Talat ve Papadopulos, BM Genel Sekreterinin
Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Michael Möller'in Lefkoşa'da ara bölgedeki ikametgahında, Kıbrıs Otonom
Kayıp Şahıslar Komitesinde BM'yi temsil eden üçüncü üye Christopher Girod'un fiilen göreve başlayacak olması nedeniyle düzenlenen toplantıda buluştu. Möller'in ikametgahına önce müsteşarı Raşit Pertev'le birlikte Talat, daha sonra da Papadopulos geldi. Liderleri kapıda Möller karşıladı. Açıklama yapmadan içeri giren liderler, kısa süre sonra, toplu halde dışarı çıkarak birlikte fotoğraf çektirdi.
Talat ile Papadopulos, ortalarında Möller ve Girod'un bulunduğu sırada el sıkışarak basına görüntü verdi. Türk ve Rum basınının büyük ilgi gösterdiği toplantı öncesinde basına açıklama yapılmadı.
İLK BULUŞMA
Talat ve Papadopulos'u ilk kez bir araya getiren toplantıya, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük ve Rum Üye Elias Georgiades de katılıyor. Komite çalışmalarına
destek verilmesi beklenen toplantıda, iki liderin, ikili görüşme yapma olasılığı da bulunuyor. Görüşmede Kıbrıs Türk tarafının,
teknik komitelerin çalışması konusunu gündeme getirmesi bekleniyor.
Kıbrıs Türk tarafı, kayıplar konusundaki çalışmaların komite düzeyinde iyi gittiğini belirterek, kayıplar konusunun politize edilmesine karşı çıkıyor. Kayıplar konusunun liderler düzeyine ele alınmasının konuyu politize edeceğine dikkati çeken Türk tarafı, konunun komitede görüşülmesine devam edilmesi ve liderlerin konuya destek vermesini istiyor.
RUM TARAFINDAN OLUMSUZ YANIT
KKTC Cumhurbaşkanı
Mehmet Ali Talat, 17
Nisan 2005'te
cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren Rum lideri Papadopulos'a ”dostluk elini uzattığını” belirterek,
kahve içmek de dahil, her konuda görüşmeye hazır olduğunu açıklamış, Papadopulos ise, ”Muhatabının
Türkiye olduğunu” iddia ederek, Talat'ın görüşme çağrılarına hep olumsuz
yanıt vermişti.
Talat ile Papadopulos’un, 6 Temmuz'da Kıbrıs’a gelecek BM Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Gambari’nin ziyareti sırasında da bir araya gelmesi amaçlanıyor. Ancak Kıbrıs Türk tarafı bu görüşmeye olumlu yanıt verirken, Rum tarafı, BM’den bu yönde bir
teklif almadıklarını gerekçe göstererek olumlu yanıt vermedi.
ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTI
Bu arada, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesinde uzun süredir boş bulunan üçüncü üyeliğe Girod'un atanması nedeniyle çalışmalarını yoğunlaştıran komite, ilk toplu kazıları ağustos ayında yapacak. Yaklaşık 2 ay sürecek kazılarda, yerleri tahmin edilen 200 Türk ve Rumun cesetlerinin kalıntılarının, kimlik tespiti yapılmasından sonra ailelerine teslim edilmesi hedefleniyor.
Komitenin çalışmaları için yoğun çaba gösteren Türk tarafı, komiteye uzman ve
eleman takviyesi yanında mali katkısını da artırdı. KKTC'nin 477 bin doları son 2 yılda olmak üzere 1993'ten itibaren komiteye sağladığı mali katkı bir milyon dolara yaklaştı.
Kıbrıs'taki kayıp kişilerin akıbetini belirlemek amacıyla, BM kararıyla 1981 yılında yapılan
anlaşma uyarınca kurulan ve 1984 yılından beri de resmen faaliyetlerine başlayan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesindeki resmi rakamlara göre, kayıp Türklerin sayısı 500, Rumların sayısı da 1450 civarında.
Türk, Rum ve BM temsilcisi olmak üzere 3 üyesi bulunan komitede BM'yi, 2000 yılından beri üye yardımcıları temsil ediyordu. BM'nin yeni üye ataması, komite çalışmalarında ilerleme olduğunun göstergesi olarak niteleniyor.
Hürriyet