İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın yolsuzluk soruşturması savcılarını görevden almasının ardından 8 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Emniyeti’ne gönderdiği şok talimatın hukuka aykırı olduğu belirlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, 15 Aralık sonrası yapılan dinleme ve fiziki takip işlemlerinin bitirilmesi ve evrakların imha edilmesi talep edildi. Bu talimatın Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı olduğu ortaya çıktı. CMK’ya göre soruşturma sırasında elde edilen deliller, ancak soruşturma sonunda takipsizlik kararıyla birlikte imha edilebilir.
CMK’YA AYKIRI
Bugün'ün haberine göre, delillerin bilerek yok etmenin cezasının 7,5 yıla kadar hapis olduğu belirtildi. İmha işlemlerinin Başsavcılığın nezaretinde yapılması, müteakip evrakın başsavcılığa gönderilmesi bildirildi.
Başsavcılığın delilleri imha yazısının CMK’ya aykırı olduğu belirtildi. CMK’nın 137. maddesine göre; şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi durumunda, Cumhuriyet savcısı tarafından iletişimin dinlenmesi ve teknik takip işlemlerine derhal son verileceği hükmü bulunuyor. Bu durumda yapılan tespit veya dinlemeye ilişkin kayıtların Cumhuriyet savcısının denetimi altında en geç on gün içinde yok edilerek, durumun bir tutanakla tespit edileceği maddede yer alıyor.
DELİLLER?GEREKLİ
Aynı kanunun 140. maddesinde de, elde edilen delillerin ceza kovuşturması bakımından gerekli olmadığı takdirde imha edileceği belirtiliyor. Savcıların söz konusu tarihte kovuşturmaya yer olmadığına dair herhangi bir karar verdikleri kamuoyuna yansımadı.
SAVCI YAPARSA CEZA ARTAR
TCK’nın 281. maddesine dikkat çeken hukukçular, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişiye, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti.
Söz konusu suçun kamu görevlisi olan savcı tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde ise verilecek cezanın yarı oranında artırılacağını vurguladı.