TÜBİTAK'ta iki bin kişilik tasfiye hazırlığı

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na Fikri Işık’ın gelmesinden sonra, Bakanın skandal talimatıyla iki bin kişilik araştırmacı ve mühendis kadrosunun TÜBİTAK’ta işten çıkartılması süreci de başladı.

TÜBİTAK'ta iki bin kişilik tasfiye hazırlığı

  • Tasfiye,Başbakanlık ofisinde bulunan böcekle ilgili sahte rapor isteği reddedilince başladı.
  • İlk olarak TÜBİTAK'ın 85 kişilik yönetici kadrosu, 28 Şubat 2014 günü tasfiye edildi.
  • Tasfiye sırası TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak döneminde işe alınan 2 bin kişiye geldi.
  • 2 bin kişinin tasfiyesi dikkat çekmesin diye parçalar halinde yapılıyor.


Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunan böcekle ilgili TÜBİTAK raporunun tahrif edilerek, böceğin yapım tarihinin daha erkene alınması yönünde baskı sonuç vermeyince TÜBİTAK’ta dev bir tasfiye operasyonu başladı.

Geçmişte sadece Bilim Teknik ve Bilim Çocuk dergilerini yayınlamakla yetinen TÜBİTAK, son yıllarda özellikle Türk Savunma Sanayi’nde büyük atılımlara imza atmış, yerli füze, yerli lazer güdümleme, insansız hava aracı, kriptolama teknolojileri gibi alanlarda büyük atılımlar gerçekleştirmişti.

28 ŞUBAT’IN YILDÖNÜMÜNDE

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na Fikri Işık’ın gelmesinden sonra, bakanın şok talimatıyla bu başarılara imza atan tüm yönetici kadrosu, 28 Şubat’ın yıldönümünde, 28 Şubat 2014 tarihi itibari ile görevden alındı. Görevden alınan 85 kişilik yönetici kadrosuna bağlı çalışan ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak döneminde işe başlayan iki bin kişilik araştırmacı ve mühendis kadrosunun TÜBİTAK’ta işten çıkartılması süreci de başladı. Bakan Işık’ın, üç seçim nedeniyle işten çıkarmaların dikkat çekmeyecek biçimde parçalar halinde yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Bir önceki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Nihat Ergün döneminde Başbakanın da katılımlarıyla, Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı yapılarak yurt dışında çeşitli bilim kuruluşlarında çalışan çok sayıda bilim insanı TÜBİTAK’a kazandırılmıştı. İki bin kişilik araştırmacı listesinde bu bilim insanları ve mühendislerin de isimleri yer alıyor.

ARAŞTIRMACILAR BİLGİSAYARLARINA GİREMİYOR

Listedeki araştırmacı ve mühendislerin istifaya zorlandığı bu çerçevede kurum içinde çalışamaz hale getirildikleri belirtiliyor. Araştırmacıların bilgisayarlara giriş şifreleri, kuruma giriş kartlarının iptal edildiği, “ya istifa et yaftalanma ya da seni atacağız” söylemleri ile açık şekilde mobbing uygulandığı öğrenildi.

İMZALAR BAŞKAN’A ATTIRILIYOR

TÜBİTAK’ta tasfiye yapan ekibin başına Arif Koyuncu ve Abdullah Çavuşoğlu getirildiği öğrenilirken, görevden almalara Başkan Altunbaşak’ın imza attırıldığı öğrenildi. Çavuşoğlu ve Koyuncu’nun böylece karşılaşılacak hukuki sorunlarda kendilerini sıyırıp Başkan Altunbaşak’ı sorumlu duruma düşürdüğü belirtiliyor.

TUBİTAK Başkanı Altunbaşak’ın baskı altına alınarak bu şekilde 85 yöneticiyi yani araştırma yöneticisi kadrosunun %90’ının tasfiyesinin altına imza attırdığı kaydedildi. Birçok yöneticinin tasfiye tarihinin 28 Şubat 2014 olması da dikkat çekti.

DAMAT FAKTÖRÜ

TÜBİTAK’ta işten atılacak 2 bin kişilik listenin MİT tarafından oluşturulduğu öğrenilirken, kurumda MİT’le koordineli çalışan ismin ise Danışman Osman Dur olduğu ifade ediliyor. Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’ın Arnavutluk Telekom’daki temsilcisi ve yönetim kurulu üyesi olan Osman Dur’un, listeyi tebliğ ettiği belirtiliyor.

AÇIKÖĞRETİM MEZUNU VE LİSE MEZUNLARI YÖNETİCİ OLDU

Öte yandan, TÜBİTAK’ın en kritik pozisyonlarından olan Merkez Başkan Yardımcılığı’na Açıköğretim mezunu Hayrettin Altunkaya’nın getirildiği, görevden alınan 85 yöneticinin yerine kurum mevzuatı hiçe sayılarak lise mezunlarının atandığı öğrenildi. Açıköğretim mezunu Altunkaya’nın Başbakan’ın doktoru Cevdet Erdöl’ün yeğeni olması da dikkat çeken bir diğer ayrıntı.

BU ARAZİ 5 MİLYAR DOLAR EDER

TÜBİTAK’ta bilim adamı profilinin yerine müteahhit profilinin geldiği eleştirileri gelirken, kurumun Gebze’deki en büyük araştırma merkezi de arazi rantına peşkeş çekilmek üzere.

Bakan yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun, Gebze yerleşkesini gezerken defalarca “bu arazi 5 milyar dolar eder” dediği ifade ediliyor. İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek köprünün yanında bulunan 8 milyon metrekarelik arazideki TÜBİTAK’ın hassas araştırma merkezinin iptali ve arazisinin satışa çıkartılması gündemde. 


Gerçek Gündem

<< Önceki Haber TÜBİTAK'ta iki bin kişilik tasfiye hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER