Taraf Gazetesi'nin haberine göre, “Yok hükmünde” denen MGK kararları, Aralık 2004’te uygulamaya konmuş. 2010’a kadar devam eden belgelere göre, cemaatin okul ve dershaneleri, “irticai gruplarla ilişkili” diye her ay fişlenmiş
Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), 2004 yılının Ağustos ayında, 'cemaati’ bitirme kararlarının imzalandığını gösteren belgeler, kamuoyunda büyük tartışmalara neden oldu. MGK’da imzalanan belgede, 'Fethullah Gülen Cemaati’nin faaliyetleri'nin Başbakanlık Uygulamayı Takip Koordinasyon Kurulu koordinesinde, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı ile diğer kurumlar tarafından denetlenmesi kararlaştırılmıştı. Belgede, 'Cemaat’in özel okullarının, öğrenci evlerinin, vakıf dernek ve yurtlarının, yurtiçi ile yurtdışı faaliyetlerinin, Abant toplantılarının yakın takibe alınması ve bunlarla ilgili eylem planları yapılması istenmişti.
Taraf dün MGK kararının hemen ardından konuyla ilgili görevlendirilen dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in yazışmaları ve fişleme belgelerini yayımladı. Taraf’ın dün söz konusu belgeleri yayımlamasından sonra hükümet yetkilileri bu kez “Ömer Dinçer’in emriyle uygulamaya konan belgeler cemaatle ilgili değil, İrticayla Mücadele kapsamında hazırlanan çalışmalardı” açıklamasında bulundular.
GEREKÇE: İRTİCAYLA İLİŞKİ
Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’e bağlı Başbakanlık Takip Koordinasyon Kurulu, Ağustos MGK’sından hemen sonra cemaatin dershaneleri, yurtları, okulları, dernekleri dahil tüm kurumlarını fişlemiş. Gerekçe ise “İrticacı gruplarla ilişkilerinin olması.”
Ömer Dinçer’in emriyle, Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının hazırladığı fişleme raporları, “gizli” damgasıyla Başbakanlığa gönderilmiş. Listeler yapılmış. Taraf ’ın elindeki belgelere göre, kurul her ay ayrı bir fişleme raporu oluşturmuş. Taraf'taki son fişleme belgesinin tarihi ise 2010.