Kanunlar çerçevesinde tabelalardan reklam, ilan vergisi alan belediyeler buradan ciddi gelirler elde ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2005’te hazırladığı ve tabela kullanımını sınırlayan yönetmeliğin uygulanması, bu gelirin azalması anlamına geliyor. İBB de zaten 9 yıldır yönetmeliği uygulamıyor. Ancak bu düzenleme, FEM’in tabelası sökülürken yasağa gerekçe gösteriliyor.
MİLYARLIK RANT ÇARKI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, geçen hafta FEM Dershanesi Mecidiyeköy Şubesi’ne ait tabelaları herhangi bir uyarı ve tebligatta bulunmadan söktürmesi konunun hukuki ve ekonomik boyutunu yeniden tartışmaya açtı. Vergi kanunları çerçevesinde tabelalardan reklam, ilan vergisi alan belediye buradan ciddi bir gelir elde ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tabelaları düzenlemek için 2005 yılında yönetmelik hazırladı. Yönetmelikte ticari ve konut amaçlı kullanılan binaların üst katlarında tabela kullanılamayacağı düzenlendi. Tabelaları yasaklayan maddede, “İmar planlarında ticaret fonksiyonunda olan veya konut niteliğini yitirerek ticaret işlevi kazanan binalarda üst katlarına tanıtım tabelası uygulaması yapılamaz.” hükmü yer aldı. Ancak bu düzenlemeye rağmen 2005 yılından bu yana, herhangi bir tabela söküm işlemi yapılmadı. On binlerce tabeladan milyarlarca liralık rant elde edildi.
SADECE FEM TABELASI KALDIRILDI
FEM Dershanesi de belediyeden onay alarak 22 Şubat 2012’de astığı tabela için 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla bütün vergilerini ödedi. Buna rağmen bir gece yarısı zabıta ekipleri tarafından tabelasının sökülmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aynı bölgede asılı olan 100’ü aşkın tabeladan sadece FEM’in kaldırıldığını vurgulayan dershane yetkilileri ‘ayrımcılık’, ‘nefret’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘mala zarar verme’ suçlarının işlendiğine dikkat çekti.
BELEDİYEDEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
Edinilen bilgilere göre 2011’de kurulan FEM Dershanesi Mecidiyeköy şubesi, ilk iş olarak yasal izinler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Başvuruya, Belediye yönetiminden itiraf gibi bir cevap geldi. Hiçbir tabelaya izin veremediklerini belirten Belediye, tabelanın rahat bir şekilde kullanılabileceğini belirtti. Belediye, 3 yılda on bin liranın üzerinde bir reklam geliri aldı. İstanbul’da her binanın bütün katlarındaki tabelalarından reklam geliri toplayan belediye, yasa ve yönetmeliğe aykırı olan tabelaları kaldırmak için hiçbir adım atmadı.
Bütün tabelalar dururken sadece FEM Dershanesi’nin tabelasının sökülmesi, ‘kanun önünde eşitlik’ ilkesini içeren Anayasa’nın 10. maddesinin ihlali anlamına geliyor. 2005’teki yönetmeliği gerekçe gösteren belediyenin ya diğer tabelaları da sökmesi ya da FEM Dershanesi’nin tabelasını iade etmesi gerekiyor. Tabelalardan her yıl on milyarlarca lira gelir elde eden belediyenin söz konusu tabelaları indirmesi beklenmiyor. Yapılan ayrımcı uygulama İdari Yargılama Usulü Kanunu’nu da ihlal ediyor. Kanuna göre, belediyenin işleminde, yetki, şekil, sebep, konu ve maksat hukuka aykırı olamaz. Tabela, tebligat yapılmadan, ayrımcılık içeren biçimde kaldırdığı için yapılan işlem, şekil ve maksat açısından hukuka aykırılık taşıyor.
Uygulamadan esnafın haberi bile yok
Zaman'ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin FEM Dershanesi’nin tabelasını indirdiği Mecidiyeköy’de meydana bakan 117 tabela vardı. Tartışmalardan sonra zabıta FEM’in bulunduğu binadaki 7 tabelayı daha söktü. Bunlardan birinin FEM’in kardeş kuruluşu ANAFEN Dershanesi’ne ait olması dikkat çekti. Aynı cadde üzerinde yer alan diğer binaların tabelalarına ise dokunulmadı. “Tüm tabelalar sökülecek” diyerek geceyarısı operasyonuna imza atan zabıtaların, hiçbir işlem yapmadığı binalar arasında AKP Şişli İlçe Başkanlığı da bulunuyor. Cadde üzerinde yer alan işyerlerinin söz konusu uygulamadan haberleri bile yok.