Boş su şişeleri izmaritten bile tehlikeli
Orman yangınlarının çoğunluğunun sanılanın aksine söndürülmeden atılan sigara izmaritinden değil, mercek görevi gören su dolu cam veya pet şişelerin doğaya atılmasından kaynaklandığı bildirildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1937'den bugüne kadar 68 bin 214
orman yangını meydana geldiğini, yaklaşık 1 milyon 533 bin hektar orman alanının yandığını söyledi.
Orman yangınlarının yüzde 14'ünün kasten çıkarıldığını, yüzde 15'inin dikkatsizlik, yüzde 3'ünün yıldırım, yüzde 48'inin ise bilinmeyen nedenlerle çıktığını ifade eden Kara, dikkatsizlik sonucu çıkan yangınların çoğunluğunun anız ve
piknik ateşi ile söndürülmeden atılan sigara izmaritinden kaynaklandığını belirtti.
Yüzde 48 ile en büyük paya sahip bilinmeyen nedenlerin ise aslında içinde su bulunan pet ya da cam şişelerin doğaya atılmasından kaynaklandığını bildiren Kara, içinde su bulunan şişenin güneş ile uygun açıda mercek görevi görerek, doğada tutuşması kolay malzemeleri tutuşturduğunu kaydetti.
Doğaya atılmış pet şişenin, içinde bir yudum dahi su bulunması halinde mercek görevi görüp yangına sebebiyet verme konusunda camdan daha tehlikeli olduğunu ifade eden Kara, ancak yangının bu tür bir nedenle çıktığını kesin olarak belirlemenin çok güç olduğunu söyledi.
Piknik yapanların özellikle pet şişelerde su kullandığını, zaman zaman da su tamamen tüketilmeden pet şişenin doğaya atıldığını belirten Kara, şöyle devam etti:
''Halk arasında
orman yangınlarının sadece cam kırıklarından, söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinden kaynaklandığı yönünde eksik bilgilenme söz konusu. Bu nedenle kısmen tükettikleri pet şişeleri çevreye atabiliyorlar. Pet şişede çok az da olsa kalan su, şişenin kıvrımına göre güneş açısını bulduğunda mercek görevi görerek ışığı bir noktaya odaklıyor ve ateşin çıkmasına sebep olabiliyor. Koyu renkli şişelerin mercek görevi görüp çevredeki maddeleri tutuşturmaları daha uzun zaman alıyor. Orman yangınları, atılan sigara izmaritlerinden çok, içinde su bırakılarak atılan pet şişelerden kaynaklanıyor.''
İçinde su bırakılarak atılmış pet şişelerin çöp konteynerlerinde de yangınlara neden olabildiğine dikkati çeken Kara, pet şişelerin, içindeki su tamamen boşaltılmadan güneş ışığına maruz kalacak yerlere bırakılmaması uyarısında bulundu.
AA