Su kesintileri yapıldığında insanlar kaçınılmaz olarak depoları, bidonları, küvetleri dolduruyor! Su akmaya başlayınca, önceden biriktirdiği suları 'cömertçe' kullanıyor; beklenen tasarruf yapılmış olmuyor.
Topbaş bir Çin atasözünü aktarıyor:
- Testileri kırarsanız barajlar dolar!
Bu atasözünü su kesintilerine karşı bidonların, küvetlerin doldurulmasına aktarıyor:
- Testileri doldurursanız barajlar boşalır!
Topbaş çözümü iki noktada topluyor: Artık
tüketim alışkanlığımızı değiştirmek, tasarruflu kullanım alışkanlığı kazanmak... Ve bir de tabii altyapı yatırımları,
İstanbul için özellikle Melen projesi...
Zam ve cihazlara ayar
Başkan'a, büyük kamu tesislerindeki ve özel tesislerdeki su israfını soruyorum. Su sıkıntısı yokken ayarlanmış musluklar, klozetler aynen devam ediyor...
Kadir Topbaş'ın cevabı:
- Büyük
oteller ve turizmle ilgili büyük tesisler bizden turizme
destek için su
fiyatlarında
indirim istemişlerdi, yapmıştık. Şimdi hem kaynak yaratmak hem de su tasarrufuna yöneltmek için ciddi bir zam yapacağız. Hazırlıyoruz, yakında Belediye Meclisi'ne sunacağız bunu.
Su fiyatlarının tespitinde "çok tüketenlerden yüksek fiyat, az tüketenlerden düşük fiyat" prensibi uygulanacak.
Sadece otel ve tesislerde değil, evlerimizde de klozetler, musluklar suyun bol olduğu zamanlarda nasıl ayarlanmışsa hâlâ öyle... Bu konuda belediyeler bir şey yapamaz mı? Topbaş'ın cevabı:
- Evvela
apartman ve tesis girişlerindeki vanalar ayarlanarak basınç biraz düşürülürse aynı süre içinde akan su miktarından tasarruf yapılmış olur...
İkincisi, evlerdeki cihazların, klozet ve muslukların ayarlanması...
- Bunu yapmak üzere
ekipler oluşturulması için ilçe belediyeleriyle görüşeceğim.
Topbaş, belediyelerin telefonla talep eden vatandaşların evine ekip göndererek ücretsiz olarak hem basınç ayarlaması hem de klozet ve musluk ayarlaması yapacaklarını söyledi. Belediyeler, bu hizmete hazır olduklarını hemşerilere duyuracak.
İyi bir çevreci olmak
Prof. Burhan Şenatalar aradı. Suya zam yapılmasını savunduğum dünkü yazım üzerine konuştuk. İktisatçı Şenatalar zammın benim umduğum kadar etkili olmayacağını düşünüyor, büyük tesislerde su giderlerinin genel ciroda
küçük bir yer tuttuğuna dikkat çekiyor. Bundan başka mesela zamlı su bedelini otel fiyatlarına ekleyerek müşteriye de aktarabilirler. Prof. Şenatalar, "bilinçlenmenin daha önemli olduğunu" hatırlatıyor.
Evet, su tüketiminin en yüksek olduğu kesimler varlıklı ve eğitimli kesimlerdir. Onların bütçesini su zammı fazla etkilemeyebilir.
Ama büyük işletmelerde yüzde birkaç
maliyet artışı bile önemlidir, diye düşünüyorum. Evet, benim umduğum kadar değil ama bir ölçüde etkisi olur kanaatindeyim. Nitekim Belediye'den turizm için su fiyatlarının indirilmesini istemişlerdi.
Kadir Topbaş da "bilinçlenme"ye çok önem veriyor; şu sözünü çok beğendim:
- Artık dünya insanı iyi bir çevreci olmak zorunda! Bizde suyu idareli ve verimli kullanmak iyi bir çevreci olmanın ilk şartıdır!
TAHA AKYOL- MİLLİYET