Sivrisinekler güneşin doğuşu ve batışı sırasında insanlara daha fazla saldırıyor. Dolunay dönemlerinde ise
sivrisineklerin saldırı gücü 500 kat artıyor.
Özellikle sıcak havaların korkulu rüyası sivrisinekleri bilmeyen yoktur. Geceleri uykularımızı bölüp kâbusumuz olan sivrisinekler hakkında yapılan araştırma, onlarla ilgili bir sırrı ortaya çıkardı.
Araştırmaya göre aslında insanlar sivrisineklerin çok sevdiği bir
hedef değil. Asıl menüde kuşlar, kemirgenler ve büyük memeliler var. Ama bunları bulamadığı takdirde sivrisinekler insanları hedef seçiyor.
Araştırma sivrisineklerin günün hangi dönemlerinde daha aktif olduklarını da ortaya koyuyor. Güneşin doğuş ve batış dönemleri sivrisineğin avlanma zamanlarını oluşturuyor.
Dolunay dönemlerinde ise sivrisineklerin faaliyetleri 500 kattan daha fazla artıyor. Ancak uzmanlar bunun sebebini henüz tespit edebilmiş değil. Sivrisinek kovucu ürünler üreten bir firmanın hazırladığı broşüre göre ise 30 milyon yıldan bu yana var olan sivrisineklerin insanları bulma konusunda uzman oldukları yazıyor.
Kimyasal, görsel ve sıcaklık olmak üzere üç farklı
algı sistemleri bulunan sivrisinekler karbondioksit ve laktik asiti 36 metreden algılayabilirken, insan terinin içindeki bazı kimyasallar, tabir yerindeyse, sanat harikası bu canlıların iştahını kabartıyor.
Sivrisineklerin sadece dişileri ısırırken, ısırdıkları yerde salgıladıkları tükürükten dolayı, burada şişme ve kaşıntıya sebep oluyor.
Uzmanlar sinek ısıran yerlerin kaşınmamasının isabetli olacağını söylerken. Sivrisinek ısırması sonucunda sıtma, lyme hastalığı, ensefalit, fil ayağı gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor.