Ergenekon davasının gerekçeli kararını açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan ele geçirilen belgelerin adeta haritasını oluşturdu. 1992’den 2004 yılına kadar gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu’na ait 40 belge listenin başında yer aldı. TSK’nın çalınan 5 bin 437 gizli belgesi de sanıklardan çıktı.
Zaman'ın haberine göre, örgütün başta TSK ve Dışişleri Bakanlığı olmak üzere devletin değişik birimlerinden çaldığı binlerce gizli belgeye ilişkin mahkeme değerlendirme tablosu hazırladı. Elde edilen belge isimleri, hangi kurumdan çalındığı, TCK kapsamında suç teşkil edip etmediği, gizlilik içerip içermediği tek tek anlatıldı. Aralarında sivillerin de olduğu sanıklardan çıkan çoğu TSK’ya ait belgelere ilişkin tasnif tablosunda belgelerin birçoğunun, halen gizli kalması gereken bilgiler içerdiği vurgulandı.
Mahkemenin yaptığı tasnifte ‘konusu’ başlığı altında “Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge midir? Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken belge midir? Açıklanması yasaklanan ve niteliği itibarıyla gizli kalması gereken belge midir?” ifadeleri yer aldı. Belgelerin herhangi bir yerde yayınlanıp yayınlanmadığı, gizliliğin kalkıp kalkmadığı da açılan başlıklar arasında. İlgili kurumlarla yapılan yazışmalardan sonra her belge için ayrı ayrı değerlendirmede bulunuldu. Buna göre belgelerin büyük bir bölümünün karşısında; “TSK iç mevzuatına göre düzenlenen Hizmete Özel bilgi ve belgelerdendir. Gizli kalması gereken bilgilerdendir. TSK’ya aittir, gizliliği kalkmamıştır.” yazıldığı görüldü.
EN FAZLA BELGE, ERGÜN POYRAZ’DAN ÇIKTI
Ergenekon davası sanıklarından Ergün Poyraz, bin 887 adet belge ile ikametinde en çok gizli belge ele geçirilen isim oldu. Mahkeme, bu belgelerin büyük çoğunluğunun TSK’ya ait olduğunu belirledi. Hasan Ataman Yıldırım’daki 31 belge ile Hüseyin Buzoğlu’ndaki 70 belgede TSK’nın Kıbrıs politikasına ilişkin yaptığı sunumlarla, gizliliği kalkmamış Genelkurmay toplantı tutanakları yer aldı. Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’da bulunan dokümanlar arasında 2003 yılına ait 113 sayfalık YAŞ hazırlık belgesi dikkat çekti. Belgede terfi sırasındaki personele ilişkin bilgilere yer verildiği görüldü. Aramalarda CHP Milletvekili Mustafa Balbay’da da TSK’ya ve diğer devlet kurumlarına ait çok sayıda gizli belge bulundu. Bu kapsamda “Irak Harekâtı Uygulama Emri-Psk. Hrk. Birliği” isimli dokümanın gizliliği devam ediyor.
Eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin’den de çoğu TSK’ya ait şok belgeler çıktı. 2005 tarihli ‘Tahkikat sonucu’ isimli 1. Ordu’dan sızdırıldığı anlaşılan belgenin karşısında “Belge; 1’inci Or.k.lığının 12 Nisan 2005 tarihli, Per.7200-95-05/ Mrk. Ş. Sb. Astsb. İşi. Ks.(1671) sayılı ve ‘Tahkikat sonucu’ konulu, ‘özel’ gizlilik içeren belgesidir.” ifadeleri yer alıyor.
40 MGK TUTANAĞI, ERGENEKON ARŞİVİNDE
Ergenekon sanıklarından devletin zirvesine ilişkin belgeler de ele geçirildi. 1992’den 2004’e uzanan süreçte yapılan 40 farklı MGK toplantısı bu belgeler arasında. İşte sanıklardan ele geçirilen MGK toplantılarından bir bölümü: “Belge; Milli Güvenlik Kurulu’nun, 26 Ekim 1995 tarihli toplantısına ait, ‘çok gizli’ gizlilik dereceli 21 sayfa tutanağıdır. Belge; Milli Güvenlik Kurulu’nun, 26 Şubat 1996 tarihli toplantısına ait, ‘çok gizli’ gizlilik dereceli 20 sayfa tutanağıdır. Belge; Milli Güvenlik Kurulu’nun, 30 Kasım 1994 tarihli toplantısına ait, ‘çok gizli’ gizlilik dereceli 26 sayfa tutanağıdır.” Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’de bulunan “Özel Milli Siyaset No. 2-Suriye” isimli belgenin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından, 18 Mayıs 1992 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderildiği belirtildi.