Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan göç dalgasıyla nüfus iki katını aştı, 55 bin nüfuslu ilçede esnaf hiç olmadığı kadar hareketli günler yaşamaya başladı. “25 senedir bu işi yapıyorum, böyle bir iş görmedim” diyen dönerci Abdullah Öger, birçok meslektaşı gibi, “Keşke yine iş olmasa da huzur olsa” diye de ekliyor. Esnafın yaşanan hareketliliğe dair tek şikâyeti gelen mültecilerin yaşadıkları zorluklar ve ilçede yaşanan gerilim değil. Toptancıların Suruçlu esnafa malı zamlı satmaya başladığından dert yanan esnaf, “Halk da zannediyor ki biz zam yaptık. Bize kızıyor. Fakat ürünler bize zamlı gelmeye başladı” diyor.
Suruç merkezde bir marketi bulunan Rıdvan Ateş, en fazla talep olan suya en fazla zammın geldiğini söylüyor. “Yarım litrelik 27 suyun bulunduğu bir koliyi önceden 3.5 liraya alırdık, şimdi 4 liraya alıyoruz. Böyle olunca biz de 5 liraya satıyoruz“ diyen Aktaş şöyle devam ediyor: “Halk bize kızıyor ama bizim bir suçumuz yok. Toptancılar böyle satmaya başladı, biz de mecburen zam yaptık, kârımız da zaten sadece 1 lira.” Aktaş aynı zamanda ilçenin girişinde alınan sıkı güvenlik önlemleri, zaman zaman kapanan yollar nedeniyle ürünlerin kendine ulaşımında da sorunlar yaşadıklarını dile getiriyor.
DOMATES 1 LİRA 50 KURUŞ
Çay ve meşrubat satışı yapan Kadir Tardu da suya gelen zamlardan şikâyetçi... Tardu aynı zamanda birçok esnafın bunu fırsat bilip, fiyatları ciddi şekilde artırdığına da dikkat çekiyor. Su dışında ilçede zamlanan bir diğer şey de ulaşım olmuş. Tardu, “Afet durumu olduğu için minibüslerin zaten ücret almadan sınırdan buraya taşıma yapması gerekiyor. Fakat geçen gün şoför benden 100 lira para aldı. Taksiler Mürşitpınar’dan buraya insanları 15 lira iken 30 lira, 40 liraya taşıyorlar. Afetten kaçana bir afet de biz yaşatıyoruz” dedi.
Sudan sonra şehirde en fazla satılan bir diğer ürün de ekmek ve pide olmuş. Fırıncılar, “Satışlarımız yüzde 50 arttı, yetişemiyoruz ek eleman aldık. Bazen de yardım amacıyla biz ücretsiz olarak pide ve ekmek dağıtıyoruz” diyor.
Göç dalgası ile zamlanan bir diğer ürün de domates olmuş. Pişirilecek gıdalardan ziyade birçoğu sokaklarda kalan Suriyeli Kürtlerin, hazır yiyeceklere yöneldiğini vurgulayan seyyar satıcı Bahattin Atmaca, 80 kuruş olan domatesin kilosunun 3 günde 1 lira 50 kuruşa çıktığını anlatıyor.
Züccaciye dükkanı bulunan Ahmet Salar da “İnsanlara bedava ürün vermeliyiz” diyor.
VİTRİNDE SURİYE LİRALARI
Milliyet gazetesi'nin haberine göre, kuyumcuların vitrinindeki Suriye liraları dikkat çekiyor. Kuyumcuların da durumdan ‘yararlanmaya’ çalıştığını savunan esnaf, “Altın bozdurmak istediklerinde normalde 1000 Suriye lirası 13 Türk lirası iken, 9 lira olarak hesaplıyorlar” diyor.