TİGEM’in milyarlık arazileriyle ilgili bomba iddia

Rakipsiz girdiği ihalede 1 milyar TL’lik BMC’yi TMSF’den 751 milyon TL’ye alan Ethem Sancak’ın, Ceylanpınar’daki tarım arazileriyle ilgilendiği konuşuluyor.

TİGEM’in milyarlık arazileriyle ilgili bomba iddia

Son zamanlarda Ceylanpınar arazilerine yapılan yatırımlar dikkat çekerken, yatırımlar “İhale öncesi Sancak’a hazırlık mı?” sorusuna yol açtı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı arazilerin özelleştirilmesi sürecinde Denizli Acıpayam’daki devlet arazilerini 30 yıllığına kiralayan işadamı Ethem Sancak, gözünü Şanlıurfa Ceylanpınar’daki büyük verimli tarım arazilerine dikti. 1 milyon 760 bin dekarlık alanıyla Türkiye’nin ve dünyanın en büyük tarım arazisi konumunda olan Şanlıurfa Ceylanpınar tarım arazisinin 963 bin 903 dekar alanı tarım yapmaya uygun.

Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Akşam Gazetesi ve SKY360 TV’nin de içinde bulunduğu Türkmedya’yı, ardından BMC’yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) değerinin çok altında alan Sancak’a en büyük tarım arazisinin verilmesi halinde, işadamının bölgenin tarım ağası olacağı belirtiliyor. Halen devlet tarafından işletilen arazi için 5 milyar dolarlık yatırım planlayan Sancak, ihale tarihini bekliyor. Tarım ve hayvancılık alanına özel ilgisi bulunan Sancak’ın TİGEM’in Ceylanpınar arazisine talip olduğu ve Erdoğan’ın da bu isteğe onay verdiği iddia ediliyor. Sancak’a 30 yıllığına devredileceği belirtilen Ceylanpınar arazileri, hem tarım hem de hayvancılık konusunda Türkiye için hayati değerde. Damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bel kemiği konumundaki işletme halen en büyük devlet üretme çiftliği konumunda.  Ceylanpınar arazisinde; küçükbaş hayvancılık, buğday, Antep fıstığı, pamuk, nohut, mercimek, ayçiçeği ve mısır üretimi sürüyor.  

Önce yatırım sonra devir

Ethem Sancak, 1 milyar TL muhammen bedele sahip BMC’yi rakipsiz olarak girdiği ihalede TMSF’den 751 milyon TL teklifle almıştı. Bu durumun bir benzerinin Ceylanpınar’da da sergilendiği görülüyor. Devlet tarafından satışa çıkarılacağı çok önceden belli olmasına rağmen piyasaya olan bütün borçları ödenen ve yeni ihalelerle birçok anlaşma yapması sağlanarak iflasın eşiğinden ayağa kaldırılan BMC, sonunda Sancak’a devredilmişti. Devirden hemen önce yapılan uluslararası anlaşmalarla firmanın kazançları garanti altına alınmış, ayrıca füze savunma sisteminin fırlatma bataryalarının da BMC’de yapılması kararlaştırılmıştı. Sulama olanakları zayıf olan Ceylanpınar’daki arazide de BMC’nin satışından önceki sürece benzer bir durum yaşanıyor.  Devletin Ceylanpınar’a yaptığı sulama yatırımlarıyla bölge adeta yeniden doğdu.

Ceylanpınar TİGEM’in 1 milyon 760 bin dekarlık arazisinin 963 bin 903 dekarı tarım arazisi. Ancak arazinin tamamı sulamaya hazır değil. Bu sebeple başlatılan Ceylanpınar Sulama Projesi kapsamında, 1.203 derin kuyu açıldı. Ayrıca damla sulama sistemi geliştirildi. Sulu tarım arazisi miktarı 2012 yılı sonunda 109 bin dekardan 610 bin dekara çıkarıldı. Projenin hedefine göre 2014-2016 yıllarında DSİ Mardin-Ceylanpınar Ovalarını Sulama Ana Kanalı Projesi kapsamında 283 bin dekar arazinin daha sulamaya açılmasıyla işletmenin sulanan arazi miktarı 893 bin dekara ulaşacak. Doğal ve tarımsal güzellikleriyle dikkat çeken Ceylanpınar arazisinde bin 500 civarında ceylan bulunuyor.

CEYLANPINAR ZİYARETİ

Zaman'ın haberine göre, Ethem Sancak’ın Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la yaptığı Güneydoğu seferi ise Ceylanpınar arazisinin Sancak’a verileceğini doğrular nitelikte. 2013’ün Mayıs ayında işadamı Nihat Özdemir’in Siirt’e yaptırdığı Kız İmam Hatip Lisesi Yurdu’nu Bilal Erdoğan ve Ethem Sancak üçlüsü birlikte ziyaret etmişti. Ziyaretin ardından Sancak ve Erdoğan Şanlıurfa’ya geçerek Ceylanpınar’daki tarım arazilerini ziyaret ettiği öğrenildi. Sancak’ın Bilal Erdoğan’la Ceylanpınar arazisi konusundaki anlaşmasının ne olduğu ise bilinmiyor.

<< Önceki Haber TİGEM’in milyarlık arazileriyle ilgili bomba iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER