Dicle Üniversitesi'nin ve
döner sermayesinin 2008 yılı hesaplarını inceleyen
Sayıştay denetçileri toplam 142 farklı konuda
usulsüzlük tespit etti.
Dicle Üniversitesi'nin ve döner sermayesinin hesaplarını incelen Sayıştay, dudak uçuklatan yolsuzluk vakalarına ulaştı. 10. Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan
rektörler döneminde üniversitelerin tam bir vurgun ve talan alanı haline geldiği, Sayıştay denetimleri sonucu ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi'nin ve döner sermayesinin 2008 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri toplam 142 farklı konuda usulsüzlük tespit etti.
2008
Ağustosuna kadar Dicle Üniversitesini yöneten, Sezer'in atadığı Prof. Dr. Fikri Canoruç dönemini kapsayan denetim raporuna göre; toplam 4 milyon 694 bin TL (eski parayla 4 trilyon 694 milyon lira) tutarında bir yolsuzluğa
imza atılarak, kamu zarara uğratıldı.
Sayıştay raporunda tespit edilen onlarca yolsuzluk
kalemi için sorumlular hakkında adli
soruşturma başlatıldı.
KENDİSİNDEN SONRA EŞİ MÜCADELEYE KATILDI
Dicle Üniversitesi'nde 2008 yılının Ağustos ayında rektörlük
seçimi olmuş; seçim üniversitede sürekli kadrolaştığı iddia edilen eski Rektör Prof Dr. Fikri Canoruç'un eşi Prof Dr. Naime Canoruç ile Prof Dr.
Ayşegül Jale Saraç arasında geçmişti. Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, Prof Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı rektör olarak atamıştı. Göreve başladığı günden beri eski
yönetim ve bazı ideolojik örgütler tarafından hedefe konulan ve yıpratılmaya çalışılan Prof Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın nasıl bir üniversite devraldığını Sayıştay Raporu ortaya koydu. Öte yandan eski Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç, Danıştay'ın yaptığı tespitler ve hakkındaki iddialar konusunda görüşme taleplerimizi cevapsız bıraktı.
EN BİLDİK YÖNTEM
Sayıştay Denetçileri, Dicle Üniversitesi'nin 2008 yılına ait gelir ve harcama evrağı üzerinde yaptıkları incelemelerde çok çarpıcı konuları sorguya aldılar. İşte Sayıştay'ın incelemesinin ortaya koyduğu gerçekler:
"Eski Rektöre Fazla Harcırah: 28
Şubat 2008 tarihinde
Ankara Üniversitesi'nde yapılan Üniversitelerarası
Kurul toplantısına katılan kurul üyesi Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'a 3 günlük yevmiye verilmesi gerekirken 5 gün üzerinden yevmiye verildiği tespit edilmiştir."
ŞAHSININ ÖDEMESİ GEREKEN MANEVİ TAZMİNATI ÜNİVERSİTEYE ÖDETTİ
"Manevi
Tazminatlar ve Faizler Bütçeden Ödendi: 28.07.2000 tarihli onay belgesi ile yardımcı doçentliğe atanan Dede Şit'in atama işleminin Rektör Fikri Canoruç tarafından iptal edilmesi üzerine adı geçen kişiye idari yargı kararıyla ödenen 10.755,78 YTL yasal
faiz manevi tazminat ve yargılama giderlerinin Rektör Fikri Canoruç yerine üniversite bütçesinden ödendiği tespit edilmiştir."
USULSÜZ ATAMALAR
“Halen İç denetçi olarak görev yapan Sertif Ceylan'ın
Maliye Bakanlığı Milli
Emlak Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Milli Emlak Denetmeni' olarak çalışmakta iken gerekli mesleki şartları taşımaksızın 24.12.2007 tarihinde rektörlüğün onayı ile 5. dereceli iç denetçi kadrosuna naklen atamasının yapıldığı tespit edilmiştir."
MEVZUATA AYKIRI TAŞINMAZ KİRALAMALARI
"Dicle Üniversitesi ile E. Filiz Bedirhanoğlu (Sıhhat Eczanesi) arasında 01.12.2006 tarihinde imzalanan
sözleşme ile üniversitenin mülkiyetindeki yerin,
eczane olarak, 13.10.1992 tarih 21374 sayılı resmi gazetede yayımlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında
Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak kiraya verildiği denetçiler tarafından sorguya alınmıştır. Üniversitenin mülkiyetindeki bu taşınmaz mevzuata göre eczane olarak kiralanması mümkün olmamasına rağmen 1991 yılından beri E. Filiz Bedirhanoğlu'na (Sıhhat Eczanesi) kiralanmaktadır.
Eczane burada tekel şeklinde faaliyet göstermekte olup bu duruma diğer eczaneler ve Eczacılar Odası ses çıkarmamaktadır.
