Kamuoyunda “TIR davası” olarak bilinen Suriye’deki radikal örgütlere silah taşıdığı öne sürülen MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin açılan soruşturmada ilginç bir hukuk tartışması yaşandı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) adına soruşturma yürüten müfettişler, TIR’ları durduran subaya, tepki göstererek, “Devlet ayağa kalktı işlemleri niye sonlandırmadınız” diye sordu. Subay da bunun üzerine, “Devlet ayağa kalkınca hukuk yere mi otursun istiyorsunuz” karşılığını verdi. Subayın bu cevabı karşısında şok olan müfettişler, ifade alma işlemini sonlandırdılar.
DEVLETİN VALİSİ GELMİŞ
Taraf'ın haberine göre, Hukuk tarihine geçecek nitelikte olan olay, geçtiğimiz günlerde MİT TIR’larının durdurulması konusunda, “yargı ve güvenlik” yetkilileri hakkında açılan soruşturmanın ifade alma işlemi sırasında yaşandı.
Şikâyet üzerine HSYK, MİT TIR’larını durduran yargı mensupları ile güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatmıştı. HSYK’nın görevlendirdiği müfettişler, TIR’ları durduran ekibin tek tek ifadelerine başvuruyor. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyelerinin büyük tepki gösterdiği, TIR’ları durduran ekibin başındaki subayın da ifadesi geçtiğimiz günlerde alındı.
ORTAM BUZ KESTİ
Müfettişler, subaya ifade alma işlemi sırasında sert tepki gösterdi. Bir müfettiş, jandarma subayına, “Oraya devletin valisi gelmiş, MİT Bölge Bakanı gelmiş, Emniyet müdürü gelmiş... Yani devlet ayağa kalkmış... Siz neden hala adli işlem yapıyorsunuz?” diye sordu. Jandarma subayı ise, müfettişe “Devlet ayağa kalkınca hukuk otursun mu demek istiyorsunuz” cevabını verdi. Bu sözler üzerine ortam adeta buz kesti. Bu sözlerin ardından HSYK müfettişleri ifade alma işlemine son vererek salondan ayrıldılar.
SORUŞTURMA TERS TEPTİ
Öte yandan, MİT’e ait olduğu öne sürülen TIR’ların durdurulmasına ilişkin açılan soruşturma ters tepti. Müfettişlerin soruşturması sırasında, operasyonda karar alan ve uygulayan birçok yargı mensubu ile güvenlik mensubunun ifadesi alındı. Bu esnada, TIR’ların yükü konusunda da bazı sorular yöneltildi. Sorular üzerine yargı ile güvenlik mensupları, TIR’ların içinde gördükleri konusunda bilgi vermek zorunda kaldı. Bu çerçevede, silah ve mühimmat malzemeleri de tutanak altına alındı. Bu durum soruşturmayı yürüten müfettişler arasında da rahatsızlığa yol açtı. Soruşturma esnasında elde edilen bilgilerin, Türkiye’yi uluslararası arenada zor durumda bırakmasından endişe ediliyor. Özellikle dava dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınması halinde, dosyanın içeriğinin de Avrupa’daki birçok ülkenin eline geçmesi riski bulunuyor.
HÜSEYİN ÖZAY-TARAF