Soma'daki maden işçilerinden dehşet veren iddia

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişiye mezar olan maden ocağında çalışan binlerce işçiden Savaştepeli 38 yaşındaki Süleyman Uçar, yürekleri burkan bir iddiada bulundu.

Soma'daki maden işçilerinden dehşet veren iddia

301 kişiye mezar olan maden ocağında çalışan binlerce işçiden Savaştepeli 38 yaşındaki Süleyman Uçar, denetimlerin formalite icabı yapıldığını söyleyerek, denetim öncesi ocak içinde ciddi anlamda makyaj yapıldığını, denetimlerin formalite olarak yapıldığını söyledi.


Uçar, ocak içinde biriken sular temizleniyordu. Sırf bu yüzden çalışanlar olarak sık sık denetimlerin yapılmasını istiyorduk, çünkü ocak içindeki sular temizleniyor, biz de 8 saat boyunca kuru bir ortamda çalışma imkânı buluyorduk. Normal zamanlarda çoraplarımız ıslandığı anda 8 saat boyunca ıslak ayakla çalışıyorduk. Son bir aydır metan, oksijen ve karbonmonoksit ölçen cihazlar sinyal veriyordu." diyor.

"MADENCİNİN DİRİSİ DEĞİL, ÖLÜSÜ PARA EDİYOR"

Madenlerde yedi yıldır tahkimat ustası olarak çalışan, evli ve bir çocuk babası 27 yaşındaki Özay Karakuş ise madencileri kurmalı saate benzeterek, "Robot gibiyiz, aile hayatımız kesinlikle yok. Tamamen asosyal bir yaşantımız var. Bu faciadan sonra inşallah madencilerin yaşadığı sıkıntılar gündeme gelir ve çözüm bulunur." diyor. Gaz maskelerinin yaklaşık 1,5 yıldır kontrol edilmediğini söyleyen Karakuş, "Facianın meydana geldiği gün yardım ekipleri, bu maskelerin bir işe varamadığını bize söylediler, çünkü hepsi küflü ve siyahlaşmıştı. O zaman anladık ki bu maskeler bir işe yaramıyor. Ayrıca her maden ocağında galerilerin önünde bulunan oksijen maskeleri bizim ocakta yok. Sormaya korkuyoruz, bizi işten atmakla tehdit ediyorlar." diyor.


"BİR ŞİŞE RAKIYA BİZİ SATTILAR"

Soma'daki maden faciası, gözleri ocaklardaki iş güvenliği, denetimler ve ihmallere çevirdi. 


Özel sektörde devlet denetiminin söz konusu olmadığını belirten 17 yıllık maden işçisi Mustafa Yavaş (35), “Müfettişler geliyordu, inceleme yapmıyorlardı. Her şey masa üstündeydi. Bir şişe rakıya bizi satıyorlardı. Borcum var ama çocuklarım da var. Defalarca arkadaşlarımız yandı, mecburen biz de ayrıldık.” dedi. Yavaş, AK Parti'nin mitinginin olduğu gün, maden ocaklarının kapandığını söyledi. 

Soma’da can güvenliği olmadığı için madenden ayrılan işçiler de haklarını alamıyor. Yanarak ya da göçük altında kalan işçilerin sorunlarını aylar önce Meclis'e taşıyan CHP’nin önergesini AK Parti reddetti. Önergeye konu olan Soma Darkale Köyü’ndeki Uyar Madencilik’te can güvenliği olmadığı için işten ayrılanların 2 aylık maaşları ve tazminatları da ödenmediği iddia ediliyor.


"AK PARTİ MİTİNGİ OLDUĞUNDA OCAKLAR KAPANDI"

Maden işçisi Yavaş, işçilere olan siyasi baskıyı ise şu cümlelerle özetledi: “AK Parti Soma’ya ya da Manisa’ya geldiği zaman mitinglere gitmek zorundayız. Gitmezsek eğer ertesi gün işimize son veriliyor. AK Partili miyim? değilim, ama gitmeye mecburuz. En son Manisa mitinginde ise herkesin kartlarını elinden aldılar. 'Gelmezsen Manisa’da yevmiyeni kaldırırız' dediler. Mecbur gitti millet, 3 vardiya de gitti. O gün hiçbir ocakta üretim bile olmadı. Sadece bizim işletme değil, diğer işletmeler de aynı.”


CİHAN
<< Önceki Haber Soma'daki maden işçilerinden dehşet veren iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER