kadir Dülger, şehit eşi Vildan Tokgöz ve şehit babası Haydar Dülger’i Eskişehir Cumhuriyet Savcılığına şikayet etti. Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı söz konusu 4 şehit ailesi hakkında soruşturma başlattı. Zekai Fırat Dülger, Kadir Dülger, Vildan Tokgöz ve Haydar Dülger, soruşturma kapsamında bulundukları illerde önce polise ifade verdi. İfadelerin incelenmesi, bilgilerin toplanmasının ardından iddianame hazırlayan savcılık, 4 şehit ailesi hakkında, ‘askeri mahkemeye hakaret, pet şişe atma’ suçundan dava açılmasını istedi. İddianamenin kabul edilmesinin ardından Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde söz konusu 4 şehit ailesinin her biri için 3 ay dan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Şehit aileleri hakkında açılan dava 4. duruşmada karara bağlandı. Yargılanan 4 şehit ailesi, dava sürecinde savcılık ve mahkemeye verdikleri ifadelerinde haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Davacı olanlar ilgili Askeri Mahkeme üyeleri ise şehit ailelerinden şikayetçi oldu. Tanıkları dinleyen mahkeme, dosyayı son kez inceledikten sonra 4 şehit ailesi hakkındaki yargılamayı sonlandırarak davayı karara bağladı. Mahkeme, Askeri Mahkeme üyelerine görevi başında ‘hakaret’ suçundan dolayı şehit babası Zekai Fırat Dülger’e 8 bin, şehit kardeşi Kadir Dülger’e 7 bin ve şehit babası Haydar Düger’e ise 7 bin TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme, şehit eşi Vildan Tokgöz’ün ise beraatine karar verdi. Şehit babası Dülger ve şehit kardeşi Kadir Dülger’e verilen para cezası denetimli serbestlik kapsamında 5 yıl süreyle ertelendi. Bu iki şehit ailesi 5 yıl içinde her hangi bir suç işlerse söz konusu para cezasını da ödeyecekler. Ancak, şehit babası Zekai Fırat Dülger ise kimseye hakaret ve küfür etmediğini belirterek, karara tepki amacıyla mahkemenin verdiği cezayı denetimli serbestlik kapsamına alma talebini kabul etmedi. Bunun üzerine cezası erteleme kapsamına alınmayan Baba Dülger, yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay’a götürerek ilgili kararın iptal edilmesini isteyecek.
AİLELER DURUMA TEPKİLİ: BİZ EVLAT ACISI YAŞARKEN, ŞİMDİ BU CEZAYLA SARSILDIK
Evlat acısı yaşarken önce askeri mahkemenin şikayeti, sonrada sivil mahkemenin para cezası kararıyla sarsıldıklarını anlatan şehit babası Zekai Fırat Dülger, kendilerine yapılanı ayıp olarak değerlendirdi. Suçlamayı kabul etmediklerini kaydeden Dülger, "Ben ve oğlum mahkemeye şu şişesi fırlatmadı. Kimseye küfür etmedik. Bizler evlatlarımızın acısı içerisindeyiz. Bizi anlamaları lazım. Ben bir oğluma askere kurban verdim. Gerekirse kendimde ceza evinde yatarım." diye tepkisini dile getirdi.
Şehit Babası Haydar Düger’de, yaşadıkları bu durum karşısında acılarının daha da katlandığını kaydetti. Baba Düger, "Oğlumun acısıyla yanıyorum, bana bu yeter. Şehit ailelerine bu yapılanlar hiç hoş değil. Bizim psikolojimizi biliyorlar mı?” diye konuştu.