Huzur evinde kalana oy hakkı var, sığınma evindeki kadına ise oy kullanma hakkı yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimleri için 25 ildeki toplam 37 huzur ve bakımevinde kalan 4 bin yaşlı ve engelli yurttaşın oy kullanabilmesi için sandık kuracağını açıkladı.
Ancak sığınma evinde kalan yaklaşık 2 bin 500 kadın seçmen için güvenlik gerekçe gösterilerek çözüm bulunmadı. Daha önce 2014 yerel seçimleri öncesinde CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, sığınma evlerinde kalan kadınların da oy kullanabilmesi için kanun teklifi vermiş ancak reddedilmişti. Teklifi yinelemek isteyen Nazlıaka, teklifinin, seçim sonrasına alındığını belirtti. Konuyu Meclis’e taşıyanlardan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt durumu devletin acizliği olarak yorumlarken, gazeteci Nevval Sevindi ise, “Anayasaya aykırı bir şey çözüm değildir, anayasa çerçevesinde çözüm bulunması gerekiyor.” dedi. Konunun geniş çevrelerce yankı bulması için imza kampanyası başlatan Kadın Çalışmaları Derneği ise mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Sığınma evinde kalan kadın seçmenlerin oy kullanamamasının anayasaya aykırı olduğunu söyleyen gazeteci Nevval Sevindi, “Yaşlılar yurdunda kalanlar oy kullanabiliyor ama sığınma evinde kalan kadınlar oy kullanamıyor. Kadınlara ciddi bir ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum.” dedi. Gökmen Öğüt ise sığınma evlerinde kalan kadınların seçme haklarından yoksun bırakılmalarına tepki göstererek, “Sığınma evindeki kadınların oy kullanamamalarına gerekçe olarak güvenliğin gösterilmesi, devletin ‘ben acizim, bu acizliğimi kabul ediyorum’ demesidir.” şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın ‘güvenlik gerekçesiyle oy kullanamıyorlar’ demesinin kaygı verici olduğunu söyleyen Kadın Çalışmaları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, konuyla ilgili kanun düzenlemesi yapılabileceğini belirterek, “Sığınma evinde kalan bir kadın herhangi bir pozisyona adresi gösteremediği için aday olamıyor, seçilme hakkından yoksun bırakılıyor. Güvenlik gerekçesini geçerli bulmuyoruz. Polisi, MİT’i, İstihbaratı, gizli binaları olan bir devlet, kadını oy kullanırken koruyamıyorsa, demek ki aslında sığınma evinde de koruyamıyor.” dedi.
ZAMAN