Çalışanların emekli olma şartlarını ağırlaştıran 2008’deki sosyal güvenlik reformu yeraltında çalışan madencilere sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve emeklilik yaşı yönünden ağır yük getirdi.
Bugün'ün haberine göre, 1 Ekim 2008’de yapılan düzenlemeyle yeraltı maden işyerlerinde çalışanların emekli olabilmeleri için en az 20 yıl sigortalılık süresi, 7 bin 200 gün prim gün sayısı ve 55 yaş şartı getirildi. Böylece madencilerin emekli olmaları için gereken yaş ve gün sayısı artırılırken, sürekli ve münavebeli olmasına bakılmaksızın 20 yıl sigortalılık süresi şartı kondu, alternatifler ise kaldırıldı.
YIPRANMA VAR ANCAK
Zorluğu bir nebze yumuşatmak için aynı tarihte, çalışılan her yıl için 6 ay prim gün sayısına ilave ve ilave sürenin yarısı kadar da yaş haddinden indirim hakkı getirilerek yıpranmada ilave destekler sağlandı. Ancak 20 yıllık süre ve prim gün sayısındaki artış ile ileri yaş kıstası, madencilerin emekli olabilmek için madenlerde daha fazla çalışmalarını zorunlu hale getirdi.
Madencilere sağlanan yıpranma hakkı ve bu hakkı kullanma şartları geçen yıl yapılan başka bir düzenlemeyle Meclis’te çalışan milletvekillerine de getirildi.
2008 YILI ÖNCESİ
Madenciler 2008’den önceki düzenlemede ise hem daha az çalışarak emekli olabiliyor hem alternatif imkanlarını kullanabiliyordu. Örneğin 8 Eylül 1999 reformu sonrası işe girenlere 7 bin gün prim gün sayısı ve 50 yaş veya 25 yıl sigortalılık süresi ile en az 4 bin 500 gün prim gün sayısı ve 50 yaştan oluşan 2 ayrı alternatif sunuluyordu.
Gaz maskesi ve bunların ekipmanlarının ithalatı geçen yıl 9,3 milyon doları buldu. TÜİK verilerine sadece gaz maskesi ithalatı 8,6 milyon dolar. 28 ülkeden alım yaptık.