Kiraya verildiği günden bugüne eczane sahibinin Dicle Üniversitesi Kalkındırma Vakfına ve Dicle Üniversitesi Spor Klubüne yüksek bağışlar yaptığı bilinmektedir.
Diyarbakır'da üst üste
vergi rekortmeni olan ve Türkiye'nin en yüksek cirolu eczanesi olan Sıhhat Eczanesinin kira sözleşmesi 2009 yılının sonunda sona erecektir."
==============
REKTÖR EŞİNE AKADEMİK BÜTÇEDEN KIYAK
"07
Mart 2008 tarihinde
Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan Üniversitelerarası Kurul toplantısına eşli olarak katılan Rektör Fikri Canoruç'un eşi Prof. Dr. Naime Canoruç için üniversiteye ait bir görevlendirme olmadığı halde ve Üniversitelerarası Kurul üyesi olmamasına rağmen kanuna aykırı olarak 667,00 YTL'nin üniversite bütçesinden ödendiği sorguya konu edilmiştir."
"30.06.2008 tarihinde 20.45 uçağıyla Ankara'ya giden Prof. Dr. Naime Canoruç için 01.07.2008 tarihinde sevk düzenlendiği, bayan Canoruç'un 04.07.2008 tarihinde
taburcu edilmesine rağmen 10.07.2008 göreve başladığını tespit eden denetçiler usulsüz olarak alınan sevki ve mazeretsiz olarak göreve 6 gün geç başlayan Prof. Dr. Naime Canoruç için herhangi bir idari işlemin,
disiplin soruşturmasının açılıp açılmadığını eski Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'a sordular. Daha önce basında yer aldığı üzere aynı konuda yeni Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç tarafından Prof. Dr. Naime Canoruç hakkında disiplin soruşturması açılmış ve bu soruşturma sonucunda aylıktan kesme cezası uygulanmıştı. Olay idari yargıya intikal etmiş bu konu ‘rektörün rakibinden intikamı' şeklinde basında yer bulmuştu."
============
TEMİZLİK FİRMALARINA BALLI ÖDEMELER
"Dicle Üniversitesi'nin Diş Hekimliği Fakültesi,
İlahiyat Fakültesi ve meslek yüksekokulunun genel
temizlik ihalesini alan firmalara, sözleşmelerde ve ihale dokümanlarında
fiyat farkı verilmeyeceği hüküm altına alınmasına rağmen fiyat farkı verilerek haksız
kazanç sağlandığı tespit edilmiştir."
MİADI DOLAN İLAÇLAR YÜZÜNDEN 723 MİLYAR TL KAMU ZARARI
"Tıp Fakültesinde mevzuat hükümlerine aykırı olarak gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu bazı ilaçların ve tıbbi malzemelerin miadlarının dolmasına
hastanenin harcama yetkilisi olan Prof. Dr. Fikri Canoruç'un göz yumduğu ve bunun sonucunda 723,125.35 YTL kamu zararına sebep olunduğu tespit edilmiştir."
KAYBOLAN TIBBİ MALZEMELERİN BEDELİ 3.9 MİLYON TL
"2008 yılı
Mayıs ayında
ameliyathane eczanesinin ve ameliyathane deposunun kapatılarak hastane eczanesine devri sırasında mevzuat hükümlerine aykırı işlemlerin yapıldığı, 675.854 Adet Tıbbi malzemenin kayıp olduğu, kayıp malzeme bedelinin 3,971,560.33 YTL olduğu, şu anda bu konuda eski yönetim hakkında bir soruşturmanın yürütüldüğü tespit edilmiştir."
TIBBİ MALZEME ALIMLARINDA YOLSUZLUK
"225 kalem ve 32 kalem tıbbi malzeme alımlarında yaklaşık maliyetin piyasa fiyatının çok üzerinde tespit edildiği ve ihalenin de yüksek fiyatlardan firmalara bırakıldığı konusunda tespitler yapılmıştır."
BASIMEVİNDE USULSÜZLÜK
"Basımevi İşletme Müdürlüğü tarafından
Polis Meslek Yüksekokuluna yapılan işler karşılığında düzenlenen faturaların ikinci nüshalarının
imha edildiği ve tahsil edilen paraların muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı tespit edilmiştir."
TİCARİ İŞLETMELERDE KAMU ZARARI
Hastaneye ait yerlerde çiçekçiden,
taksi durağına, internet cafeden,
banka ATM'sine kadar çok sayıda ticari
işletmeyle ilgili olarak da usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi.
Kiralama işlemleriyle ilgili kamu zararının da büyük boyutlarda olduğu anlaşıldı.
Sayıştay denetçileri tarafından daha birçok konuda önemli tespitlerde bulunulduğu ve ilgilerinin bu konularda savunmalarını istediği bildiriliyor. Alınan ve alınmakta olan savunmalar üzerine
Cumhuriyet Savcılarına suç duyurularında bulunuluyor.
VAKİT