KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali
Talat,
İsveç'in başkenti
Stockholm temasları sonrası düzenlediği
basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine,
Türkiye'den talep gelemsi durumunda
Kıbrıs'ta da
Ergenekon'u araştırmaya hazır olduklarını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Stockholm'da İsveç
Dışişleri Bakanı
Carl Bildt ile bir araya geldi. Talat görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Talat, "İsveç
Dışişleri Bakanı Bildt ile görüşmede
Kıbrıs sorununu şu an bulunduğu aşamayı görüştük. Bunun
Avrupa Birliği (AB) ile bağlantısını da ortaya koyduk. Bilindiği gibi Kıbrıs sorununun çözümü
Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında sürdürülüyor. Kıbrıs sorununda tam teşekküllü
müzakereler başlamıştır. Müzakerelerde birçok başlık ele alınarak, ilerletilmiş durumda. Bunlar BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütülmektedir." dedi.
Kıbrıs Rum kesimi ile yapılan görüşmelerde de ciddi yakınlaşmalar sağlandığını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı, "Ancak Kıbrıslı Türklerin şikayetleri de var. Görüşmede onları da ilettik. AB söz verdiği izolasyonları kaldırma konusunda beklenen adımları atmamıştır. Bundan ciddi rahatsızlık duyuyoruz ve görüşme sürecini olumsuz etkilemektedir." ifadelerini kullandı.
İsveç'in Türkiye'nin
AB üyeliği ve Kıbrıs sorunun çözümü konusunda samimiyetle uğraşan bir
ülke olduğunu kaydeden KKTC lider, "Bunda dolayı İsveç'in yaklaşan AB başkanlığı döneminin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu dönemde Kıbrıs sorunu da gelişme sağlanması daha olasıdır." diye konuştu.
Talat, gazetecilerin bir sorunu üzerine Rum tarafı ile üzerinde uzlaşı sağlanan birçok konu olduğuna, ama bunların uygulamadığına vurgu yaptı. Talat, "Teknik komiteler tarafında alınmış 22 karar var. Bunları hiç biri uygulanamıyor hala. Her iki lider de onaylamış ama hala daha uygulanamıyor Bu ciddi sıkıntı yaratıyor." dedi.
Talat ayrıca Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle
işbirliğinde ciddi önyargıları olduğunu söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, "Rum kesiminin Kıbrıslı Türklerle işbirliği yaparsak acaba onları tanır mıyız endişeleri var. En baştan beri zaten endişeleri buydu. Teknik komitelerin istememesinin de nedeni buydu. Bu durum maalesef hala devam ediyor." dedi.
Gazetecilerin Kıbrıs Türklerinin çözüm için hangi
model istediği sorusu üzerine Talat şu açıklamalarda bulundu: "İki kesimli, iki toplumlu, iki
halkın siyasi eşitliğine dayalı, federal bir yapı. İki kurucu devlet. Bu devletlerin eşitliği. Bu model sanırım Kıbrıs Türk halkını tatmin edecek modeldir."
Talat ayrıca gazetecilerin sorusu üzerine
Büyük Birlik Partisi (BBP) Başkanı
Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı, Türkiye'deki yerel seçimler ve
Ergenekon davası ile ilgili de görüşlerini aktadır.
Yazıcıoğlu'nun vefatının herkesi derinden üzdüğünü söyleyen Talat, "Türk
siyasetinde önemli bir yeri olan siyasetçiyi kaybetmek hem siyaset hem de
demokrasi açısından ciddi bir kayıptır." dedi.
Yerel seçimler konusuna da değinen Talat, "Türkiye'de demokrasi konusunda önemli adım daha atıldı yerel seçimlerle. Halk doğrudan yerel yöneticilerini seçerek demokrasiyi yaşadı."dedi.
Ergenekon konusunu değerlendiren Talat şöyle dedi: "Türkiye yine kendi içinde bir çok konu tartışıyor. Zaman zaman hesaplaşmaya gidiliyor. Bu gelişmeler Türkiye demokrasisini bana göre daha da pekiştiriyor. Ergenekon olayına da böyle bakmak lazım."
Bazen Kıbrıs'ta niye Ergenekon'u araştırmadıkları sorusu ile karşılaştıklarını söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Böyle araştırmalar resen olmaz. Türkiye'nin ilgili kurumları, savcılığı bizden adli
yardım talep ederse onu yaparız, yapmaya hazırız, zaten görevimiz.
Basından takip ettiğimiz kadar Kıbrıs'taki eski hükümetlerin Ergenekon ile ilişkili olduğu iddia ediliyor." Talat, Kıbrıs'ta Ergenekon konusunda bir araştırma yapılması için Türkiye'den hep talep hem de bilgi gelemsi gerektiğini söyledi.
CİHAN