Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı
Abdurrahman Yalçınkaya,
CHP'ye yeni tüzüğün yürürlüğe sokulması veya bir tüzük kurultayının toplanması yönünde yazılar gönderirken, parti içinde ve kamuoyunda çok ilginç sorular sorulmaya başlandı.
2008 ARALIK AYINDAN BU YANA BEKLENMİŞ
Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, CHP'ye tüzük kurultayı yapması veya Genel Sektere
Önder Sav'ın yetkilerini tırpanlayan tüzüğün yürürlüğe konulması yönünde dördüncü yazısını gönderirken, dikkatlerden kaçan bir detay siyasi kulislerin birinci
gündem maddesi oldu.
Tüzük değişikliği, 21
Aralık 2008 tarihindeki CHP kurultayında yapılmış olmasına rağmen, Başsavcı'nın 21 ay niye beklediği sorusu anlam kazandı.
Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın tüzüğü yürürlüğe koyması, Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, eski CHP milletvekili Sabri Ergül'ün tüzükle ilgili
itiraz başvurularını görüşmesi gerekçesiyle engellendi.
Başsavcılığın tüzüğün yürürlüğe girmesini geciktirmesi, o dönem Genel Sekreter
Önder Sav'ın lehine bir durum olarak değerlendiriliyordu. Zaten Sabri Ergül de bu maksatla tüzük değişikliklerini üst üste Yargıtay'a taşıyordu. Geçen süre zarfında Başsavcılığın yaptığı incelemeden herhangi bir sonuç çıkmadığı anlaşılırken, tüzük aylarca gecikmiş oldu.
Ancak aynı
Başsavcılık, son kurultayda
Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olunca bu sefer Önder Sav'ı etkisizleştiren ve Genel Başkan'a olağanüstü yetkiler veren aynı tüzüğün yürürlüğe sokulması için CHP'ye
baskı yapmaya başladı. Başsavcılık,
Eylül ayından bu yana CHP Genel Merkezi'ne Önder Sav'ı güçsüzleştiren, buna karşın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na olağanüstü yetkiler tanıyan yeni tüzüğün yürürlüğe girmesi için ihtar mahiyetinde yazı üstüne yazı gönderiyor.
KILIÇDAROĞLU DÜNE KADAR HEP SUSTU
Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise geçen süre zarfında hiç konuşmaması dikkat çekiyordu. Tüzük tartışması
kapatma davasını da beraberinde getirecek birtakım riskleri içerdiği konusunda medyada çıkan onlarca haber ve yoruma rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, düne kadar bu tartışmaların dışında kalması da manidar bulundu.
Tüzük tartışmalarını kendi dışında cereyan eden bir durummuş gibi gören Kılıçdaroğlu'nun yeni tüzüğün yürürlüğe girmesiyle aslında Baykalcılar ve Savcılar olarak bilinen taraflara göre en karlı çıkacak kişi olması da dikkat çekiyor. Bütün bu sürecin CHP'nin başına geçen Kemal Kılıçdaroğlu'nu güçlendirmek için işletildiği öne sürülüyor.
YENİ AKİT