Ülkedeki
incir üretimin yüzde 80'ini karşılayan Aydın'da
ağaçlardaki meyvelerin olgunlaşmaması üzerine yapılan araştırmadan ilginç bir sonuç çıktı.
Sıcaklar dolayısıyla strese girdiği tespit edilen incir ağaçlarının vitaminlerini meyvelerine vermediği ve bu sebeple incirlerdeki olgunlaşma devresinin geciktiği belirtildi. Mevsim normallerinde bugünlerde dallarda bol bol incir bulunması gerekirken meyvelerin yavaş büyümesi ve olgunlaşmaması uzmanların dikkatini çekti. Ortaya çıkan bu ender durum karşısında araştırmalar yapan Erbeyli İncir
Araştırma Enstitüsü yetkilileri, incir ağaçlarının aşırı sıcaklar sebebiyle strese girdiğini tespit etti. Bu durumun incir rekoltesinde yüzde 35'lik düşüşe yol açabileceği açıklandı.
Devam eden çalışmaları hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü
Ramazan Özkan, incirin sıcağı seven bir bitki türü olduğunu ancak bu yılki aşırı sıcakların incir ağaçlarının dahi olumsuz etkilendiğini belirtti. Özcan, "Sıcağı seven bir bitki olmasına rağmen maalesef incir ağaçları bile bu sıcaklara dayanamayarak, strese girdi. İncir ağaçları, aşırı sıcak ve soğukta strese girer. Bu durumda vitaminlerini meyvelerine değil, kendilerine verirler, çünkü aşırı sıcaklarda ağaç öncelikle kendini beslemelidir. Bu durumda ağaç meyvesini besleyemediği için incirler çok geç olgunlaşıyor. Diğer yandan aşırı sıcaklar dolayısıyla bu yılki incirlerde güneş yanığının çok fazla olmasını bekliyoruz.
Güneş yanıkları birinci kalite incirin oluşmasına da engel olur." dedi.
Bu yıl yaşanan kuraklıktan sonra önümüzdeki yıllar için şimdiden çalışmalara başladıklarını hatırlatan Özkan, gelecek yıllarda muhtemel kuraklıklardan daha az etkilenmek için eğitim çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Bu yıl kuraklığa hazırlıksız yakalandıklarına işaret eden Ramazan Özkan, "Maalesef beklemediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Yıllık 60 milyon ton olan incir üretimimizin, bu yıl yüzde 35 azalmayla 40 milyon tonlara düşmesini bekliyoruz. Bu gelişmenin olumsuz yanlarını gelecek senelerde en aza indirmek için incir üretimi yoğun olan bölgelerimizde inceleme ve eğitim çalışmaları yapıyoruz.
Köşk, Germencik ve Buharkent ilçelerimizde gerekli incelemeleri yaptık. Üreticilerimize incir ağaçlarının kuralıktan en az etkilenmesi için diplerine yıllanmış
hayvan gübresi dökmeyi
tavsiye ediyoruz. Hayvan gübresi, ağaçların diplerindeki nemin buharlaşmasını geciktirecektir." şeklinde konuştu.
Bütün bu gelişmelere rağmen üreticiler olarak
fiyatlardan ümitli olduklarını dile getiren incir üreticisi
Muzaffer Er ise düşük rekolte sebebiyle yüksek fiyat beklentisi içinde olduklarını beyan etti. Üreticiler olarak kuraklıkla ilgili gelişmeleri endişe içinde takip ettiklerinin altını çizen Er, en büyük korkularının ağaçlarını kuruması olduğuna değindi. Er, şunları söyledi: "Bu yıl bahçelerden öncelikle incir almayı düşünmüyoruz. Tek isteğimiz ağaçlarımızın kurumaması. Bazı bahçelerimde incir ağaçları kurumaya başladı. Bu yıl, geçen yılın yarısı kadar bile incir yok. Bütün bunlara rağmen fiyatların yüksek olmasını temenni ediyoruz. Maalesef bölgemize yaklaşık üç aydan beri yağmur yağmıyor. Bunun için Allah'a dua etmekten başka çaremiz kalmadı."
CİHAN