Bar, kafeterya,
restoran ve kahvehane işleten bazı
işletmecilerin, denetim ekiplerine yakalanmamak için kül tablalarını gizlemek amacıyla masaların altına özel çekmeceler yaptırdığı, zorunlu hallerde izmaritin atılması için masalara teneke meşrubat kutusu koydukları, denetim ekiplerini gözetlemek amacıyla kapıda bir kişiyi görevlendirdikleri bildirildi.
Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü, İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekibi Sorumlusu Dr. Pınar Özkır Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara yasağına ilişkin kanunun 19 Temmuzda yürürlüğe girmesiyle kurulan denetim ekiplerinde, çevre sağlık teknisyeni, polis,
jandarma ve
zabıta memurlarının görev yaptığını belirtti.
İşletmecilerin yasağa alışmaya başladığını öne süren Sönmez, Kocaeli'nde denetimlerin her gün saat 23.00'e kadar sürdürüldüğünü söyledi.
''KOMŞULARINI İHBAR EDİYORLAR''
İhbar için ''155 polis imdat'', ''153 alo zabıta'', ''156 alo jandarma'' veya Kocaeli İl
Sağlık Müdürlüğünün 24 saat
hizmet veren Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi'nin ''322 95 18'' numaralı telefonlarının aranabileceğini bildiren Sönmez, ihbarların anında değerlendirilerek denetim ekiplerinin yönlendirildiğini, ihbarda bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin gizli tutulduğunu vurguladı.
Bazı işletme sahiplerinin ihbar hatlarını arayarak komşularını ihbar ettiklerini dile getiren Dr. Sönmez, şöyle devam etti:
''Vatandaşlardan sigara yasağına uyulmadığı gerekçesiyle çok sayıda ihbar geliyor. Yapılan bir ihbarlardan en ilginç olanı aynı saat içerisinde aynı sokakta 3 ayrı işletmenin kapalı alanlarda sigara yasağına uyulmadığı gerekçesiyle komşuları tarafından ihbar edilmesiydi. İhbar etmedeki amaç komşuyu zarara uğratmak değil. Yasağa uyan işletme sahipleri komşusunun da
yasak çerçevesinde hareket etmesini istiyor.''
YASAYI DELME ÇABALARI
Denetimler sırasında bazı bar, kafeterya, restoran ve kahvehane işletmecilerinin sigara tiryakisi müşterilerini kaybetmeme adına ilginç yöntemler geliştirerek yasayı delmeye çalıştığını ifade eden Sönmez, bazı işletmecilerin kül tablalarını gizlemek amacıyla masaların altına özel çekmeceler yaptırdığını, zorunlu hallerde izmaritin atılması amacıyla masalara teneke meşrubat kutusu koyduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Sönmez, bazı işletmecilerin ise denetim ekiplerini gözetlemek için iş yerlerinin kapısında bir kişiyi görevlendirdiğini öğrendiklerini kaydetti.
DEVLET HASTANELERİNE SİGARAYI BIRAKMA POLİKLİNİĞİ GELİYOR
Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (
KETEM) ile
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)
Tıp Fakültesi Hastanesinde ücretsiz hizmet veren sigara bırakma poliklinikleri bulunduğunu hatırlatan Sönmez, ''Bu poliklinikleri tüm devlet hastaneleri ve
verem savaş dispanserlerine yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Yaklaşık bir ay içinde tüm devlet hastanelerinde randevulu sistemle çalışılan, göğüs hastalıkları uzmanının görev yapacağı sigara bırakma poliklinikleri kurulacak'' diye konuştu.
Kocaeli'de ''Sigarayı sende bırakabilirsin'' sloganıyla
kampanya başlatıldığını da vurgulayan Sönmez, kampanyaya ilişkin protokolün,
İzmit Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve KOÜ işbirliğiyle imzalandığını bildirdi.
Dr. Pınar Özkır Sönmez, protokolle sigara içenlerin sayısının azaltılmasının hedeflendiğine işaret etti.
AA