Meral, Türkiye'nin demokratik ve
sivil bir
Anayasa'ya ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "Dışa kapalı, korumacı ekonomiye göre hazırlanan yürürlükteki Anayasa ihtiyaca
cevap vermiyor. Yapılacak değişikliklerin önünü açmak önemli." dedi.
Anayasa değişikliğinin
Avrupa normlarına paralel yapılmasını beklediklerini aktaran
Rızanur Meral, değişikliğin yapılacağı yerin parlamento olduğunu belirtti.
TUSKON Başkanı, "
Parlamento'nun yetkilerinin önünde herhangi bir engel yoktur." ifadesini kullandı. TUSKON'un
önerilerini
Cemil Çiçek'e sunan Meral,
ekonomik kriz sürecinde başarılı bir sınav veren Türkiye'nin tırmanışı adına Anayasa'da değişikliğe gidilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de faydalı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Çiçek, "Anayasa değişikliği artık
toplumsal bir talep haline geldi. Sadece akademisyenlerin ve entelektüellerin
tartışma alanından çıktı. Siyaset bunu görmezden gelemez. Halkın talebi, Anayasa sorununun varlığını ortaya koyuyor." diye konuştu.
"ANAYASA BU HALİYLE TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ TIKIYOR"
Başbakan Yardımcısı, yürürlükteki Anayasa'nın bu haliyle varlığını sürdüremeyeceğinin altını çizdi. Anayasa'nın Türkiye'nin önünü tıkadığını savundu. Çiçek, "Sorunun temelinde Anayasa'dan kaynaklanan problemler var. Bugün değişikliğe gerek yok diyenlerin, 1993 yılında yaptığı değişikliklere bakın. O dönem, 1993'deki metinde bu Anayasa varlığını korurken, rejim bunalımı olacak deniyor." şeklinde konuştu.
Cemil Çiçek, değişmez maddeler dışında Anayasa'yı değiştirmek istediklerini belirterek, "Ancak bu imkanımız yok. Kısmi değişiklikler olsun,
demokrasi kurumsallaşsın istiyoruz." diye konuştu. Anayasa paketine katkı veren, öneri sunan sivil toplum örgütleri ve siyasileri dikkate alacaklarını ifade ederken, "Anayasa değişikliği aceleye gelmesin." itirazlarına da tepki gösteren Çiçek, şunları kaydetti:
"Konu 28 yıldır tartışılıyor. Aceleye geliyor ibaresi ne kadar doğrudur. Bir kısım sözcülerin geç kalındı, bir kısmının da acele ediyorlar ifadeleri çelişkilidir. Evet geç kalınmıştır ancak süreç milletin lehine olacaktır. Biz en geniş uzlaşıyı sağlamayı istiyoruz. Her sistemin sağlıklı işlemesi, değişiklerin sıhhatli yapılması için her türlü teklife açığız."
(CİHAN)