TBMM Başkanı Mehmet Ali
Şahin, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili, ''Hakkında
kapatma kararı verilen parti, bu tür hataları yapmamaya, bu tür davalara muhatap olmamaya özen göstermeliler. Ancak biz de
siyasi partilerimizin
özgürlük alanını genişletici birtakım değişiklikler yapmak durumundayız'' dedi.
TBMM Başkanı Şahin,
Avrupa Birliği
Parlamento Başkanları Olağanüstü Konferansı'na katılmak için geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de, DTP'nin
Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması kararını değerlendirdi.
''DTP'nin kapatılması konusunda, yaptığınız ikili görüşmelerde
eleştiri aldınız mı?'' sorusu üzerine Şahin, görüşmelerde bu konunun gündeme gelmediğini söyledi. Şahin, ''Bu konuyla ilgili bana herhangi bir soru, değerlendirme gelmedi. Gündeme gelmeyince ben de değerlendirme yapmadım'' dedi.
TBMM Başkanı Şahin, ''Avrupa basınının kapatmayı endişe verici olarak değerlendirmesini nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Artık bu çağda siyasi partilerin kapatılmış olması, siyasi partiler
demokrasisi açısından birtakım eleştirilere yol açıyor. O
ülkenin eksik bir demokrasi ile yönetildiği şeklinde bir izlenime yol açıyor.
Türkiye artık bunları geride bırakmalıdır. Anayasa'da ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılması gereken değişiklikler var. Bunları şu ana kadar maalesef yapamadık, parlamento yapmalıydı.
Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkemeler yürürlükte bulunan yasalar çerçevesinde davalara bakarlar. Anayasa Mahkemesi de bu çerçevede davaya bakmıştır.
Yargı kararları herkesi bağlar.
Bu karardan ve süreçten herkesin dersler çıkarması gerekir. Öncelikle hakkında kapatılma kararı verilen siyasi partinin mensuplarının öncelikle değerlendirme yapmaları gerekir. 'Nerede hata yaptık?' sorusunu sormaları gerekir. Belki bundan sonra başka bir siyasi vasıta ile yola devam etme ihtiyacını duyabilirler. O nedenle ileride bu tür hataları yapmamaya, bu tür davalara muhatap olmamaya özen göstermeliler. Ancak biz de siyasi partilerimizin özgürlük alanını genişletici birtakım değişiklikler yapmak durumundayız. Anayasa'nın 69. maddesi değişikliğe muhtaçtır.
Siyasi partiler kapatılıyor, tüzel kişilikleri sona eriyor, değişen ne? Başka bir siyasi vasıta ile yola devam ediliyor. İki milletvekilinin, milletvekilliği düşürüldü. Bunlar muhtemelen önümüzdeki
seçimlerde -ki zaten bağımsız milletvekili olarak parlamentoya gelmişlerdi.
Bağımsız milletvekili
adayı olmanın önünde bir engel yok- bunlar yeniden milletvekili olabilirler. O nedenle siyasi partilerin idamları anlamına gelen kapatılmalarla ilgili yeni bir değerlendirmeye, düzenlemeye ihtiyaç var ama suç işleyen siyasi parti mensupları varsa onlarla ilgili cezai müeyyidenin uygulanmasının daha isabetli olacağını düşünüyorum.''
''EKSİK YÖNLERİYLE BURALARA GELMEMELİYİZ''
TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin artık AB sürecinde aday ülke olarak müzakere yaparken ve bu toplantılara katılırken, bu tür eksik yönleriyle buralara gelmemesi gerektiğine işaret etti.
Siyasi partilerin kurallara uyması, demokratik bir süreç içerisinde faaliyetlerini sürdürmeleri ve teröre
destek vermemeleri gerektiğini ifade eden Şahin, ''Türkiye bu tür durumlarla bir daha muhatap olmamalıdır. Bana bu konuda bu toplantılarda bir soru sorulmadı. Sorulsaydı herhalde değerlendirme yaparken oldukça zorluk çekecektim. Türkiye bütün bu süreçleri aklıselim ile geride bırakacaktır'' diye konuştu.
''DTP, BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE YOK''
Kapatılan DTP'nin
pazartesi günü yapılacak
bütçe görüşmelerine grup olarak katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Şahin, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün,
Meclis çalışmalarına katılmayacakları yönünde açıklama yaptığı bilgisinin kendisine geldiğini söyledi.
Mehmet
Ali Şahin, Anayasa Mahkemesinin de kararını yarın partiye tebliğ edeceğini açıkladığını ifade ederek, DTP'nin görüşmelere katılamayacağını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, ''DTP, sine-i millete döndüğünü açıkladı. seçim gündemde mi?'' sorusu üzerine, milletvekilliğinden istifanın TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi gerektiğini bildirdi. Şahin, süreci gördükten sonra sağlıklı bir değerlendirme yapılabileceğini belirtti.
''Kapatılan partilerin sonraki seçimde oyları artıyor, buna katılıyor musunuz?'' sorusunu yanıtlayan Şahin, siyasi partileri kapatmakla bir sonuç alınamadığını kaydetti.
Şahin, ''Kapatma kararı AB sürecini nasıl etkileyecektir?'' sorusu üzerine, bu kararın parlamento kararı olmadığını, bağımsız yargının kararı olduğunu söyledi.
Yargı organlarına yasama ve yürütme organlarının talimat veremeyeceğini ifade eden Şahin, yasama ve yürütmenin, ''yargıya bu konularla ilgili fazla iş düşmesin'' diye
tedbir alması gerektiğini kaydetti.
''Yasama ve yürütme organının da en önemli görevi, bu tür işlerin yargının önüne gelmesini önleyici tedbirler almaktır'' diyen Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç'ın da ''bu konuları kendi aranızda çözün, bizim önümüze getirmeyin'' dediğini bildirdi.
Mehmet Ali Şahin, kısa sürede partilerin bir araya gelerek bu sorunu halledeceklerini umduğunu ifade etti.
TBMM BAŞKANI ŞAHİN'İN İKİLİ TEMASLARI
Şahin, konferansta yaptığı ikili temasları hakkında da bilgi verdi. Görüştüğü meclis başkanlarıyla dünya ve
bölge sorunlarını ele aldıklarını belirten Şahin, görüştüğü herkesin Türkiye'nin AB sürecinde önemli işler yaptığını, Türkiye'yi desteklediklerini ifade ettiklerini kaydetti. Şahin, ''Bunun aksine bir söz duymadım, bu da beni memnun etti'' dedi.
TBMM Başkanı Şahin,
Avrupa Parlamentosu Başkanı
Jerzy Buzek,
Hollanda Senato Başkanı Rene Van Der Linden,
Polonya Senato Başkanı Bogdan Borusewich,
İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini,
Romanya Meclis Başkanı Roberta Alma Anastesa,
Hırvatistan Meclis Başkanı Luka Bebiç ve
Makedonya Meclis Başkan Yardımcısı Svetlana Jakumovska ile ayrı ayrı görüştü.