Taraf Gazetesi sürmanşetten isyan etti

Taraf Gazetesi bugün ilginç bir sürmanşetle çıktı. Hükmete ve Maliye Bakanı'na sert çıkan Taraf, vergi cezalarına ilişkin olarak Havuz medyasına yapılan 'kıyak' uygulamaları hatırlattı.

Taraf Gazetesi sürmanşetten isyan etti

Logosu dik konumda baskıya çıkan gazete, Maliye Bakanı'nın yolsuzluk operasyonuna adı karıştığı iddia edilien ağabeyini ve Taraf Gazetesi'ne kesilen vergi cezalarını gündeme getirerek 'çifte standart' uygulamalara isyan etti. İşte Taraf Gazetesi'nde yer alan haber...

Şimşek 'Dayı'yı inceletmiş!

Maliye Bakanı, yolsuzluk operasyonuna adı karışan ağabeyinin, incelenip suçsuz bulunduğunu açıkladı. Ancak Bakan’ın, ağabeyini incelettirmediği ortaya çıktı

Kamuoyunda liman operasyonu olarak bilinen İzmir merkezli yolsuzluk operasyonuna Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ağabeyi Selahattin Şimşek’in de adının karışması “ekonomi yönetiminde” büyük yankı uyandırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ağabeyi Selahattin Şimşek ile ilgili iddiaları “kabul ederek”, iddiaları incelettiğini bildirdi. Ancak, Şimşek’in, ağabeyi hakkındaki yolsuzluk iddialarını hangi kuruma incelettirdiği konusunda ise bir bilgi vermemesi kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Kamuoyu şimdi “dürüst bakan olarak” tanınan Maliye Bakanı Şimşek’in ağabeyi “Dayı” lakaplı Selahattin Şimşek’in hakkındaki iddialara ilişkin hazırlanan raporu açıklamasını bekliyor.

“KOMEDİ GİBİ SAVUNMA”


AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde, muhalif basına ve şirketlere yönelik yaptığı incelemelerle gündemden düşmeyen Maliye Bakanlığı, Taraf’ın “vergi incelemelerini” tartışmaya açmasından rahatsız oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili olarak dün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Taraf Gazetesi hakkında üç ay içinde alınan iki ayrı inceleme kararının”, Maliye’nin denetim kapasitesinin artmasından kaynaklandığı öne sürüldü. Yine Maliye Bakanlığı’nın aynı açıklamasında, “Hiçbir vergi yükümlüsünün incelemeden çekinmemesi gerektiği” vurgulandı.

“SABAH’I, STAR’I, YENİ ŞAFAK’I YILDA İKİ KEZ HİÇ İNCELEDİNİZ Mİ”

Öncelikle, “Taraf Gazetesi”nin verilemeyecek bir hesabı yoktur. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 2012 yılının Aralık ayından itibaren Taraf’ın tüm hesaplarını mercek altına aldı. İnceleme tam 14 ay sürdü. İnceleme sonucunda da, yaklaşık 5.5 milyon liralık vergi cezası kesildi. Cezanın büyük kısmı da, sektörde yaygın olarak kullanılan hurda kâğıtların satışında KDV’nin sıfır olarak gösterilmesinden kaynaklandı. Söz konusu rapor Şubat ayı içinde Taraf Gazetesi’ne tebliğ edildi. Üç ay sonra, eksik inceleme yapıldığı öne sürülerek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yeniden inceleme kararı aldı.

Bu karar, gözlerin hükümete yakın medya kuruluşlarına çevrilmesine yol açtı. Örneğin, Sabah, Star ve Yeni Şafak Gazeteleri için yılda iki kez inceleme kararı alınıp alınmadığı merak konusu oldu. Yine, aynı kuruluşların da hurda gazetelerin satışında KDV’yi yüzde 0 olarak aldıkları belirlendi. Maliye Bakanlığı’nın aynı kuruluşlara da hurda gazete satışından vergi cezası kesip kesmeyeceği merak konusu oldu.

“DAYI”YI KİM İNCELEDİ?

Öte yandan Maliye Bakanı Şimşek, İzmir merkezli liman yolsuzluğu operasyonuna adı karışan ağabeyi Selahattin Şimşek ile ilgili iddiaları ise araştırdığını ve bu araştırma sonucunda ağabeyinin bakanlığından bir menfaat temin etmediğini tespit edildiğini öne sürdü. Maliye Bakanlığı bünyesinde incelemeler, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Her iki kurumun kayıtlarında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, ağabeyi Selahattin Şimşek ile ilgili bir rapor bulunmuyor. Bu durum inceleme ile ilgili kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Kamuoyu, Maliye Bakanı Şimşek’ten, “dayı” lakaplı ağabeyi Selahattin Şimşek hakkında hazırlanan raporu açıklamasını bekliyor.

Uzlaşmalara bakarak inceleme
Cengiz İnşaat’ın yaklaşık 424 milyon liralık vergisini sıfırlayan Maliye Bakanlığı, uzlaşma sonuçlarını Sayıştay denetçilerine vermemek için direniyor. Maliye Bakanlığı, 2013 yılı hesaplarıyla ilgili yapılan denetimlerde de, Sayıştay denetçilerine sadece, uzlaşma sonuçlarını “bakarak inceleme” izni verdi. Sayıştay denetçileri ise, denetim görevini Maliye’nin bilgisayarlarını bakarak gerçekleştirmeye çalışıyor. Tutanakların kopyaların alınmasına ise izin verilmedi. Sayıştay denetçileri, uzlaşmalara ilişkin olarak genel değerlendirme yapacaklar.




HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
<< Önceki Haber Taraf Gazetesi sürmanşetten isyan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER