Gözaltı süreleri dolmasına rağmen hukuksuz bir şekilde adliye nezaretinde tutulan polislerin hürriyet gasbı devam ediyor. Ortada ne mahkeme ne de savcı kararı var. Dün akşama kadar sadece 7’sinin ifadesi alınabildi.
Sahur baskını ile gözaltına alınan polisler yasal gözaltı süresi dolmasına rağmen iki gündür adliyede adeta rehin tutuluyor. Polisler bir hakim tutanağı ile adliye nezarethanesine atıldı. Ancak yasal olarak polislerin gözaltında tutulması mümkün değil.
EŞYA MUAMELESİ
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, müvekkillerinin hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulduğuna dikkat çeken avukatlara mahkeme heyeti, polislerin gözaltında değil “muhafaza altında” olduğuna dair yasalara uygun olmayan bir açıklama yaptığı ve bunu da tutanaklara geçirdiği öğrenildi. Bilindiği üzere muhafaza altına alma el konulan eşyalar için geçerli bir tabir. Avukat Ömer Turanlı gözaltı kararının hukuksuz olduğunun bilincinde olan mahkeme, savcılık bu zor durumdan kurtulmak için gözaltı değil muhafaza altı ibaresini kullandığına dikkat çekti.
Çağlayan’da yaşanan arbedenin ardından 27 Temmuz’un ilk saatlerinde tekrardan başlayan ifade alma işlemi sırasında bir krizin daha yaşandığı öğrenildi. Polislerin avukatı verilen ifadenin tüm ayrıntılarıyla tutanaklara geçirilmesini talep edince hakimin bu talebe ret cevabı verdiği ortaya çıktı. Avukatların tutanak istemesi üzerine, “dur ben bunu bir sorup sonra size döneyim” dediği ve duruşmaya ara verdiği öğrenildi. Avukatların duruşmaya ara verilmesi üzerine hakime, “Siz hakimsiniz kime soracaksınız, tutanak kanuni hakkımız” ifadelerini kullandı.
Öte yandan İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve 48 polisin gözaltı süresinin dolduğuna ilişkin itirazı, mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddetti.
TBB: SERBEST BIRAKILMALI
Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığı raporda, Anayasa ve CMK'ya göre, gözaltı süresi bitiminde veya gözaltı sebeplerinin ortadan kalkmış olması halinde, kişinin serbest bırakılması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, kolluk tarafından araç bulunamaması, teknik imkânların yetersiz olması, hâkime ya da cumhuriyet savcısına ulaşılamaması gibi gerekçelerle gözaltı süresi aşılamayacağı belirtiliyor. "Gözaltı süresinin dolması veya sulh ceza hâkiminin kararı üzerine serbest bırakılan kişi hakkında yakalamaya neden olan fiille ilgili yeni ve yeterli delil elde edilmedikçe ve cumhuriyet savcısının kararı olmadıkça bir daha aynı nedenle yakalama işlemi uygulanamaz" denildi.