KÜLTÜR Bakanlığı Anıtlar ve
Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı 99 müze müdürlüğü ve 180 müzenin "Performans denetimi"ni yapan
Sayıştay Başkanlığı’nın, tam 8 yıl önce, bugün ortaya çıkan "acıklı tablo"nun önlenmesi için, tespit ve uyarılarını tek tek sıraladığı, ancak yıllar geçmesine karşın, kayda değer hiçbir önlemin alınmadığı ortaya çıktı.
Temmuz 1998’deki rapora göre; denetçilerin tespit ve önerileri özetle şöyle:
TARİH SAHİPSİZ
Gerek kaçakçılığın önlenmesi ve gerekse kaçırılan eserlerin yurda geri getirilmesi açısından, uluslararası kuruluşlar ve yargı organları nezdinde etkili olunmasını sağlayacak bir anlayış ve
politika eksikliği var. Bu boşluk derhal giderilmeli.
GÜVENLİK YETERSİZ
İdari ve mali yapıdaki yetersizlik, güvenlik personeli ve bekçi sayısındaki noksanlık, mevzuat boşlukları, koleksiyoncuların yeterince denetlenemeyişi ve ilgili diğer kuruluşlarla yeterli
işbirliği ve eşgüdümün kurulamayışı gibi nedenlerle kaçak kazı ve kanunsuz
define avcılığı gibi faaliyetler önlenemiyor.
CEZALAR AZ
Öngörülen
ikramiye ve cezalar etkisiz. Yakalayanlara ve ihbar edenlere verilen ikramiyeler yetersiz, suçlulara verilen cezalar ise caydırıcı olmaktan uzak. Koleksiyoncuların faaliyetleri yeterince izlenemiyor ve denetlenemiyor.
YANGIN ALARMI YOK
Bazı müzelerde elektrik tesisatı çok eski olduğu halde yenilenemiyor, buna rağmen
yangın alarmı da bulunmuyor. Müzelerin bir kısmında çalışma saatleri sonunda müzenin teslimine ve vardiyalarda görev devir teslimine ilişkin ciltli ve tasdikli
nöbet defterlerinde tutulacak tutanaklar yerine, ilkel bir şekilde dosyalara iliştirilen günlük çizelgeler kullanılıyor.
TEK NÜSHA KAYIT
Paha biçilmez eserlerin sadece tek nüshada kaydının bulunması, bu eserlerin korunması açısından büyük bir risk kaynağı oluşturuyor.
PERİYODİK SAYIM
Müzelerin çoğunda periyodik fiili sayım uygulanamıyor. Zorunlu yıllık sayım cetvelleri mevcut
kayıtlarla itibari olarak düzenleniyor. Eserleri yurtdışına çıkarmayı düzenleyen mevzuat yetersiz. Müzelerde iç denetim yetersiz.
HÜRRİYET