Sır gibi saklanan operasyon yasasıyla ilgili bomba iddia

“Makul şüphe” ile hükümete biat etmeyen herkesin içeri atılmasını ve mallarına el konmasını sağlayacak yasayı, adliyenin talebi üzerine Köşk’ün hazırlattığı iddia edildi.

Sır gibi saklanan operasyon yasasıyla ilgili bomba iddia

Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan ve “makul şüphe” suçlaması ile muhalif olan herkesin içeri atılmasını ve mallarına el konulmasını sağlayacak olan torba yasanın altından, büyük bir operasyon hazırlığı çıktı. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Söz konusu düzenlemenin, hukuksuz operasyonlarını yürüten hakim ve savcılardan gelen talepler üzerine ve Köşk’ün hukukçuları tarafından hazırlandığı iddia edildi. Büyük bir gizlilik içinde yürütülen hazırlıklar aşamasında, Köşk ile hakim ve savcılar arasında, özel kurye kullanıldığı belirtiliyor. Bu süreçte, düzenlemenin sızmaması için, düzenleme konusunda “hükümete” bilgi verilmediği iddia edildi. Makul şüphe düzenlemesinin yasalaşması ile birlikte, cemaati bitirme operasyonları dışında, Gezi Parkı, Validebağ eylemleri ile Çarşı Grubu’nun protestoları da yeni yasa kapsamında işleme alınabilecek. “Makul şüphe torbası” olarak bilinen yasa teklifinin hazırlanma hikayesi şöyle:

“OPERASYONLAR NİYE BAŞARISIZ”
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından muhalif gruplara yönelik başlatılan operasyonların başarısız olması  Köşk'ü kızdırdı. Örneğin, Gezi Parkı Eylemleri ve Çarşı Grubu’na yönelik operasyonlar istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Emniyet operasyonları kapsamında gözaltına alınan emniyet mensupları ise ardı ardına serbest bırakıldı. Bu operasyonların yanı sıra, bazı sivil toplum örgütlerine, eğitim kurumlarına, gazetecilere yönelik de operasyon yapılması istendi. Ancak, operasyonları yürüten hakim ve savcılar, “sivil kesime” yönelik yapılacak operasyonlar için mevzuat eksikliği olduğunu bildirdiler. Bunun üzerine hakim ve savcılara, “Ne düzenleme istiyorsanız, bize bildirin” talimatı geldi. Bu talimat üzerine de hakim ve savcılar, hangi maddelerde değişiklik yapılması gerektiğine yönelik bir çalışma yaptılar.

Bireysel özgürlüklerde önemli kısıtlamalar içeren torbanın temelini, işte bu hakim ve savcılardan gelen taleplerle yaklaşık 30 maddelik liste oluşturuldu. Söz konusu listede TCK ve TMK’da yapılması gereken düzenlemeler yer aldı. Köşk’e, özel kurye ile gelen liste, Köşk’ün hukukçuları tarafından incelendi. Köşk’ün hukukçuları, hakim ve savcılardan gelen talepleri yasa metni haline getirdi. Hakim ve savcılardan gelen değişiklik taleplerinde, mal varlıklarına el konulmasına yönelik düzenleme yer almıyordu. Ancak, hazırlanan torba yasa teklifine, bu maddenin de eklenmesi karalaştırıldı.

“MAKUL ŞÜPHEYİ” ANKARA’DAKİ SAVCILAR İSTEDİ
Yeni güvenlik paketinde en çok “makul şüphe” düzenlemesi tepki çekti. Söz konusu düzenleme ise Ankara’da görev yapan ve Hizmet hareketine bitirme operasyonunu yürüten savcılar tarafından gündeme getirildi. Savcılar, “makul şüphe” düzenlemesini sadece Hizmet hareketine bitirme operasyonu için istedi. Ancak, Köşk’ün hukukçuları, bu yönde bir düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağını öne sürerek, metni tüm muhalifleri kapsayacak şekilde yazılmasını kararlaştırdı. Metinde yer alan düzenleme ile, muhalif olan tüm eylemler terör kapsamına alınabilecek. Eylemciler, hapse atılırken ve mal varlıklarına da el konulabilecek.

HÜKÜMETTEN BİLE SAKLANDI
Güvenlik paketinin hazırlık aşaması büyük bir gizlilik ile yürütüldü. Sadece birkaç hükümet üyesine bilgi verildi. Bu kişiler de, çalışmanın detayları konusunda ayrıntılı bir bilgiye sahip değillerdi. Hatta, Meclis’e yasa teklifi olarak sunulan güvenlik paketinin, teklif haline getirilmesi de Köşk ile AKP yöneticileri arasında yürütülen görüşmelerde sağlandı. Bu görüşmeleri de Köşk yürüttü.

Yani özetle, torba Çankaya Köşkü’nde 35 maddeye çıkartıldı ve kanun teklifi haline getirilip AKP milletvekilleri eliyle Meclis’e sunuldu. Tüm bu süreç boyunca Hükümetin görüşü sorulmadı. Köşk doğrudan AKP grubuyla çalıştı. Kobani eylemlerine yönelik düzenlemeler ise, torbaya sonradan eklendi. Bu eylemler üzerine, torbaya Molotof kokteyl atanların da mal varlıklarına el konulması gibi Kobani düzenlemeleri de eklendi.

KİMLERE OPERASYON YAPILACAK

Kulislerde dolaşan bilgilere göre, söz konusu paket ile, cemaat üyelerinin dışında, Gezi Parkı Eylemcileri, Çarşı Grubu üyeleri ve hatta Validebağ Korusu için eylem yapanlar, makul şüpheli olarak operasyon ile karşı karşıya kalacaklar. Kulislerde, söz konusu düzenlemenin daha çok, cemaat üyesi şirketler ile muhalif şirketler için kullanılacağı konuşuluyor. Örneğin iller bazında, muhalif şirketler tespit edildi. Bu şirketlerin bazılarına yönelik operasyon yapılması planlanıyor.

“BİR GECEDE 600 KİŞİYE GÖZALTI” ÖNERİSİ

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ankara’da paralel mücadeleyi yürüten savcılardan birisi, geçtiğimiz günlerde hükümete, bir rapor sundu. Raporda, hizmet hareketini bitirme kapsamında bir gecede yaklaşık 600 kişinin gözaltına alınmasını içeren öneriler yer aldı. Listede, iş adamlarından, gazetecilere kadar bir çok kişinin isminin yer alması dikkat çekti. Hükümet ise, “büyük tepki toplayacağı” gerekçesiyle savcının raporunu dikkate almadı.

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF
<< Önceki Haber Sır gibi saklanan operasyon yasasıyla ilgili bomba iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER