Türkiye Bilimsel ve Teknolojik
Araştırmalar Kurumu(
TÜBİTAK) da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Eğirdir Gölü'nde tarım ilaçlarına dayalı ve kansere neden olan pestisit kalıntısına rastlandığını açıklamıştı.
Isparta Eğirdir Gölü'nün korunması ve kullanılmasına yönelik Özel Hüküm Belirleme çalışmaları sürüyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik
Araştırmalar Kurumu(TÜBİTAK)
Marmara Araştırma Merkezi(MAM) tarafından yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıda konuşan
Vali Öner, göl etrafındaki
elma bahçelerini gündeme getirdi. Öner, tarım ilaçlarının
göle ciddi zarar verdiğini söyledi. Elma tarımının göl çevresinde yapılmasını sakıncalı bulduğunu ifade eden Öner, Eğirdir Gölü çevresinde elma tarımı yapmanın sakıncalı olduğunun bilimsel olarak da ortaya çıktığını belirtti. Öner, "Elma bahçeleri yılda 10-15 kez ilaçlanıyor ve tonlarca ilaç kullanılıyor. Bu ilaçlar göle giderek kirletiyor. Aynı zamanda faal gübreleme göle zarar veriyor. Mutlak ve makul olanı bulmaya çalışacağız. Koruma ve kullanma dengesinin makul seviyelere çekmeye çalışacağız." dedi.
Ali
Haydar Öner, "Özel Hüküm Belirleme
Projesi' kapsamındaki çalışmaların Eğirdir Gölü'nün anayasası olacağını kaydetti. Öner, "Kolay bir iş değil. İmara, çevreye, tarıma, sulak alanlara yönelik hususlar değerlendirilerek sonuca ulaşılmaya çalışılacak. Hangi sorunlar çözülebilir, hangileri dondurulabilir, hangi açılımlar yapılabilir bunlar değerlendirilecek. Mesela, kaçak yapılar ve mutlak koruma alanlarını gündemimizde olacak." diye konuştu.
Isparta
Çevre ve
Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü de, Eğirdir Gölü Özel Hüküm Belirleme Projesi'nin TÜBİTAK tarafından yürütüldüğünü ve projenin 2010 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi. Büyükküpçü, proje kapsamında Eğirdir Gölü'nün koruma ve kullanma dengesinin sağlanması, göl ve havzasındaki faaliyetlerin planlanacağını belirtti.
Türkiye'nin en büyük
tatlı su kaynaklarından olan Eğirdir Gölü'nün
ülke ve Isparta için büyük önem taşıdığını ifade eden Öner, "Göl, 1992'den beri Isparta'nın içmen suyunu karşılamakta. Aynı zamanda bölgede yoğun olarak yapılan ve yörenin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan meyvecilik faaliyetleri için sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca göl ve çevresi sunduğu
doğal güzellikler ile dünyanın sayılı doğa harikalarından biridir." dedi.
Tayfun Büyükküpçü, TÜBİTAK tarafından bilimsel çalışmaların sürdürüldüğünü, göl kalitesi verilerinin toplandığını, havzadan göle gelen
kirlilik yüklerinin hesaplandığını kaydetti. Büyükküpçü, gölün kirlenmesine izin verilmeksizin göl ve çevresinde geliştirilen faaliyetlerin yeninden düzenleneceğini dile getirdi.
CİHAN